Dosadne Android reklame i kako ih se rešiti

Objavio u 04/08/2016 u 18:13

Android kao platforma ima gomilu “besplatnih” aplikacija i igara. Zašto sam stavio ovo besplatnih pod navodnike? Pa zato što zapravo većina aplikacija je besplatna za preuzimanje, ali ili ima sadržaj koji se kupuje unutar aplikacije (in-app purchase) ili aplikacija/igra sadrži reklame. Ako pogledamo statistiku, 31,2% Android aplikacija se plaća, dok je 68,8% aplikacija besplatno.

besplatne ili placene aplikacije

izvor: statista.com

Ako pogledamo situaciju u poređenju sa iOS uređajima, videćemo da iOS korisnici mnogo više kupuju od Android korisnika.

android vs ios

Dakle, Android korisnici zapravo očekuju besplatne aplikacije. A pogotovo u Srbiji korisnici iz raznih razloga (većinom neopravdanih) odbijaju da plaćaju aplikacije, te iz tog razloga imaju probleme poput iskakanja reklama kako unutar aplikacije, tako i onih koji se pojavljuju (niotkuda). Takođe rizikuju sigurnost svojih uređaja instaliranje krekovanih aplikacija gde je vrlo moguće da upravo ta krekovana aplikacija sadrži virus, malware, spyware itd. Ali nije o tome ovaj tekst.

Kako se rešiti reklama?

Kako sam ubeđen da se ovo stanje neće promeniti, barem ne u skorije vreme. Te da će Android korisnici nastaviti da koriste besplatne aplikacije i pored dosadnih reklama, odlučio sam da napišem tekst kako da se rešite reklama.

Dakle, postoji nekoliko načina:

  • Ako imate rutovan telefon – ubedljivo najbolji način je preko AdAway aplikacije koja zapravo menja /etc/hosts fajl i blokira sve izvore reklama. Kako na sajtovima, tako i unutar aplikacija.
  • Ako nemate rutovan telefon stvari su mnogo komplikovanije.
    • Možete koristiti VPN verziju adblocker-a kao što je AdGuard. Međutim ova aplikacija je besplatna samo određeni period (trial) u punoj funkcionalosti nakon čega traže mesečnu pretplatu. U besplatnoj verziji blokiraju reklame samo u Chrome browser-u. Gde je bolje koristiti Firefox browser sa ublock dodatkom. Međutim kako se koristi VPN, sav protok koji ostvarujete ide preko AdGuard servera i može biti posmatran, tako da sigurnost vaših podataka baš i nije zagarantovana. Takođe ograničavate sebe na brzinu njihovih servera, tako da ako imate brzinu npr. od 50 MBps a AdGuard serveri su brzine 10 MBps onda je vaš protok ograničen na 10. Takođe sam prilikom testiranja primetio da neki servisi poput Google+, Twitter, Facebook često ne radi jer ovi servisi sa istih servera emituju reklame, pa tako AdGuard da bi blokirao reklame blokira i ceo servis.
    • Druga varijanta bez ruta je da koristite, kao što sam već spomenuo, dodatke za browser. Trenutno Chrome ne podržava dodatke, tako da morate da pređete na neki drugi browser. Firefox sa ublock dodatkom. Adblock Browser , Opera Mini ili neki njima sličan. Na ovaj način ćete se rešiti samo reklama na sajtovima, ali ne i reklama unutar aplikacija i samo Android operativnog sistema.

Ako ne želite da rutujete vaš telefon ili iz nekog razloga to nije moguće a želite da uklonite one dosadne reklame koje se pojavljuju van aplikacija ili iznenada u toku samog rada Androida, onda je jedini način da uklonite aplikacije koje “emituju” takve reklame. Nekad je vrlo teško detektovati koje aplikacije imaju reklame i kog tipa, ali srećom postoje aplikacije koje to mogu da otkriju.

Anti Adware
Anti Adware
Developer: Keerby
Price: Free+

Anti Adaware je aplikacija koja će vam skenirati sve aplikacije koje imate instalirane i reći koje aplikacije emituju koje reklame. Nakon čega ćete moći da uklonite te iste reklame.

TrustGo Ad Detector
TrustGo Ad Detector
Developer: TrustGo Team
Price: Free

TrustGo Ad Detector je slična aplikacija koja radi praktično isto kao i Anti Adaware.

AppBrain Ad Detector
AppBrain Ad Detector
Developer: AppTornado
Price: Free

AppBrain Ad Detector je po mom iskustvo i najbolja aplikacija za detektovanje reklama ovog tipa.

AirPush Detector
AirPush Detector
Developer: Dan Bjorge
Price: Free

Airpush Detector detektuje samo Airpush reklame, ali ovih reklama sada ima vrlo malo u Android ekosistemu, ali vredi probati.

Ono što ne preporučujem je instalacija Anti Virusa, a razloge za to smo mnogo puta pisali.

Naravno, moj savet je da nakon uspešne detekcije i uklanjanje aplikacija koje imaju reklame, obrišete aplikaciju za detekciju, pošto i one same često imaju reklame.

Ako imate još neko rešenje ili aplikaciju za otklanjanje ovih problema, podelite sa ostalim korisnicima u komentarima.

Tags: adawareantivirusdetekcijareklameuklanjanje

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

4 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share