Kako vratiti pojedinačne aplikacije iz TWRP (NAND) backup-a

Objavio u 27/03/2018 u 1:51

Siguran sam da se mnogima desilo da prilikom čačkanja nekog Custom ROM-a na telefonu nešto pođe po zlu, tj. da flešuju neki mod, neku app ili iz bilo kog razloga ostanu bez mogućnosti ulaska u operativni sistem. Iako postoji mogućnost da se flešovanjem istog tog ROM-a iz Custom Recovery-a vrati sve u život, nekad i to ne pomaže.

Opet postoji i situacija da hoćete da pređete na drugi ROM a da vratite samo neke ili sve aplikacije i njihova podešvanja?

Takođe se dešava da isto tako ne želite da se vratite na pređašnje stanje, želite da odradite Factory Reset a da pri tom procesu neke aplikacije koje su vam baš baš bitne vratite, kao i njihova podešavanja. A nekad se dešava da te aplikacije ne čuvaju podatke u cloud-u.

Ako je bilo koji od ovih razloga vaš, ovo uputstvo je za vas 😀

Dakle, moj proces prelaska sa ROM-a na ROM ili reseta na fabrička podešavanja izgleda ovako:

  • adb reboot recovery
  • Factory Reset
  • Install ROM
  • Install GAPPS
  • Prilikom prvog podizanja sistema ulogujem se na Google nalog i započnem instalaciju svih aplikacija koje želim
  • Google u 99% slučajeva vrati sva podešavanja i sve podatke u aplikacije

Sve to super radi, ali u onih 1% slučajeva moram da pribegnem nekoj drugoj opciji. Na primer, neke aplikacije poput onih bankovnih ne dozvoljavaju da se nakon reseta samo ulogujete, nego vam traže token, koji je potrebno da dobijete lično u banci?!???!!!! Pa 2018. godina je … valjda mogu stvari i online da se obave. OK, nebitno, imam rešenje 😀

Napomena

Dakle, VEOMA JE BITNO da pre svakog većeg modifikovanja ROM-a napravite NAND backup. Bio to prelazak na drugi ROM, bilo da je u pitanju skok na neku glavnu verziju ROM-a, tipa sa 16.1 na 16.2, jako je poželjno da pravite backup u Recovery-u kako bi uvek mogli da vratite podatke, ili da uradite Restore i da se vratite na stanje sistema gde je sve ferceralo.

Backup

S obzirom da svaki telefon ima drugi način za ulazak u recovery, ja da ne bih pamtio kombinaciju tastera uvek kucam u terminalu:

adb reboot recovery

Naravno, za ovo vam je potreban adb. Uputstva imamo nekoliko, pa kliknite i instalirajte ako već niste.

Kad ste u TWRP Recovery-u, odaberite opciju Backup, zatim štiklirajte:

  • System
  • Data
  • Boot

Ako već nije tako obeleženo. Možete odabrati "Select Storage" opciju gde možete sačuvati backup na internu memoriju, SD karticu ili preko OTG-a na USB fleš memoriju.

To je to, sačekajte da se proces završi i imaćete backup od par gigabajta spreman za vraćanje u "ne daj bože" slučaju.

Restore

Sad možete da radite šta hoćete, uvek možete da se vratite na ovaj korak. Ali ovo uputstvo je namenjeno slučaju da hoćete da vratite jednu, par ili više aplikacija iz ovog backup-a.

Dakle, za to vam je potreban dobri stari Titanium Backup. Da, da, dobro ste čuli, Titanium Backup još uvek postoji, radi i to savršeno, iako izgleda kritično. Nekada sam koristio AppExtractor, ali je ta aplikacija odavno napuštena i više ne radi.

Titanium Backup ? root needed
Titanium Backup ? root needed

Ja odavno imam plaćenu verziju i isplatila se milion puta, ne znam da li još uvek može na ovaj način da se plati, ali imate opciju i unutar TB aplikacije, ali evo Pro ključa:

Dakle, kada imate Titanium Backup instaliran, pokrenite ga i gore desno ćete imati opciju "menu" … u listi opcija nađite "Extract from Nandroid backup …" i pokrenite je. Odaberite backup iz kog želite da vratite podatke i TB će izlistati sve što može da vrati (praktično sve).

Nađite aplikaciju ili aplikacije koje želite da vratite, obeležite ih, odaberite da li želite samo aplikaciju, samo data ili i jedno i drugo i kliknite na zeleno dugme za štikliranje. To je to, kada završi TB će vratiti aplikacije i/ili njihova podešavanja.

Tags: adbbackupboot loopCustom Recoverycustom romNANDTWRP

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share