Kako promeniti veličinu sistemske i data particije na LG GT540

Objavio u 18/09/2011 u 20:54

system_partition

Vladimir Milenković nam je na mail poslao link ka uputstvu koje je probao i kaže da radi bez problema. Ja ću prevesti ovo uputstvo kako bi i drugim koristilo, ali pošto više nemam u posedu ovaj telefon, ne mogu da proverim validnost, pa samim tim ne mogu ni da odgovorim na eventualna pitanja.

Pa da počnemo:

Pošto LG GT540 ima sistemsku particiju kapaciteta 250 megabajta, a data particiju 134 megabajta, za instaliranje nekog manjeg Custom ROMa to je možda i suviše, a svaki megabajt je bitan. Tako da vam nakon ovoga može ostati više mesta za aplikacije 😉

Šta je potrebno da imate pre nego počnete?

  • Naravno LG GT540 telefon sa instaliranim fastboot ROMom
  • Instalirane LG drajvere i Fastboot/ADB drajvere
  • Instaliran i podešen ADB
  • Windows (sa instaliranim .NET Framework-om 3.5 SP1. Ako budete imali problema pri podizanju programa, (re)instalirajte .NET 3.5 SP1. Takođe ovaj alat ne radi na Linux-u i MacOSX-u)
  • USB kabl

Osigurajte se da uradite Nandroid Backup vašeg sadašnjeg ROMa pre nego menjate veličinu particija! Možda će vam treba kasnije. Ovaj alat NE UKLANJA recovery.

Postavite telefon u Fastboot Mod držanjem dugmeta za kameru i power.

SwiftBootLoaderBuilder

Prvo skinite SwiftBootLoaderBuilder.zip sa http://kulkoff.com/swift/ sajta.

Otpakujte arhivu koju ste skinuli i pokrenite SwiftBootLoaderBuilder sa administratorskim pravima.

run as admin

Dobićete ovakav prozor:

SwiftBootLoaderBuilder

Sada možete menjati veličine particija. Ako želite da dobijete iste rezultate kao Mur4ik’s 234MB DATA KDZ, izaberite 150MB za sistem, veličina data particije će se sama adaptirati. Ako želite više mesta za sistem (kako bi ste instalirali airbus360-ov LG Optimus One ROM) izaberite 190MB za sistemsku particiju.

Autor uputstva predlaže sledeće konfiguracije:

  • Za SwiftDroid, joe.stone AOSP, airbus360 AOSP, EleganceSwift, MMXTREM 2.1 Lite, Quarx Black ROM: 150 system 234 data
  • Za airbus360 Optimus One: 190 system 194 data
  • Za Stock 2.1 ROM: 250 system 134 data

Kada ste se odlučili za veličine koje želite, pritisnite “Flash New Bootloader” dugme i potvrdite da zaista želite da primenite modifikacije. Dobićete “Done” poruku kada se sve završi a zatim potvrdite sa OK. Pritisnite “Wipe Data” a zatim “Reboot Device”. Nakon što pritisnete “Reboot Device”, držite HOME na telefonu dok se ne pojavi Recovery.

Sada imate dva izbora. Ili da instalirate novi ROM iz početka ili da vratite vaš NanDroid backup koji ste predhodno uradili.

Ovaj alat takođe ima opciju da ukloni fastboot i recovery sa uređaja, kako bi ste mogli da vratite Stock ROM i verovatno koristite oficijelne LG apdejte.

Komentar Vladimira Milenkovića:

Napomena: nisam uspeo da flesujem novokreirani fajl preko opcije iz programa, vec preko komande fastboot flash APPSBL your_file_filename.mbn” (nalazi se u uputstvu).

To je to!

Hvala Vladimiru i nadam se da će ovo uputstvo pomoći vlasnicima LG GT540 telefona.

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

[thankyou]

Tags: BootloaderdataGT540LGmenjanjeparticijePartitionpromenasystem

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *