Kako smanjiti potrošnju baterije na Android telefonu?

Objavila u 26/09/2010 u 7:20

Android korisnici se veoma često žale na kratko trajanje baterije na telefonu. Svi smo već svesni prednosti Guglove platforme, ali mnoge aplikacije i konstantna konektovanost na net, neprestano troši bateriju.
Ne sugerišem da ne treba da koristite aplikacije za strimovanje muzike, aplikacije  sa geopoziciranjem, pozadinski update, sinhronizaciju i ostale opcije koje koriste wireless. Ako vas brine dužina trajanja baterije, nije loše poznavati tipove aplikacija i aktivnosti koje najviše jedu bateriju, da biste se mogli lakše odlučiti šta je vredno koristiti a šta ne.

1. Koristite GPS pametno

GPS troši bateriju kao da ne postoji sutra. Aplikacije za lociranje su pravo blago ali i žestoki suparnici bateriji. Power control widget ume biti veoma koristan i trebalo bi ga često koristiti, pa tako isključivati i uključivati GPS po potrebi. Obraćajte pažnju na notifikacioni bar, ikonica treba da se pojavi kada je GPS uključen.

gps icon notification bar

2. Isključite Bluetooth kada ga ne koristite

Ovo je očigledan savet, ali često ljudi zaborave da isključe Bluetooth kada ga ne koriste. Najbrži način da uključujete i isključujete Bluetooth je preko vidžeta na Home ekranu.

3. Isključite bežično mrežno pozicioniranje (Wireless Network Positioning)

Use wireless network setting

Kada uređaj “nauči” vašu trenutnu poziciju korišćenjem bežične mrežne trijangulacije, troši manje baterije ako onda nakon toga koristite GPS.  Za korišćenje GPS-a potrebno je da ste na otvorenom pod nebom. Istovremenim korišćenjem obe metode (i GPS i wireless), baterija će se veoma brzo potrošiti. GPS može da locira trenutnu lokaciju, mnogo sporije ali preciznije dok lociranje preko Wireless-a nije toliko precizno. Takođe, bežično mrežno pozicioniranje skuplja anonimne Google podatke o lokacijama kao pozadinski proces, što će opet izmusti bateriju. Podešavanja izbora lociranja možete naći kada pristupite Settings > Location > Use wireless networks.

Ja sam isključila Use GPS satellites ali sam ostavila uključen Use Wireless networks. GPS se lako može uključivati preko widget-a na ekranu. Ukoliko vam ne treba i ne koristite aplikacije sa lociranjem pozicije, onda možete isključiti obe opcije. Izbor je na vama.

4. Ugasite Wi-Fi ili ga držite stalno upaljenim

Ukoliko se nalazite u blizini stabilnog bežičnog interneta dobar deo dana, sasvim je ok da je Wi-Fi uvek uključen, ( s’obzirom da recimo Wi-Fi radio manje troši bateriju nego 3G radio).
Kada je Wi-Fi uključen, 3G treba da je isključen. Možete podesiti da vam je Wi-Fi uvek uključen  odlaskom na opcije Settings > Wireless networks > Wi-Fi Settings, zatim pritisnite Menu dugme, pređite na tab Advanced, Wi-Fi sleep policy i selektujte opciju Never.
U slučaju da se nalazite dalje od jakog bežičnog signala neko duže vreme, poželjno je da isključite Wi-Fi sa Home ekrana Settings > Wireless networks > Wi-Fi.

5. Ugasite Always-On Mobile Data

Always on data settings

Always-On Mobile Data je po difoltu uključena i može se isključiti u opcijama Settings > Wireless & networks > Mobile networks > Enable always-on mobile data.
Kada je ova opcija uključena telefon je konstantno konektovan ali da li je to zaista uvek potrebno? Ako koristite Wi-Fi veći deo dana, onda ovu opciju možete slobodno isključiti i sve će biti u najboljem redu. Ipak, ako koristite 3G  i imate dosta aplikacija koje se konektuju na net ili recimo vaš posao zavisi od stalne konektovanosti i dobijanja email-a u roku od par minuta odkad je poslat, isključivanje ove opcije bi bila loša ideja.

 

6. Koristite brzo isključivanje ekrana

 

Screen timeout

Posle nekog vremena, ekran na telefonu se automatski isključi i to se u opcijama zove Screen Timeout. Najniža vrednost od 15 sekundi može biti iritantna a jedan minut i duže moždapregudačko. Pa je recimo za čuvanje baterije ok staviti 30 sekundi.
Podešavanje:  Settings > Screen & display > Screen timeout.

7. Ugasite 3G ako se vaš telefon često trudi da ga pronađe

Dok Android telefon pokušava da odabere odgovarajući signal, troši bateriju. Ako se telefon često naizmenično konektuje na GSM i 3G u vašem mestu, možete olakšati ovakvu odluku isključivanjem jedne opcije. Možete podesiti Network mode na GSM Only ili na WCDMA Only i isključiti auto.  Settings > Wireless & networks > Mobile networks > Network mode >GSM Only

8. Smanjite osvetljenje ekrana

automatic brightness

Opcija za osvetljenje ekrana ili  Automatic brightness je uglavnom podešena na recommended. Razumno podešavanje za štednju baterije bi bilo na nekih 30% ali vi podesite onako kako vama najviše odgovara.

9. Live Wallpapers troše više baterije nego statična pozadina

Iako dobro izgledaju i volimo ih, animirane pozadine umeju da troše više baterije nego statične.
Ako imate AMOLED ekran, tamnije pozadine će štedeti vašu bateriju.

10. Koristite mudro vidžete

Mnogi vidžeti neće mnogo uticati na trajanje baterije ali oni vidžeti koji automatski vuku podatke sa neta mogu biti proždrljivci vaše baterije.

11. Koristite automatski apdejt razumno

Sinhonizacija i update umeju da troše puno baterije pa je savet da podesite Automatic Update tako da zadovoljava vaše minimalne zahteve. Ova podešavanja ćete naći   Settings > Accounts & sync. Ja sam konkretno isključila Auto Sync ali sam ostavila uključen Background data. Na Home ekranu možete postaviti vidžet za sinhronizaciju i sinhronizovati po potrebi. Dobro je i to da mnoge third-party aplikacije imaju sopstvenu sinhronizaciju i sinhronizuju se po aktiviranju i paljenju telefona.

Ako imate Android 2.2 onda informacije o tome ko i koliko troši vašu bateriju možete videti u opcijama  Settings > About phone > Battery > Battery use

[thankyou]

Tags: AndroidbaterijaGSPsinhronizacijawireless

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Super, ovo mi je mnogo pomoglo, imam Huawei U8110!!!
    Imam pitanje, kako da mi mobilni net (ne WiFi) bude stalno uključen, ali da mi aplikacije ne idu same na net i samim tim da mi se ne uvečava kredit, već da na net idem kada ja želim (neku apdejt, ili da odem na neki sajt)?

    Napominjem da sam ugasio (nije štiklirano Data service i Enable always-on mobile data) i nemam problema sa uvećavanjem kredita, ali kada hoću na net moram ovo da štikliram.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *