Root, flešovanje KDZ-a, fastboot, recovery i Custom ROM na LG GT540

eclair ginger

Kako je koleginica Goldie već pisala, dobili smo od mt:s-a na testiranje LG GT540. Telefon je stigao sa Android 2.1 update1 koji nije bio loš, ali uvek to može bolje, brže, itd. 🙂 Tako sam malo čačkao telefon, i mogu reći da je nakon određenog broja instaliranih aplikacija počeo da “laguje”. Najprimetnije je bilo u samom interfejsu gde je gesture komanda reagovala nakon određenog vremena. Nije ovo toliko strašno, ali kad se čovek navikne na instant, onda se svaka milisekunda oseti. Prošvrljao sam po forumima i našao da postoji port CyanogenMod-a za LG GT540 Optimus nazvan SwiftDroid. Kada sam pročitao da sve radi sem divx sertifikata … pa … odlučio sam 🙂

Root

Dakle, pošto je telefon već bio rutovan, nisam siguran koja od metoda je najlakša i najuspešnija, ali koliko vidim dobijanje rut pristupa je u principu veoma lako. Tačnije LG se nije nešto trudio da zaključa ovaj telefon. Na Android verziji 1.6 koja je prvobitno dolazila na ovom telefonu, root se dobijao jednostavnim ulaženjem u skriveni meni preko dialer-a

  1. U dialer-u je potrebno ukucati sledeći kod 3845#*540#, ovo će vam otvoriti skriveni “serviserski” meni
  2. Izaberite Module Test> stability Test > Enable Root Permission
  3. Ukoliko vas pita za lozinku, ukucajte “:SWIFT::GT540:” sa sve dvotačkama
  4. To je to, trebalo bi da imate root pristup, sledeći korak bi bio da instalirate superuser aplikaciju
  5. Testa radi, možete konektovati telefon preko ADB-a i pokušati da dobijete # prilikom root pokušaja

Kako je telefon došao sa Eclair-om, ova opcija nije postojala, a i telefon je bio rutovan, tako da ne mogu da potvrdim da li bi ovaj princip radio i na 2.1 verziji. Drugi način koji radi na 2.1 Androidu je možda i najjednostavniji. Potrebno da je da skinete alat iz ovog posta sa XDA Foruma, i nakon konektovanja telefona putem USB-a da pokrenete root.bat. (potrebno je da bude uključen USB Debugging – menu > settings > applications > development). Ako budete koristili ovaj metod, primetićete da postoji i unroot.bat, koji može da vrati sve na staro.

Treći način je da instalirate z4root aplikaciju i da u njoj pritisnete root. Ova aplikacija takođe nudi i unroot opciju.

Dakle root pristup je omogućen, možemo preći na “kompleksnije” radnje 🙂 Ali pre svega, naravno poželjno je backup-ovati SMS, MMS, Call Log itd MyBackup Root aplikacijom.

Fastboot

Malo me je iznenadilo kada sam čitao uputstva i shvatio da telefon zapravo nema klasičan fastboot. ROM Manager takođe ne nudi opciju instalacije ClockworkMod Recovery-a u svom meniju, tako da je instaliranje Recovery-a malčice drugačije nego uobičajeno. Tačnije, nemoguće je instalirati recovery bez flešovanja kompletnog ROM-a koji u sebi sadrži fastboot ili recovery. Tako da pre flešovanja ovim načinom nije moguće uraditi NandBackup (bar ja nisam uspeo da nađem način).

KDZ Updater

Telefon poseduje mod nazvan Download Mode, koji koliko sam shvatio je software koji se ne može ukloniti, i dodatna je sigurnost da ukoliko nešto uradite fastboot-u ili recovery-u, da iz njega možete vratiti telefon iz mrtvih.

Dakle, u ovom delu ćete instalirati Originalni 2.1 ROM koji u sebi ima fastboot. Potrebno je da skinete alat i ROM koji se nalaze u jednom paketu na ovom linku. U ovom zip fajlu ćete naći z4root.apk, ukoliko do sada niste root-ovali telefon da to možete uraditi, drajvere za Windows 7 koje morate instalirati, iako predhodno možda imate instalirane drajvere. MSXML 4.0 SP3 Parser (msxml.msi), koji je takođe neophodno instalirati ukoliko nije instaliran. Kada ga pokrenete, ukoliko vam ponudi samo repair i remove, možete prekinuti instalaciju (kod mene je već bio instaliran). Na kraju, tu je ROM u KDZ pakovanju i KDZ Updater aplikacija. Šta je zapravo KDZ pitate se? KDZ je paket koji LG koristi za update telefona preko svog software-a. Za korisnike Windows XP-a, drajveri su u posebnom paketu na ovom linku.

Izvadite SD karticu, upalite telefon, uključite USB Debugging i spojite ga putem USB-a. Pokrenite KDZ_FW_UPD.exe i podesite type na 3GQCT i PhoneMode na DIAG. Ovo je neophodno, jer u suprotnom, možete “ciglirati telefon”. Izaberite Europe Open+Fastboot.kdz preko browse dugmeta, a zatim pritisnite Launch Software Update. Apdejtovanje traje između 10 i 20 minuta, zavisno od brzine USB konekcije. Telefon će se ovom prilikom restartovati, ali nemojte ništa da dirate dok se u KDZ Updater-u ne pojavi poruka da je završio. Ukoliko proces stane u jednom momentu i stoji tu više nego očekivano (10 minuta se ništa ne dešava), ugasite KDZ Updater, skinite telefon sa USB-a, izvadite bateriju i SIM karticu i priključite ga ponovom na računar USB kablom dok držite dugme za stišavanje. Nakon toga telefon će ući ponovo u Download Mode, Windows će prepoznati telefon i instalirati potrebne drajvere. Zatim možete ponovo pokrenuti KDZ Updater, podesiti ga, izabrati Europe+Fastboot.kdz i pokrenuti update. Nakon toga, telefona bi trebao da bude apdejtovan Androidom 2.1 koji sadrži fastboot.

Sada ste instalirali fastboot, u njega možete ući tako što ćete paliti telefon dok držite dugme za kameru. Telefon će se butovati, prikazati LG logo, a zatim će ekran ostati crn. Ovo je fastboot, nema nikakvog teksta, ali ukoliko spojite telefon preko USB kabla, Windows će prepoznati telefon i instalirati fastboot drajvere.

Recovery

U fastboot modu je moguće raditi dosta stvari, ali crn ekran je nekako iritantan i ne deluje sigurno. Ja ipak volim Recovery, tako da ćemo ga sad instalirati.

Poslednji ClockworkMod Recovery u trenutku pisanja teksta je 3.0.1.3 za LG GT540, koji možete naći ovde.

Postavite telefon u fastboot mod i spojite ga na računar. Instalirajte ADB.

Pokrenite command prompt. U Windows Vista i Windows 7 u start meniju ukucajte cmd i pokrenite, u Windows XP: Start>Run ukucajte cmd i kliknite na OK.

U command prompt-u cd komandom idite do foldera gde ste sačuvali recovery_clockwork_3.0.1.3_swift.img fajl i kucajte sledeće:

fastboot flash recovery recovery_clockwork_3.0.1.3_swift.img (pritisnite enter)

fastboot reboot (pritisnite enter)

Ovom komandom će se instalirati ClockworkMod na vaš telefon, a zatim restartovati.

U Recovery ulazite tako što dok je telefon ugašen držite Home i Power dugme. U recovery-u vršite navigaciju dugmićima za pojačavanje i stišavanje, tasterom za podizanje slušalice birate opciju a sa back dugmetom se vraćate kroz meni.

Poželjno je da u ovom trenutku uradite NandBackup … nikad se ne zna 🙂

cmd fastboot

CustomROM

Kako za ovaj telefon ne postoji velika količina Custom ROM-ova, CyanogenMod je sasvim zadovoljavajuće rešenje. SwiftDroid 1.5 je port CM7 RC2 koji u sebi ima poslednji Gingerbread, i veoma je stabilan i sve radi. 🙂

Pa da počnemo. Ukoliko ste uspešno instalirali Recovery, iz njega je moguće instalirati ROM preko opcije “Flash Zip from SD Card”. Flashable ZIP možete naći na ovoj temi na XDA Forumu. Međutim, ukoliko ne želite da instalirate Recovery, ili vam je mrsko da na taj način radite, postoji još jedan način. Skinite KDZ paket sa ovog linka, ugasite telefon, izvadite bateriju i SD karticu iz telefona, a zatim spojite telefon na usb dok držite dugme za stišavanje kako bi ste pokrenuli Download Mode. Pokrenite KDZ_FW_UPD.exe i podesite ga kao u sekciji ovog teksta za fastboot, samo što ćete u ovom slučaju u browse ubaciti Gingerbread 🙂 Pokrenite update i sačekajte da se ROM flashuje na telefon. Nakon instalacije, tražiće vam da ručno iskopirate fajlove u sistemski folder, samo sledite uputstvo koje vam daju i to je to, jedina napomena je da u root explorer-u u gornjem desnom uglu kada ste u folderu u koji treba da iskopirate fajl treba da podesite sa r/w na r/o. To je to imate Gingerbread.

Utisak

Nakon flešovanja Gingerbread ROMa na telefon, telefon je zaista postao mnogo brži, responzivniji i u svakom slučaju mnogo korisniji. App2SD radi, kao i gomila drugih stvari koje nisu bile dostupne u 2.1 verziji. Uskoro ćemo objaviti i uporedni test gde smo paralelno testirali telefon sa 2.1 i 2.3, gde se telefon pokazao kao mnooogo brži sa 2.3 verzijom Androida. U svakom slučaju telefon kad se pojavi u prodaji u mt:s-u koštaće jedan dinar uz ugovor, što je za korisnike koji se prvi put odlučuju za pametan telefon možda dobra opcija, jer lako mogu imati telefon koji ima poslednju verziju Androida za telefone.

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

Objavljeno u Uputstva

eboye

Vasilj
Milošević
Objavio tekstova:
Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Komentari su zatvoreni.