Otključavanje Bootloadera i rutovanje Sony Ericsson Xperia arc telefona

Objavila u 15/10/2011 u 20:00

xperia arc rutovanje

Sony Ericsson Xperia arc možete rutovati na dva načina:

1. NAČIN: Gingerbreak aplikacijom (zaključan Bootloader)

2. NAČIN: Otključavanje bootloader-a i flešovanje recovery image i rutovanje

Otključavanjem Bootloader-a omogućavate flešovanje bilo čega na vaš telefon. Rutovanjem se dobijaju administratorske priviligije na sve fajlove i foldere u telefonu. Postoji uputstvo za ponovno zaključavanje Bootloader-a. Kao što, ako samo rutujete telefon sa Gingerbreak-om možete da uradite i Uroot (postoji opcija u aplikaciji). Preporučujem da više informacija o Bootloader-u  pročitate OVDE.

Prvi način je lakši način za rutovanje i ostavlja zaključan Bootloader. Drugim načinom se prvo otključava Bootloader a potom se telefon rutuje. Ukoliko želite da rutujete telefon da bi mogli da menjate sistemske aplikacije i da ih brišete ili da samo koristite aplikacije za koje je potreban root pristup, onda je dovoljno samo da rutujete telefon po 1. načinu.

Ukoliko želite da flešujete drugi kernel i custom rom, onda je potrebno da otključate bootloader, pa je savet da koristite način 2.

Napomena:

1. Otključavanjem Bootloader-a, gubite ugrađenu Sony Ericsson funkcionalnost Track ID, ponovnim zaključavanje Bootloader-a ne možete da povratite Track ID. 

2. [dodato 24.10.2011.] Rutovanje korišćenjem 1. načina, korisnici su prijavili da nekada izazove da baterija padne na 0% kod Xperia arc telefona. Nekima prođe rutovanje bez ovog problema. Postoji fix, koji podigne bateriju na 1% i telefon radi, ali još uvek ne postoji najbolje, trajno rešenje, sem menjanja čipa na matičnoj ploči. SE je upoznat sa ovim problemom i telefon bi trebalo da prođe na garanciji i da vam daju nov ili poprave. Za više informacija pratite ovu temu.  Ako nešto saznam u vezi ovog, javljam.

Moj Xperia arc je bio na 2.3.3 verziji Androida i naravno imao je zaključan Bootloader. Ja sam prvo otključala Bootloader a potom sam ga rutovala, što bi jelte bio drugi način. Uputstvo je napisano za Windows OS, konkretno sam sve radila na Windows 7. Ali da krenem redom…

1. NAČIN

Gingerbreak ne može da rutuje Xperia arc na 2.3.3 verziji, nego je potrebno da downgrade-ujete sistem a potom pokušate sa Gingerbreak aplikacijom da rutujete telefon. Originalno uputstvo odavde.

Kada odete na Settings/About Phone pogledajte koji je vaš model telefona. Moj je LT15i i vaš je najverovatnije taj (postoji i LT15a) Ova informacija vam je potrebna kada tražite budući ROM za vaš telefon, flešujte samo ROMove koji su za vaš model.

 1. Backupujte podatke sa telefona (MyBackup Pro aplikacija), jer je moguće da ćete izgubiti podatke.
 2. Instalirajte PC Companion koji možete pronaći na SE sajtu
 3. Nakon instalacije, prikačite telefon na računar i pustite da se instaliraju drajveri. Koliko se sećam, čini mi se da treba da se instaliraju 3 drajvera. Obratite pažnju da se svi drajveri instaliraju. (Ako vam se ne instalira MTP drajver, skinite ga sa Microsoftovog sajta i instalirajte). Treba Companion da vam potrvdi povezivanje uređaja.
 4. Skinite Flash Tool sa linka. Obratite pažnju da na arc-u ne radi verzija Flash Tool-a 0.3.00, nego je potrebno da skinete stariju verziju 0.2.9.1 ili stariju.
 5. Otpakujte Flash Tool (instalacija)
 6. Potrebno je sa Flash Tool-om da flešujete ftf fajl i tako downgrade-ujete vaš sistem. Skinite Firmware 3.0.A.2.181 generic koji ćete flešovati. Oznaka Xperia arc telefona je LT15i i ovaj .ftf je generički za ovaj model ali stariji (niža verzija Androida, pre poslednjih apgrejdova).
 7. Otpakujte .rar i ftf fajl snimite u folder Firmware u Flash Tool folderu.
 8. Uključite na telefonu Settings/Aplication/Development USB Debugging i Stay awake. Uključite i u Settings/Aplication Unknown sources.
 9. Ugasite vaš telefon
 10. Pokrenite Flash Tool (klik na exe u Flash Tool folderu), zatim kliknite na dugme Flash, odaberite .ftf za arc (koji ste snimili u 6. koraku) i pratite uputstvo na ekranu.
 11. Flash Tool će tražiti da izvučete kabl iz telefona, pa potom da držite Back dugme i istovremeno prikačite telefon kablom na komp kako bi ga detektovao. Treba da vam se upali zelena led lampica i to je oznaka da je telefon u Fastboot modu.
 12. Flash Tool će sam odraditi šta treba, flešovaće novi sistem i reći će vam da možete da isključite telefon i da ga upalite, pa to i uradite. Biće potrebno malo duže da upalite telefon kada ga palite prvi put nakon flešovanja.
 13. Skinite aplikaciju Gingerbreak. Imate je na ovom linku.
 14. Instalirajte Gingerbreak, pokrenite aplikaciju i kliknite na dugme Root
 15. Nekada je potrebno više vremena Gingerbreak aplikaciji a nekada manje da rutuje telefon. Neki korisnici su prijavili da je njima proces trajao do 20 minuta, a može da traje i 2 minuta.
 16. Restartovaće se telefon i to je to. Pogledajte da li imate Superuser aplikaciju u telefonu, ako je tu sve je prošlo kako treba.
 17. Idite na Settings/About Phone/Software Update, primenite OTA apdejt i imaćete poslednju verziju Androida i rutovan telefon.

Napomena:

Uputstvo funkcioniše sa verzijom firmware-a 4.0.A.2.368. Ako sistem neće da vam prepozna OTA apdejt, onda flešujte sa Flash Tool-om nakon rutovanja firmware 3.0.A.2.184 i onda probajte da primenite OTA. Kada izađe novija verzija firmware-a (verzija posle 4.0.A.2.368), nemojte odmah primenjivati OTA, dok se ne uverite da tako nećete izgubiti root. Uvek kasnije možete flešovati poslednju rutovanu verziju firmware-a preko Flash tool-a.

Video klip koji je neko fino snimio i pokazao ceo postupak:

Flashtool

2. NAČIN

Potrebno je da imate instaliran ADB, uputstvo za instaliranje ADB-a pronađite na ovom linku. Prikačite telefon na računar i proverite kucanjem u Command Promptu: “adb devices” da li ste dobro instalirali ADB.

Otključavanje Bootloader-a:

 1. Kada otključate Bootloader obrisaće vam se sva podešavanja na telefonu i aplikacije koje ste instalirali. Možete ih backup-ovati sa aplikacijom MyBackup kako bi ih nakog otključavanja Bootloader-a vratili.
 2. Uđite u Settings->Aplication->Development, uključite opcije USB debugging i Stay awake
 3. Skinite  sa linka drajvere i otpakujte ih na računaru u recimo Fastboot folder koji prethodno kreirate. U zipu se nalaze: drivers.zip i fastboot_with_Android_USB_file.zip
 4. Idite na Sony Ericsson sajt na linku http://unlockbootloader.sonyericsson.com/instructions i kliknite na Continue dugme koje se nalazi u donjem delu stranice
 5. Na sajtu će biti potrebno da ukucate IMEI broj. IMEI broj dobijate tako što na telefonu kucate u Dialer-u: *#06#
 6. Ukucajte broj sa telefona (IMEI broj) i obrišite poslednju cifru (na sajtu ćete imati uputstvo za to). Dobićete kao povratnu informaciju neki broj i sačuvajte ga u .txt fajlu za svaki slučaj. Ovaj broj vam je potreban u daljem uputstvu.
 7. Ugasite telefon.
 8. Držite MENU dugme (ono desno dole na telefonu) i držeći ga prikačite telefon na računar preko USB-a. Treba da vam se upali plava led lampica, to znači da ste u Bootloader modu.
 9. Sada sledi instaliranje drajvera koje ste otpakovali na računaru u koraku 3.
 • Otvorite “Device manager” na računaru i pronađite S1Boot drajver kod “Other devices”.
 • Desni klik na S1Boot i slektujte “Update Driver Software“.
 • Selektujte  “Browse my computer for driver software” i selektujte folder gde ste otpakovali drajvere iz koraka 3 (folder Fastboot koji sam predložila) pa Ok
 • Kliknite na Next (odštiklirajte Include subfolders), ako vas Windows pita nešto samo recite “Install this driver software anyway
 • Sačekajte poruku “Windows has successfully updated your driver software” i to je to.

11. Otvorite Fastboot folder u kojem ste otpakovali sve iz koraka 3 i na prazan prostor u folderu držite Shift + Desni klik na mišu  i selektujte  “Open command window here” iz contekst menija.
12. U Command Promptu kucajte:

fastboot.exe -i 0x0fce getvar version

Ako vam se ispišu neke vrednosti onda je ok. Dalje kucajte:

fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0xKEY

gde umesto KEY kucate vaš broj koji ste dobili na sony ericsson sajtu (iz koraka 7.) i pritisnite Enter i sačekajte da dobijete poruku o završetku procesa.

I to je to! Možete uključiti telefon i otključali ste Bootloader. Originalno uputstvo koje sam ja pratila se nalazi na linku.

Napomena: Nemojte ni slučajno da primenite OTA apdejt sa otključanim Bootloader-om iako će vam sistem javiti da postoji apdejt! Nećete moći više da upalite telefona ako ovo uradite…

Rutovanje sa otključanim Bootloaderom

 1. Instalirajte PC Companion koji možete pronaći na SE sajtu
 2. Nakon instalacije, prikačite telefon na računar i pustite da se instaliraju drajveri. Koliko se sećam, čini mi se da treba da se instaliraju 3 drajvera. Obratite pažnju da se svi drajveri instaliraju. (Ako vam se ne instalira MTP drajver, skinite ga sa Microsoftovog sajta i instalirajte). Treba Companion da vam potrvdi povezivanje uređaja.
 3. Skinite Flash Tool sa linka. Obratite pažnju da na arc-u ne radi verzija Flash Tool-a 0.3.00, nego je potrebno da skinete stariju verziju 0.2.9.1 ili stariju, otpakujte Flash Tool (instalacija)
 4. Skinite Firmware sa linka, otpakujte .rar i .ftf fajl snimite u Flash Tool folder Firmware.
 5. Ugasite vaš telefon, prikačite na računar i pokrenite Flash Tool (klik na exe u Flash Tool folderu), zatim kliknite na dugme Flash, odaberite .ftf za arc (koji ste snimili u prethodnom koraku) i pratite uputstvo na ekranu.
 6. Flash Tool će tražiti da izvučete kabl iz telefona, pa potom da držite Back dugme i istovremeno prikačite telefon kablom na komp kako bi ga detektovao. Treba da vam se upali zelena led lampica i to je oznaka da je telefon u Fastboot modu.
 7. Flash Tool će sam odraditi šta treba, flešovaće novi sistem i reći će vam da možete da isključite telefon i da ga upalite, pa to i uradite. Biće potrebno malo duže da upalite telefon kada ga palite prvi put nakon flešovanja.
 8. Skinite .rar sa ovog linka, tu se nalazi sve što je potrebno za rutovanje i instaliranje recovery image-a: RootXperia.zip, Root.txt i recoveryARC.img
 9. Snimite RootXperia.zip na SD karticu telefona direktno u koreni direktorijum kartice. Fajl recoveryARC.img snimite u folder u koji lako možete da odete u Command Promptu.
 10. Otvorite folder u kojem ste snimili recoveryARC.img iz prethodnog koraka, postavite miša na prazan prostor i držite Shift i potom desni klik mišem,  i selektujte  “Open command window here. Kucajte sledeće:  fastboot boot recoveryARC.img
 11. Telefon će se restartovati i ući će u recovery
 12. Pojaviće vam se Menu u Recovery-u i potrebno je da nađete opciju Sets scripts assets i da postavite vrednost na ENABLE
 13. Iz recovery-a treba da flešujete zip koji ste snimili na karticu. Pronađite opciju Flash zip from SD card i odaberite vaš RootXperia.zip i odaberite Yes za potvrdu.

Na ovaj način ste flešovali Recovery na vaš telefon i sada je i rutovan i to sa otključanim Bootloader-om i poslednjom verzijom Firmware-a.

Spremni ste za flešovanje custom romova, kernela i modovanje! Uživajte.

Uputstvo koje sam ja pratila za rutovanje sa otključanim Bootloaderom je ovde.

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

[thankyou]

Tags: BootloaderFlešovanjeotkljucavanjerutovanjeXperia Arczaključavanje

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

31 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Ljudi hteo sam da vas pitam jel ovo radi na xperia arc S LT18i? Odradio bih 2. nacin rutovanja tj sa otkljucanim bootloaderom…p.s. Vec imam 4.1.B.0.587 rom pa me zanima da li moram da odradim flesovanje na neki stariji rom da bih mogao da rutujem telefon? Hvala :)))

 • ja imam problem sa expiriom arc nece da mi puni bateriju i kad ga stavim na punjac on kao krene da puni to traje nekih 20 sek i onda pocne ta trepti crvena lampica i sam se pali i gasi neznam vise sta da mu radim polupacu ga na kraju pozzz.

 • instalirao sam apdejt na arc telefonu 4.0.4 softver i imam utisak da mi se telefon usporio. sta da radim?

 • koja od ova 3 firmwera treba skinuti za lt18i?Generic Trade Central Europe 1 (4.0.4) (1254-2716)
  Generic Trade Central Europe 2 (4.0.4) (1254-2721)
  Generic Trade Central Europe 3 (4.0.4) (1254-2718)

  • Kako vidim, za Xperia arc S postoji 4 shipped ROM-a i to:

   Generic Trade Greece (4.0.4)
   Generic Trade Philippines (4.0.4)
   Generic Trade Turkey (4.0.4)
   Generic Trade US (4.0.4) (LT18a)

   Ovi sto pocinju sa 1254 to su za Tursko trziste, tu valjda i mi spadamo. Dok ovaj drugi broj u zagradi 2716,2718, 2721 oznacavaju koje bloatware apikacije dolaze sa ROMom.

   Kazu da 1254-2184 verzija uopste nema bloatware, dok ostale verzije uglavnom sadrze Sony-jeve aplikacije.

   Tako da od ta tri, mozes bilo koji. 😉 razlika je samo u preinstaliranim aplikacijama.

 • kada ukucam IMEI kod na sony-om sajtu pise da mora da ima 14 karaktera a moj IMEI ima 15 radi se o neo v telefonu nije mi jasno u cemu je problem????

 • Hvala na odgovoru, ali evo pokusao sam na tri racunara i ne ide, jer nigde nema te opcije “other devices” a nema ni S1Boot-a nigde ( u pitanju je XP) – verovatno ga mozda negde ima ali ko zna pod kakvim imenom – u svakom slucaju hvala. Pozz

 • Ajde mala pomoc,- kako preko nacina br.2 otkljucati botloader, jer poceo polako korak po korak, ali nigde na PC-iju nema u device menageru “Other devices” kako bih pronasao ovaj S1Boot drajver, a nas sam hteo da mu ubacim malo za promenu C7 rom. Pozz

  • Ako ga nema u Other devices, moguce da ti se instalirao pa se malo drugacije zove. A mozda ti se S1Boot pojavio pod nekom drugom opcijom u Device manageru a ne pod Other devices.

 • Je l mora i xperia ray da se downgraduje da bi se odradilo po prvom načinu. Kod mene je verzija 2.3.3. 4.0.A.2.368

 • Imate ovde i ovakav nacin za rutovanjem i to je zasada najjednostavniji nacin, Pozzhttp://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1320350&page=8

  • Evo isti taj nacin uproscen zahvaljujuci DooMLoRD-u, ja probao na xperia NEO radi
   [code]http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1320350[/code]

 • Mislio sam da vas pitam, da li mogu da rutujem najnoviju verziju preko prvog nacina pocevsi od koraka 13 (odmah preko Gingerbreaka)

 • Evo, telefon mi je danas stigao i u njemu je vec firmwere 2.3.4 i verzija 4.0.2 A – neznam kako jer je telefon nov, ali izgleda da su u radnji vec to uradili – tj updejtovali najnoviju verzija fimwera jer ne vidim drugaciji nacin. Neznam da li sada da ga rutujem – sta predlazete? Pozz

  • @Srdjan
   To moras ti da odlucis.
   Evo Milan (iznad tebe u komentaru) ima problem sa rutovanjem 1. nacina dok je Mladenu odlicno proslo. Xperia arc ima neki fabricki problem… Zato ako cete rutovati, mislim da je pametnije otkljucati bootloader jer onda mozete da fleshuje bilo sta, pa je svaki problem (ako nastane), cesce popravljiv.

   @Milan Poslala sam ti mail

 • Mislim da nije isti postupak za X10, ja imam Xperia arc pa sam samo arc i gledala kako rutovati.

  Upravo gledam ovu temu na xda, tu pokusavaju da rese problem:
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1278213&page=33

  Citam…
  SE je upoznat sa ovim problemom i u Spaniji na primer, daju novi telefon ako se ovo desi.

 • Na zalost i to sam probao , i drugi nacin sam probao i opet je ista situacija . Stvarno mi nije jasno sta vise da probam ubih se od razmisljanja u pokusavanja i nista i nista uzas. Kazi mi samo jel isti postupak i kod X10 kao kod Arc-a jel moj drug je imao X10 pa bih probao sa njim ako je isto

 • Pre nego sto sam rutovala moj telefon, citala sam i videla sam da se i to desava ljudima sa baterijom. Problem je kod Sony Ericsson-a, oni nesto nisu dobro spakovali.

  Probaj da izvadis bateriju i da je drzis van telefona 20 minuta, a potom da je stavis i probas da upalis telefon. Neki ljudi kazu da im je to uspelo.

 • Ljudi bre ja sam sve odradio preko 1-og nacina sve do stavke 15 medjutim sada mi je baterija na o% i nikako nece da mi se puni , ne znam sta se desava , dajte pomagajte!!!!??!?!?!?

 • Onda idi po uputstvu. Skini taj 3.0.A.2.181 generic firmware jer sa njim downgrade-ujes verziju Androida da bi mogao da ga rutujes sa Gingerbreakom.

  Kada ga rutujes, odes Settings/About Phone/Software Update i primenis apdejt i opet imas poslednju verziju. Pise sve u uputstvu 😉

 • Pa u prvom nacinu ste pomenuli njega, zato sam i pitao da li je on neophodan – meni sutra stize telefon pa hocu da izvrsim neophodne “pripreme” za to, a za pocetak bih isao tom jednostavnijom metodom. Pozz

 • Reci mi kojim nacinom zelis da rutujes telefon 1. ili 2.?

  U kom koraku sam preporucila taj .img? (ima dva uputstva pa pitam da ne bude zabune)

  Ako radis prvim nacinom preporucujem ti da koristis firmware iz uputstva jer sa njim downgrade-ujes ROM sto je neophodno da bi Gingerbreak aplikacija radila.

 • Vi ste preporucili ovaj 3.0.2, a vidim da sada ima na xda devolpers i ovaj neki “Rooted .img 4.0.A.2.368 LT15i Generic Global”, pa Vas pitam da li moze da se on ubaci umesto ovog koji je verovatno starijeg datuma. Pozz

 • odradjeno prvom metodom i fercera kako treba 😀

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *