Isterivanje duhova sa ekrana Android uređaja, AMOLED problem

Objavio u 01/02/2014 u 20:50

Takozvani duhovi ili zamrznuta slika na ekranu su trajna diskoloracija na ekranu vašeg omiljenog pametnog telefona koja je izazvana pogrešnom upotrebom piksela. Duže korišćenje statičnih slika može izazvati trajne senke ili duhove te slike na ekranu. Ovaj problem je mnogo češći nego što mislite, najčešće se ovaj problem manifestuje na AMOLED ekranima (iako LCD ekrani nisu kompletno imuni na duhove). Ipak, postoji rešenje da se vrati ekran u normalno stanje.

RBG

Ako čitate ovaj tekst sa telefona, slika iznad bi trebalo da vam prikaže duhove jače.

Duhovi na ekranu se dešavaju kada komponente, koje emituju svetlost da bi prikazale sliku, izgube intenzitet nakon duže upotrebe. Ako se “nepravilno” koriste slika može da se “spali” na ekran i biće stalno prisutna. Ovo je čest problem na Samsung Galaxy Nexus telefonu.

Postoji mnogo aplikacija na Play Store-u koje obećavaju da će da smanje, pa čak i uklone problem. Jedna od njih je Screen Burn-in Tool.

Screen Burn In Tool

Koncept je zapravo veoma jednostavan. Sekvence primarnih boja se prikazuju na ekranu uređaja, što uklanja duhove. Zapravo je ovo originalna funkcija skrin sejvera na računaru. Dinamična slika koja se prikazuje na ekranu je zapravo “vežba za piksele” koja osigurava da ista oblast ekrana ne bude obasjana konstantno.

Screen Burn-in Tool
Screen Burn-in Tool
Developer: Code for Travel
Price: Free

[thankyou]

Tags: aplikacijaDuhovirešenjeScreen BurnuputstvoZamrznut Ekran

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Jedan komentar, pridruži se diskusiji!
  • Neće to da radi. Problem je što ti duhovi nisu nešto što su pikseli “zapamtili” pa ih treba naterati da “zaborave” nego se amoled pikseli troše, isto kao i plazma ekrani. Pikseli koji stalno prikazuju svetao sadržaj brže se potroše i onda se na jednobojnoj pozadini vide kao tamniji duhovi.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *