Android za početnike 1. deo – Čemu služi Gmail nalog i zašto ga morate imati?

Gmail-korisnicki-nalog

Čitajući pitanja i komentare posetilaca Srbodroida, kao i u razgovoru sa prijateljima, poznanicima i nepoznanicima, došli smo do zaključka da bi korišćenje Androida trebalo malo približiti ljudima sa naših prostora. Najbitnije stvari koje treba objasniti osobama:

  • koje su tek kupile Android telefon i nemaju pojma kako to čudo funkcioniše,
  • koje već imaju Android telefon, ali ne razumeju kako baš sve funkcioniše,
  • koje tek treba da kupe Android telefon i žele unapred da znaju kako on funkcioniše.

Baš zbog toga ćemo u narednom periodu napisati nekoliko bitnih tekstova za novajlije u svetu Androida.

Napomena: Sve ovo je besmisleno bez konekcije na internet, ukoliko nemate WiFi pri ruci, konektujte se na mobilni internet. Srbodroid neće nikome platiti račun za telefon ukoliko prekoračite svoj mesečni limit u megabajtima.

 

Čemu služi Gmail nalog?

Većina nas zna šta je Gmail. Pa Gmail je Guglov servis za razmenu elektronske pošte (mejlova) i koristi se već godinama. A šta je Gmail nalog? Pa korisnički nalog koji koristiš da bi pristupao svojoj elektronskoj pošti. Tačno, samo što se danas Google nenormalno razvio i napravio gomilu servisa (YouTube, Google Drive, Google+, Google Maps, Google Translate…), a za korišćenje određenih je potreban pristup sa Gmail nalogom i nikako drugačije se ne mogu koristiti.

Za korišćenje nekih servisa kao što je YouTube nije potreban Gmail nalog i moći ćete normalno da gledate video snimke poput ovog, ali da biste postavljali snimke korisnički nalog je potreban. Nasuprot YouTube-u, za Guglovu prodavnicu Android aplikacija Play Store korisnički nalog je neophodan i uopšte ne možete da ga koristite ako nemate Gmail nalog. (70% aplikacija je besplatno, ne brinite se.)

 

Zašto je Gmail nalog bitan za Android telefon?

Ako Android mašineriju koristiš kao klasičan telefon (za pozive i slanje poruka) onda ti Gmail nalog uopšte nije potreban i zapitaj se zašto si uopšte bacio pare na taj džepni računar kad si mogao da kupiš neku Nokiju iz kamenog doba koja bi ti savršeno odrađivala posao! Aaa, kupio si ga zbog fenseraja? E, onda je opravdano.

Android dolazi sa nekoliko Guglovih aplikacija, to su Gmail, Google Play Store, Google Calendar, YouTube, Google Search, Google Talk (čat za Gmail korisnike), Google Maps i obično je to to. Neke od ovih aplikacija je moguće koristiti bez Gmail naloga, međutim one najbitnije – Google Play Store (aplikacija za skidanje aplikacija) i Gmail nije moguće.

Sada već znate odgovor na pitanje iz naslova. Gmail nalog je potreban da biste mogli veoma lako da skidate aplikacije i igre sa Google Play Store-a (u tome je i fazon pametnog telefona valjda), da biste mogli da pristupite Google mailu, da koristite napredne funkcije Guglovih mapa, organizujete sastanke preko kalendara, prilagođavate pretragu, a jedna od najbitnijih stvari zbog koje je potreban Guglov korisnički nalog jeste sinhrnonizacija. Čega? Pre svega imenika iliti kontakata! Ceo imenik se može automatski prekopirati na Gmail nalog i posle vas baš briga ako izgubite vaš telefon od 500 evra zajedno sa SIM karticom, samo je bitno da zapamtite lozinku. Detaljnije o sinhronizaciji cemo u nekom od narednih tekstova za početnike, sada pogledajte kako da dodate Gmail nalog na svoj Android telefon.

 

Kako dodati Gmail nalog na Android telefon?

Kako postoji dosta različitih verzija Androida i različitih proizvođača telefona, tako je komplikovano pisati ovo uputstvo za sve posebno, zato ću pokušati da napišem kako to uopšteno funkcioniše na Androidu, a vi ćete umeti da se snađete, u to sam siguran.

Postoje dva načina:

Ukoliko ste tek kupili Android telefon, prilikom prvog podizanja sistema ćete biti automatski konektovani na mobilni internet (ukoliko ste ubacili SIM karticu), ukoliko imate WiFi u blizini, moći ćete da se konektujete i na njega. Nakon toga ćete biti upitani za Gmail podatke (email i lozinku) koju ćete uneti.

Ukoliko već koristite Android telefon, a niste nikada uneli Gmail nalog, onda uradite sledeće:

  1. Uđite u Podešavanja (Settings)
  2. Idite na Nalozi i sinhronizacija (Accounts and Sync)
  3. Klik na Dodaj nalog (Add Account) i upišite podatke

Ako imate Android 4.0 i noviji, dodavanje naloga je u Podešavanjima na opciji Dodaj nalog. (Settings > Add Account)

Nakon jednog od ova dva postupka ćete imati pristup svim pogodnostima Gmail naloga, možete krenuti u istraživanje Google Play Store-a, preuzimati aplikacije i igre i osetiti onu pravu čar Android operativnog sistema.

Objavljeno u Uputstva

Coby

Goran
Svoboda
Objavio tekstova:
Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *