Problemi sa upisom na eksternu SD karticu na Androidu 4.4.x KitKat

Objavio u 16/09/2014 u 15:43

Prema poslednjoj statistici, Android 4.4 KitKat uzima 24.5% tržišta Android uređaja, što je skoro jedna četvrtina. Međutim, iako je KitKat drastično brži u radu od prethodnih verzija Androida, pa čak i od Jelly Bean-a, KitKat ukida jednu funkcionalnost na koju su skoro svi korisnici navikli i smatraju je podrazumevanom.

Sa KitKat apdejtom, Google je ukinuo podršku za upis na eksternu SD karticu od strane aplikacija na Android uređajima. Verovatno ste svi već videli opciju Move to SD Card u settings > apps delu Androida. Ova opcija je veoma tražena od strane ljudi koji imaju telefone sa malo interne memorije koji problem sa manjkom memorije nadoknađuju dodatnom SD karticom.

Google je uklonio dozvolu upisa na eksternu SD karticu namerno iz sigurnosnih razloga jer aplikacije znaju da razbacaju fajlove svuda po kartici. Na KitKat-u, sve aplikacije koje se naknadno instaliraju (nisu sistemske) mogu da upisuju fajlove i kreiraju foldere samo u folderima koje su same kreirale i za šta imaju dozvolu.

Kao što znate, u Android svetu je sve moguće. Ako ste rutovali vaš voljeni Android uređaj, ovaj problem možete da prevaziđete. Na Play Store-u ima već nekoliko dobrih aplikacije koje popravljaju ovaj problem sa upisom na extSD karticu.

SDFix: KitKat Writable MicroSD
SDFix: KitKat Writable MicroSD

Iako ove aplikacije rade odlično na nekim uređajima, na nekima ipak ne rade. Ako imate root pristup na vašem telefonu ili tabletu i imate ovaj problem, lako ga možete zaobići i ručno.

Popravite problem sa privilegijama upisa na eksternu SD karticu ručno

 1. Preuzmite sa Play Store-a Root Browser ili Root Explorer, ili bilo koji File Manager koji ima podršku za root pristup.
Root Browser
Root Browser
Developer: Maple Media
Price: Free
Root Explorer
Root Explorer
Developer: Speed Software
Price: $4.99
 1. trebaće vam i BusyBox biblioteka za ovaj poduhvat:
BusyBox
BusyBox
Price: Free
 1.  Otvorite Root File Manager po izboru i dozvolite mu root pristup kada vam zatraži
 2. Otvorite /system/etc/permissions/ folder
 3. Nađite platform.xml fajl u tom folderu, dugim pritiskom na ime fajla će vam se pojaviti popup menu u kom treba da izaberete Edit opciju.
 4. Zatim u samom fajlu nađite ovu liniju koda

name=”android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE”

 1. Dodajte sledeću liniju koda u taj blok

 <group gid=”media_rw”/>

To bi trebalo ovako da izgleda nakon unosa:

<permission name="android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE">

<group gid="sdcard_r" />

<group gid="sdcard_rw" />

<group gid="media_rw" />

</permission>

 1. Sačuvajte promene i izađite iz Root File Manager-a
 2. Restartujte uređaj

Kada se uređaj restartuje, imaćete pravo upisa na eksternu SD karticu od strane svih aplikacije, ne samo sistemskih.

Nakon ovoga se razmišljam zašto proizvođači koji prave telefone i tablete koji dolaze sa Android verzijom KitKat ne urade jednu od sledeće dve stvari:

 1. Izbace slot za SD karticu
 2. Dodaju ovu liniju koda

[via XDA]

Tags: Move to SDPrebacivanje na SD karticuproblemrootSD karticaUpis na SD karticuuputstvo

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *