HTC One X i DLNA

Objavio u 17/10/2012 u 14:00

hox_dlna_srb

Digital Living Network Alliance (DLNA) je neprofitna organizacija koja je osnovana 2003. godine i odgovorna je za definisanje osnova kada je u pitanju deljenje digitalnog sadržaja (muzika, slike, video snimci) između različitih uređaja kao što su kompjuteri, televizori, štampači, kamere, telefoni i drugi multimedijalni uređaji. Osnove DLNA su postavljene na osnovu već postojećih standarda i imaju za cilj da definišu način na koji će se i kako DLNA koristiti.

DLNA koristi Universal Plug and Play (UPnP) za pregled sadržaja, pronalaženje uređaja i kontrolu. UPnP definiše tri tipa uređaja koje DLNA podržava, a to su server, plejer i kontroler, kao i mehanizme za pristup sadržaju putem mreže.

Svaki uređaj koji poseduje DLNA ima jasno istaknut logo (uglavnom na pakovanju ili u specifikacijama), a procenjuje se da postoji više od 440 miliona DLNA sertifikovanih uređaja širom planete u domovima korisnika.

Šta DLNA zapravo nudi?

Korišćenjem uređaja koji podržavaju DLNA, jednostavno možete deliti sadržaj sa drugim uređajima. Kao primer možemo uzeti situaciju u kojoj želite da vašim prijateljima pokažete neki video snimak koji ste napravili, ili možda nove fotografije. Uz pomoć DLNA, možete bežičnim putem sa vašeg telefona poslati sadržaj na TV ili bilo koji podržan uređaj. Sve što je potrebno jeste da uređaji budu konektovani na istu mrežu i da poseduju DLNA mogućnosti. Zaboravite na dosadne kablove i prepustite se uživanju u sadržaju.

hox_dlna_naslovna

Jedan od uređaja koji poseduje DLNA je i HTC One X. HTC je za razliku od nekih proizvođača veoma lepo integrisao DLNA mogućnosti i veoma lako im možete pristupiti iz svih multimedijalnih aplikacija. Bilo da se nalazite u galeriji, video galeriji ili muzičkoj aplikaciji, veoma lako možete vaš sadržaj pustiti na drugom uređaju.

Ako ste u galeriji, sve što treba da učinite jeste da otvorite željenu sliku i da kliknete na opciju “More”. Nakon toga treba da izaberete opciju “Select Player” gde će se pojaviti lista svih podržanih uređaja na istoj mreži. Sledeći korak jeste da izaberete uređaj i slika će se automatski učitati na tom uređaju. Nakon toga, slobodno se možete kretati kroz galeriju i kroz različite albume slika.

 

Kada su u pitanju muzički i video plejer, pored svega ovoga, na raspolaganju su vam i kontrole vremena i zvuka, pa tako možete premotati snimak ili pojačavati i smanjivati zvuk.

Ukoliko nemate DLNA podržan televizor, HTC je mislio i na vas pa tako možete kupiti njihov Media Link koji će vašem televizoru omogućiti sve što nudi DLNA. DLNA takođe možete koristiti i na svom računaru.

Mi smo na sajtu mobilnishop.com našli da se HTC One X može vrlo povoljno naručiti i to sa garancijom na 12 ili 24 meseca. Telefon se isporučuje na kućnu adresu brzom poštom.Cene svih telefona na ovom sajtu su zaista niže od konkurencije. Preporuka!

*sponzorisan tekst

[thankyou]

Tags: DLNAhtcOne X

Autor
Saša Nedić Saša Nedić

Objavljenih tekstova: 57

Saša Nedič, po struci inženjer informatike i student master studija Industrijskog inženjeringa, web developer i dizajner, zaljubljenik u modernu tehnologiju i Android. Nakon Samsung Galaxy Note uređaja, sada poseduje HTC One X. U slobodno vreme se bavi muzikom i pisanjem. Obožava minimalistički dizajn, customizovanje Androida i Holo temu. Jedan je od pobednika Samsung Appsolutno Smart takmičenja.

11 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Pitao sam ne vezano za DLNA cisto informativno jer sam cuo da neki htc telefoni nemaju mogucnost prebacivanja fajlova preko BT-a,naravno osim windows phone njih iskljucujem iz ovog…

 • Da li htc one x ima mogucnost prebacivanja datoteka preko blootoh-a kao i svaki drugi telefon ili?

 • e ja imam galaxy s3 i samsmung d6500 smart tv i mogu Vam reci da je to jedna od dobitnih kombinacija bezicnog povezivanja dva uredjaja 😉

 • Od pre neki dan, imam i pametan televizor… super je to bezicno deljenje sadrzaja, ja sam se opredelio za istog proizvodjaca telefona i TV-a pa ima i nekih dopunskih mogucnosti za deljenje, mimo DLNA – ali ni to nije sve… Od paljenja, TV pozeli net, odmah proveri sebi firmware (priznajem da me ovo iz cuga odusevilo), a onda svaki dan kad ga upalis, proveri da nema update za neku od instaliranih aplikacija. Face, Twiitter, Gtalk, za one sa vecim ekranima i Skype (trazi posebnu kameru, ako je nema na TV-u) – novo doba. Nisam pasionirani TV gledalac, prednost dajem netu i knjigama, ali sa svim ovim osvezenjima, stvarno covek pozeli da ukljuci trovaca (ovaj, televizor, pardon)…
  Mesta za unapredjenje ima koliko hoces, a ono sto me odusevilo je da se ovo sve dobija vec na entry level – nema potrebe da pucas par iljada valute. Trenutno razmisljam o bezicnoj tastaturi za TV 🙂 – moze daljincem da se kuca na gtalk, al sporo ide….

  • Skoro pa isti slucaj. TV sam odavno izbacio iz sobe jer nisam neki ljubitelj ali onda sam osvojio Samsungov D6000 (da se pohvalim 🙂 ) i kao sto si rekao, ovo je skroz drugi način uživanja. Ne toliko u standardnom tv programu koliko u mogućnostima povezivanja sa računarom i naravno korišćenja interneta. YouTube aplikacija je super i dobije se skroz drugačiji doživaljaj gledanja. Samsungova All Share aplikacija za PC je super jer preko tva se može pristupiti svom sadržaju koji je na pc-u (filmovi, serije, muzika, slike…). Da ne pričam da je 3D odlična stvar. 🙂

   Ono što me je nerviralo dok sam imao Note jeste to što je Samsung napravio remote aplikacije za S2 i za Galaxy Tab i tu je stao. Niti su optimizovali za novije telefone i rezolucije, niti su razvijali dalje app. To me je baš nerviralo. Aplikacija za tablet je imala mogućnost da se gleda preko tableta program tako da je korisna ako želite sami u drugoj sobi da gledate program, a da vas ne gnjave ukućani ukoliko delite isti tv. 🙂

 • Imam na SGS+ DLNA, ali mi fali ‘pametan’ televizor. 🙁

  Koristim ga iskljucivo za strimovanje video sadrzaja na komp (snimim nesto pa instant gledam na monitoru bez da prebacujem snimke od nekoliko stotina mb… naravno ovo samo ako imate dovoljno jaku konekciju da podrzi upload 720p videa) … eventualno neku sliku pogledam. Isto je jednostavan setup, ne moze biti jednostavniji tj nema ga, ali WMP mora biti pokrenut sto me nekad iznervira (moram da ustajem 😀 )

 • marvellz tune 17/10/2012 u 4:32 PM

  Mislim da moze ako imate Medialink, da pokrenete multimedijalne sadrzaje na tv-u ili pc uz pomoc gesta (pokreta) sa tri prsta, preko ekrana. I ako moze mala sugestija, osim ako vam ne placaju, da ne promovisete stranice. I ako to vec radite, nasao sam jednu na kojoj je One X jeftiniji: http://www.kupitel.com/mobilni-telefoni/htc/s720e+one+x+16gb/

  • Link je placen. Inace ne bi tu stajao, nije nam to stil. 😉

  • Moze ali nazalost, nemamo Media Link da testiramo detaljnije sve mogućnosti. 🙂

   Media Link je dosta napredniji jer radi isto kao kada se koristi MHL adapter i HDMI kabl, što znači da se npr. i igrice mogu igrati na tvu. Bežično, naravno.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *