Oslobodite mesto na internoj memoriji

Objavio u 07/11/2010 u 12:25

Metla

Zbog nemogućnosti instaliranja aplikacija na SD karticu, na nekim telefonim, korisnici često ostaju bez slobodnog prostora na internoj memoriji. Mnogi će pomisliti da je ovo prošlost sa Froyo podrškom za app2sd, ali aplikacije još uvek nisu u mogućnosti da čuvaju svoje podatke na eksternoj memoriji. Neke aplikacije i widget-i jednostavno ne rade najbolje ukoliko se prebace na SD karticu. Ali na sreću postoje načini da oslobodite nešto memorije, ukoliko postajete očajni za prostorom.

Očistite keš velikih aplikacija

Čišćenjem keša koji neke aplikacije koriste, možete osloboditi nekoliko megabajta, barem privremeno.

 • Idite na Settings > Applications > Manage applications na vašem telefonu
 • Pritisnite Menu dugme i selektujte Sort by size opciju. Ako ste na Androidu 2.2, izaberite All tab prvo.
 • Da bi ste proverili da li aplikacija koristi keš, selektujte je u listi, i dobićete ekran sa informacijama vezanim za tu aplikaciju. Da očistite keš, jednostavno pritisnite Clear cache dugme.
 • Nekoliko aplikacija koje imaju pozamašnu količinu keša su Maps, Market, Internet i Gallery (na nekim telefonima Photos).
 • Iz Application info ekrana možete očistiti i data. Ova opcija neće samo očistiti keš, već će očistiti i sve podatke koje je aplikacija generisala. U suštini, na taj način se kompletno resetuje aplikacija na početno stanje. Na primer, ja sam oslobodio 5MB čišćenjem data za Media Storage. Što je forsiralo moju Galeriju da ponovo locira sve fotografije na telefonu ponovo, ali je veličina zauzeća memorije i posle ponovnog indeksiranja bila znatno manja nego pre.
 • Ako koristite lančere kao što su LauncherPro ili ADW Launcher i nemate nameru da se vraćate na Sense ili Vanilla launcher, onda možete osloboditi dosta memorije čišćenje data za HTC Sense ili Home.
 • Aplikacija koja automatski čisti keš svih aplikacija je Quick App Clean Cache (EUR 0.60). Ako ste rutovali telefon, takođe postoje aplikacije koje automatizuju ovaj proces, poput CacheCleaner i CacheMate.
CacheCleaner Legacy
CacheCleaner Legacy
Developer: L. Sartory
Price: Free

edit: takođe preporučujem aplikaciju novijeg datuma Clean Master:

Izbrišite aplikacije koje nikad ili retko koristite

Ovo ne bi trebalo da se naglašava, ali trebalo bi da povremeno prođete kroz sve svoje aplikacije i deinstalirate one koje retko ili nikad ne koristite.

Ako imate Froyo namestite da Android instalira aplikacije na SD karticu po difoltu.

Da bi ste instalirali aplikaciju na SD karticu, kao prvo, aplikacija to mora da podržava. Iz mog iskustva, većina aplikacija danas to podržava. Froyo system instalira sve nove aplikacije u internu memoriju po difoltu, sem onih koje izričito zahtevaju da budu instalirane na eksternu lokaciju. Srećom, moguće je Android 2.2 telefon podesiti da instalira aplikacije na SD karticu po difoltu. Evo kako:

 • Prvo trebate da uključite USB debugging na vašem uređaju preko Settings > Applications > Development > USB debugging.
 • Zatim trebate da instalirate Android SDK na vaš računar. Nakon instalacije, potrebno je da pokrenete SDK Setup.exe i kliknete na Available Packages u levom delu. Ako dobijete informaciju o greški ovde, otkačite “Force https://…” u podešavanjima. Iz liste dostupnih paketa, izaberite “Usb Driver package”, kliknite na Install Selected dugme dole desno i pratite upite.
 • Povežite telefon sa računarom preko USBa. Vaš OS će vas pitati za drajvere, izaberite instalaciju iz android-sdk/usb_driver foldera. (Ako ste pratili ovo uputstvo, onda ovaj korak možete preskočiti)
 • Pokrenite command prompt (na XPu Win+R ukucate cmd i pokrenete, na Visti i 7ci pritisnete Win taster i ukucate cmd i pokrenete)
 • Ukucajte adb devices i trebali bi da dobijete serijski broj koji počinje sa H. Zatim adb shell pm setInstallLocation 2. I to je to! Android će sada instalirate sve nove aplikacije po difoltu na SD karticu.
 • Da bi ste vratili podešavanja na staro, ukucajte adb shell pm setInstallLocation 0.

Moram da napomenem ovde da neke aplikacije treba instalirati u internu memoriju, jer SD kartica se ne pokreće istog momenta kada i sam sistem. Tako da aplikacije instalirane na memorijsku karticu će biti dostupne tek nakon se učita SD kartica, isto tako kada spojite telefon preko USBa na računar kao local storage, ove aplikacije vam neće biti dostupne (logično). Interna memorija je takođe brža od SD kartice, tako da je pametno aplikacije koje se integrišu sa sistemom i često rade u pozadini da budu instalirane na internu memoriju, dok igre i ostale aplikacije je potpuno bezbedno instalirati na SD. Widgete je takođe potrebno instalirati na internu memoriju, jer Launcher Pro za primer ne prepoznaje widget koji je instaliran na SD karticu.

Za prebacivanje aplikacija na SD karticu mođete koristiti aplikaciju App2SD kako bi ovaj proces bio mnogo lakši i brži.

[thankyou]

Tags: 2.2app2sdcachečišćenjefroyointerna memorijakešSD kartica

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

9 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Kako da obrisem sa HTC Sense sve email poruke…nekih 36 stalno stoji i stare su gotovo godinu dana. Neizbrisive. Imam dve email adrese i obe su i na mobilnom. Jedna je izbrisana, druga drzi stalno ovih 36. Kada pokusam da izbrisem neku od njih dobijem “Sorry! The application Mail(processcom.htc.NDROID.MAIL) HAS STOPPED UNEXPECETDLY. Try again. Hvala

 • hvala za informacije raji sa ove stranice .

 • imam telefon LG Optimus L5 i neznam kako da aplikacije koje skidam sa play storea prebacim na SD karticu,nije mi jasno da sve sto skinem ne pakuje u fasciklu “PREUZETO” vec sve aplikacije stavlja na desktop ekrana.Slike,muziku i video prebacio sam preko njegovog programa Polaris Office dok sa ovim aplikacijama nece.Postoji li mogucnost da nesto u sam telefonu treba da se pokrene ili cekira a da ja to nisam uradio?Hvala unapred

 • …u clju bez root-a, da instaliram app & games na sd karticu, jer je na desire-u interna memorija stvarno mala. izviljavam se 🙂

  • Ja se izvinjavam ako postavljam glupo pitanje, ali meni stvarno neće, i ne znam zašto, pratim vaša uputstva sve u cilju da nekako bez root-a (odnosno gubljenja garancije, jer mi je ovo prvi htc, ne znam kako će da se pokaže, da je nokia ne bih se brinuo) i uvek kada u cmd-u ukucam (iskopiram) ono šta ste naveli isipiše mi ” ‘adb’ is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.”!
   Uz to, imam Windows 7 Ultimate, uključen usb debugging, povezem korektno moj HTC Desire na HTC Sync, i sve iz anvailable packages sam instalirao!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *