Da li vaš Android uređaj ponekad zavibrira sam od sebe, a nemate pojma o čemu se radi?

Objavio u 08/10/2012 u 7:03

BugreportOd kada sam kupio HTC One X imao sam situacije sa nasumičnim vibracijama na koje nisam obraćao pažnju, međutim nakon mesec dana korišćenja ovo je počelo da me nervira. Obično izgleda ovako: prvo se pojavi jedna vibracija, a nakon dvadesetak sekundi javljaju se dve kratke vibracije. Između perioda prve i druge dve vibracije dešavalo mi se da pesma koju sam pustio na muzičkom plejeru užasno secka, da bi nakon druge dve kratke vibracije prestala sa seckanjem. Nakon upotrebe zdravog razuma zaključio sam da to nisu nasumične vibracije, da verovatno nešto predstavljaju i da se između tih vibracija nešto dešava, pa sam zatražio pomoć od čika Gugla.

O čemu se radi?

Nakon kraćeg naučnog istraživanja došao sam do zaključka da sam u pravu i da ovo nije slučajna radnja, već sasvim normalna pojava na Android Ice Cream Sandwch i Jelly Bean operativnom sistemu. Ove verzije Androida imaju automatizovan sistem izveštavanja o greškama, takozvani BugReport, koji nakon pritiska određene kombinacije tastera (kombinacija Volume + i Volume – ili Power i neko Volume dugme) generiše izveštaj koji se čuva u folderu sdcard/bugreports. Radnja se obično pokreće prilikom stavljanja telefona u usku futrolu ili prilikom vađenja, jer tada dugmići dolaze u iskušenje da se pritisnu. Proces generisanja izveštaja traje oko 20 sekundi.

Negativnih posledica nema, jedini problem, pored nerviranja oko vibracija i prekidanja pesme tokom tih dvadesetak sekundi, može biti smanjenje interne memorije zbog toga što svaki generisani izveštaj zauzima nekoliko megabajta, pa veličina foldera bugreports može dostići veličinu vašeg memorijskog prostora. Meni je taj folder za mesec dana prešao 1 GB.

Kako rešiti “problem”?

Postoje dva moguća rešenja:

1) ono koje će možda rešiti problem (nije potreban root)

2) ono koje će sigurno rešiti problem (potreban root)

Kod mogućeg rešenja potrebno je samo isključiti USB Debugging, nalazi se u Developer Settings. Ukoliko vibracija ostane ili rutujte telefon ili uživajte u generisanju izveštaja.

Kod sigurnog rešenja morate pomoću nekog programa za izmenu fajlova sa podrškom za izmenu sistemskih fajlova (Root Explorer, File Expert Pro…) izmenite fajl system/bin/bugreport tako što ćete mu promeniti ime u bugreport.AJDZDRAVO (može biti i bugmailer fajl) ili ga izbrisati sa lica Zemlje

Ukoliko operacija uspe obrišite folder sdcard/bugreports, ako ne uspe isto ga obrišite.

[thankyou]

Tags: bugmailerBugreportbugreportsIce Cream SandwichJelly Beannasumicnasam od sebevibracija

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

4 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *