Android za početnike 2. deo – Šta je Google Play Store i zašto je to najbitnija Android aplikacija?

Objavio u 19/02/2013 u 9:24

Google Play Store

Google Play je onlajn prodavnica na kojoj možete besplatno preuzeti i kupiti aplikacije, knjige, muziku, filmove i igre, a možete slušati i muziku. Ovaj servis objedinjuje nekoliko servisa, recimo servis za kupovinu knjiga se zove Play Books, za muziku je Play Music, a onaj što nas interesuje se zove Play Store.

Napomena: Sve ovo je besmisleno bez konekcije na internet, ukoliko nemate WiFi pri ruci, konektujte se na mobilni internet. Srbodroid neće nikome platiti račun za telefon ukoliko prekoračite svoj mesečni limit u megabajtima.

 

Šta je Google Play Store?

Google Play Store (nekada Android Market) je mesto gde možete skinuti bukvalno svaku aplikaciju kakvu zamislite, pa ljudi, tamo ima igara kakvih do sad još niste videli. Dobro, ajd da ga baš ne preteram, ali ovo je mesto na kome ćete naći sve što vam je potrebno na jednom Android telefonu.

Play Store postoji na dve lokacije: u vašem Android telefonu i na internetu.

Na telefonu se nalazi u obliku aplikacije i u predstavljena je u obliku belog cegera sa trouglom, eno je gore na slici. U telefonima kupljenim kod srpskih mobilnih operatera natpis ispod cegera je obično ispisan ćirilicom – Плеј прод.

Na internetu se nalazi na sajtu play.google.com, a funkcije su potpuno iste.

 

Kako pokrenuti Play Store aplikaciju?

Ovo pitanje će nekome zvučiti bezveze, ali napolju je gomila ljudi koji su tek kupili Android telefon i nemaju pojma šta je šta, pa nije na odmet dati im odgovor. Aplikacija se pokreće jednostavnim klikom na ikonicu (ceger sa trouglom). Ukoliko se traži Gmail nalog – unesite ga (ako nemate Gmail, napravite ga), a zašto je bitan Gmail nalog, pogledajte ovde.

 

Kako instalirati aplikacije sa Play Store-a?

Nakon što je aplikacija pokrenuta videćete početni ekran sa gomilom sličica i natpisa. Pomeranjem ekrana na desno će se prikazati najpopularnije aplikacije i igre, a pomeranjem početnog ekrana na levo ćete videti 27 kategorija aplikacija. Od igara, preko aplikacija za zdravlje i transport, do magazina i finansija. Klikom na neku kategoriju prikazuju se najpopularnije aplikacije te kategorije, odabirom na aplikaciju u gornjem desnom uglu se pojavljuje opcija Install (Instaliraj). Nakon klika na ovo dugme morate kliknuti na dugme Accept & download (Prihvati i preuzmi), nakon čega proces preuzimanja aplikacije počinje i obično bude gotov za par sekundi, zavisno od veličine aplikacije i brzine interneta. Aplikacija je instalirana, može se pokrenuti preko ikonice koja se pojavila na početnom ekranu ili u glavnom meniju.

Ukoliko vas interesuje određena aplikacija, može se direktno pronaći preko Search (Pretraži) opcije koja se nalazi u gornjem desnom uglu. Opcija Search je predstavljena u vidu lupe.

 

Kako izbrisati aplikaciju na Android telefonu?

Postoji više načina kako se može izbrisati aplikacija:

  • Odete u Settings/Applications, odaberete aplikaciju za brisanje, kliknete na Uninstall i potvrdite.
  • Pomoću neke aplikacije za brisanje aplikacija, tipa Uninstaller. U njemu kliknete na aplikaciju i potvrdite.
  • Dugim pritiskom na ikonicu aplikacije u App Drawer-u (glavnom meniju) se pojavljuje opcija Uninstall. Samo prevučete ikonicu u to polje i potvrdite. (Ovo radi samo na Androidu 4.0 i novijim.)

 

Da li su sve aplikacije besplatne?

Nisu sve aplikacije besplatne, ali veći broj jeste. Za razliku od prodavnice aplikacija za ajfon gde se za većinu aplikacija mora izdvojiti keš, Play Store je totalna suprotnost. Velika većina aplikacija je besplatna, a mali broj se plaća, to su obično kvalitetne 3D igrice i još dosta toga bez čega se može.

Još jedna tužna vest je što se u Srbiji ne mogu kupovati aplikacije (aplikacije koje se kupuju se uopšte ne vide), tako da će vam sve aplikacije biti FREE! Da l’ da se smejem il’ da plačem?

Međutim, ukoliko bi rutovali telefon, mogli bi da kupujete aplikacije, kao i još mnogo supermoćnog da uradite. Pogledajte ovde šta sve dobijate rutovanjem telefona.

 

Zašto je Google Play Store najbitnija Android aplikacija?

Mislim da ste sami zaključili iz teksta. Ovo je najbitnija aplikacija jer omogućava preuzimanje svih ostalih aplikacija i čini Android uređaj funkcionalnim. Zato svi vi koji do sad niste imali pojma o svemu ovome, brzo sve ispodešavajte i skinite aplikacije tipa Winamp, Firefox i Opera pretraživač, aplikacije za zaključavanje slika i poruka, za gledanje filmova, kao i gomilu igrica.

[thankyou]

Tags: android marketaplikacijebrisanje aplikacijeGoogle Play Storeinstalacijainstaliranjeplej prodavnicašta je Play Store

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

59 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *