Linux Deploy – Kako da pokrenete Linux sa vašeg Android uređaja

Objavio u 03/03/2018 u 0:39

Ako ste pratili vesti poslednjih godina na temu Androida, a verovatno jeste, onda ste verovatno čuli za Samsung DeX. Samsung DeX (Desktop Experience) je dodatak koji vaš Samsung Galaxy pretvara u desktop računar. Tačnije na taj dodatak spajate monitor a sve pokreće telefon, čak služi i kao tastatura i touchpad.

U potrazi za open source rešenjem ovog tipa, nisam našao ekvivalent, ali nešto slično jesam. Zapravo, moguće je pokrenuti desktop Linux distribuciju sa telefona i pristupiti joj preko VNC klijenta preko bilo kog računara. Na ovaj način možete koristiti svoj bilo koji Android telefon kao desktop računar, ali će vam za to trebati pomoćni računar. Pitate se zašto bi to uopšte radili? Pa, jedan od razloga je npr. da ne ako ste na putu nemate svoj računar, neko ga ima a vi želite da obavite nešto na desktop računaru a ne želite da osoba koja vam pozajmljuje računar ima bilo kakav pristup vašim podacima i uvid u to šta ste na njihovom računaru radili. Uostalom, zašto ne? Uvek vredi probati nešto novo 😀

Dakle, našao sam aplikaciju Linux Deploy koja radi upravo to. Pre nego što počnem sa pričom kako da je instalirate i pokrenete, moram da napomenem da ova aplikacija radi samo na rutovanim Android uređajima. Ovo je neophodno jer Linux Deploy podiže ceo Linux operativni sistem unutar Android file system-a.

Da bi ste rutovali vaš uređaj, potražite uputstvo na SrboDroid-u ili još bolje na XDA gde je pokriven skoro svaki Android uređaj. Ako za vašu verziju Androida za vaš uređaj ne postoji root, onda je možda najbolje da otključate bootloader i da flešujete neki Custom ROM poput LineageOS.

BusyBox

Linux Deploy instalira potpuno funkcionalni Linux operativni sistem na Android. Zbog ovoga, aplikacija zahteva Linux alatke. Ovo možete dobiti instalacijom BusyBox-a. Postoji mnogo aplikacija koje će vam olakšati instalaciju, ali najbolja, po mom mišljenju je Stericson.

BusyBox
BusyBox
Price: Free

Instalirajte je i pokrenite instalaciju unutar aplikacije.

VNC

Još jedna stvar, potrebno je da imate VNC viewer za Linux Deploy. Ovo vam je potrebno jer Linux Deploy instalira, kao što sam već rekao, ceo OS unutar Androida i ne daje vam direktan pristup. Preko VNC viewer-a ćete pristupiti vašem budućem Linux operativnom sistemu.

VNC Viewer - Remote Desktop
VNC Viewer - Remote Desktop

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.realvnc.viewer.android

VNC Viewer
VNC Viewer
Developer: 16nine
Price: Free+

https://play.google.com/store/apps/details?id=nine.viewer

Instalirajte VNC viewer na istom ili nekom drugom Android uređaju, ili instalirajte VNC viewer na vašem desktop/laptop računaru.

Pokretanje Linux-a preko Linux Deploy aplikacije

Kada ste sve ovo uradili, Linux instalacija može da počne. Preuzmite Linux Deploy sa Play Prodavnice.

Linux Deploy
Linux Deploy
Developer: meefik
Price: Free

Pokrenite je, kliknite na meni ikonicu u gornjem desnom uglu (tri tačke). Skrolujte i uključite VNC. Takođe zamenite podrazumevano korisničko ime i lozinku jer Linux Deploy sam generiše svoju. Zatim se vratite na početni ekran.

Linux Deploy

Po difoltu, Linux Deploy će pokrenuti Debian Linux distribuciju. Ovo je skroz ok za većinu korisnika. Ako baš želite da menjate nešto, menjajte slobodno u podešavanjima.

Za početak instalacije, kliknite na “start” dugme. Aplikacija će preuzeti stvar u svoje ruke i podići Debian Linux na vaš Android telefon ili tablet.

Pristup Linux instalaciji

Linux je sada instaliran i možete ga koristiti. Da bi ovo uradili, otvorite Linux Deploy i kliknite na “play” dugme (ako već nije pokrenuto). Otvorite VNC aplikaciju na istom ili nekom drugom uređaju. Dodajte novu konekciju (klik na + ikonicu dole desno) gde će vam tražiti adresu i ime.

RealVNC

Ako pristupate sa istog uređaja, u adresu upišite

localhost

ili

 127.0.0.1

a ako pristupate sa drugog uređaja (drugi telefon ili računar), kucajte lokalnu IP adresu uređaja na kom je pokrenut Linux Deploy. Ako vam ne bude radilo samo sa IP adresom, dodajte :5900 što je zapravo port na kom LD radi.

Lokalnu IP adresu možete naći tako što ćete otići u Wireless podešavanja Androida i klikom na WiFi konekciju na koju ste povezani ćete dobiti IP adresu. Uglavnom je to nešto tipa 192.168.X.X

Za ime upišite bilo šta, možete Linux. Zatim kliknite na “Create” dugme.

Ovde će vas VNC pitati za šifru, ukucajte šifru koju ste podesili među prvim koracima.

Debian Linux

Debian

To je to, uspešno ste instalirali Linux. Linux Deploy sada radi na vašem rutovanom Android uređaju. Odavde možete bez problema da instalirate desktop aplikacije, koristite terminal itd. Linux će prepoznati vaš touch ekran ako mu pristupate sa nekog drugog ili istog Android uređaja.

Zar ovo nije kul? 😀

Linux Deploy je open source projekat i ako imate ideje i/ili znanje da pomognete projektu, evo GitHub linka pa se pridružite 😀

Tags: DebianLinuxLinux DeploySamsung DeXSamsung Galaxy

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share