Kako instalirati Substratum teme na Android Oreo uređaj bez rutovanja?

Objavio u 12/09/2017 u 0:25

Android teme su sastavni deo Android ekosistema, međutim, da bi imali teme koje menjaju izgled aplikacija koje nisu sistemske do sad je trebalo da imate Custom ROM ili root. Nativna podrška za teme je prisutna od Android verzije 6.0 Marshmallow preko Sony-evog Runtime Resource Overlay (RRO) endžina koji je sada evoluirao u Overlay Manager Service (OMS). Međutim, Google nikad nije omogućio javni API da pomogne developerima da prave teme što je učinilo da endžini za teme zahtevaju root pristup kako bi se tema primenila. Međutim, Android 8.0 Oreo dolazi sa javnim API-em tako da je sada moguće primeniti teme na sistem bez rut pristupa. Substratum odlazi dalje i ubacuje i podršku za aplikacije, takođe bez rut pristupa.

Ogroman RESPECT za ekipu iza Substratuma, veoma moćnog theme engine-a koji je prisutan u Android ekosistemu već nekoliko godina i ima ogroman broj tema za Android uređaje.

Da bi instalirali teme, prvo je potrebno da pripremite vaš Android Oreo uređaj. U uputstvu ćemo instalirati Substratum theme engine u rootless modu preko Andromeda dodatka (koji se plaća) i dostupan je na Play Prodavnici. Takođe je potrebno da instaliramo Andromeda Desktop klijent koji je dostupan za Windows, Mac i Linux bazirane operativne sisteme. Pa da počnemo…

Preuzimanje

Andromeda desktop client:

Kako instalirati Substratum u rootless modu sa Andromeda dodatkom?

 1. Instalirajte ADB i Fastboot na vaš desktop računar
 2. Uključite USB debugging na vašem Android Oreo uređaju:
  1. Idite u Settings > System > About phone.
  2. Pritisnite “build number” 7 puta. Ovo će vam otključati Developerske opcije.
  3. Vratite se jedan korak nazad u Sistemska podešavanja i uđite u Developer options.
  4. Kada ste u Developer options meniu, skrolujte do opcije USB debugging, uključite je.
 3. Preuzmite i instalirajte Substratum theme engine i Andromeda add-on app sa Play Prodavnice na vaš Android uređaj.
 4. Pokrenite Andromeda aplikaciju na vašem uređaju, iskočiće vam popap sa Disconnected statusom konekcije.
 5. Spojite vaš telefon sa vašim računarom. Ako prvi put spajate telefon sa uključenim USB Debugging-om tražiće vam da autorizujete pristup. Dozvolite konekciju.
 6. Skinite Andromeda klijent za vaš desktop računar sa linkova iznad, otpakujte zip i pratite uputstvo za vaš operativni sistem:
  • Windows: Otvorite folder gde ste otpakovali Andromeda klijent i pokrenite start_andromeda.bat fajl. Ako vam traži Administratorski pristup, dozvolite. Ovo će otvoriti command prompt ekran na vašem računaru, pritisnite Enter taster i nekoliko ADB komandi će biti poslato na vaš uređaj kako bi omogućilo Andromeda dodatku da se pokrene bez konekcije sa računarom.
  • Mac: Otvorite dmg fajl koji ste skinuli. Pokrenite AndromedaClient.app. Tražiće vam da selektujete mount-ovan dmg fajl. Odaberite Andromeda iz liste uređaja.
  • Linux: U folderu u koji ste otpakovali Andromeda desktop klijent fajlove pokrenite start_andromeda.sh fajl. Terminal će se pokrenuti i poslati nekoliko ADB komandi vašem Android uređaju kako bi omogućio da Andromeda dodatak radi bez konekcije sa vašim računarom.
 7. Ako su skripte odradile svoj posao, Andromeda dodatak će na vašem računaru pokazivari Connected status.

To je to. Andromeda servis sada radi na vašem Android uređaju, možete otvoriti Substratum theme engine i instalirati teme bez ruta.

flux substratum theme

Kako da instalirate Substratum teme na Android Oreo bez ruta?

 1. Skinite neku od tema sa Play Prodavnice.
  • OMS: Tražite Substratum teme koje podržavaju OMS jer su to jedine teme koje će raditi na vašem Oreo uređaju bez ruta.
  • Legacy i RRO: Substratum teme koje spominju Legacy ili RRO u opisu vam neće raditi.
 2. Kada preuzmete temu koju želite, otvorite Substratum aplikaciju i odaberite temu koju želite da primenite.
 3. Pritisnite prekidač da selektujete sve overlejeve koji su uključeni u temu od jednom ILI selektujte svaki overlay pojedinačno (ako ne želite da ih primenite sve).
  Pažnja: Proverite opis teme na Play Prodavnici. Ako je developer naveo da neki overlejevi baguju, najbolje je da ih ne primenjujete.
 4. Skrolujte malo na dole, videćete plutajuće dugme (sa molerskom četkom kao ikonom), pipnite dugme i odaberite Build & Enable.
  └ Možda će ovaj proces malo potrajati, tako da sačekajte. U svakom slučaju bi trebalo da radi bez grešaka.

To je to! Imate Substratum temu primenjenu na vašem Android Oreo uređaju bez potrebe rutovanja. Uživajte!

[via XDA]

Tags: custom romOMSOreoOverlay Manager ServicePlay ProdavnicaPlay StorerootRRORuntime Resource OverlaySonySubstratum

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share