Android Media Server troši puno baterije. Kako popraviti?

Objavio u 26/12/2013 u 12:48

Šta je Mediaserver?

Mediaserver ili Media Scanner na Androidu je dizajniran da skenira i indeksira sve multimedijalne fajlove: fotografije, video, muziku i da pravi napravi listu trenutno dostupnih svim Android aplikacijama tako da te aplikacije ne moraju da ponavljaju isti proces iznova kada se pokrenu. Ali nije savršen!

Media server može imati čudno ponašanje i zna da se zabaguje. Vrlo često se desi da troši 50% baterije uređaja. Ne samo da se media scanner zabaguje na Custom ROM-ovima, ali često i na oficijelnim Stock ROMovima. Tako da su velike šanse da se to i vama desilo i da vam jede bateriju.

media server

Kako smanjiti potrošnju baterije Mediaserver / scanner servisa?

Najbrži način je da zaustavite Media scanner servis u potpunosti (koristeći neku od aplikacija na Play prodavnici). Ali na ovaj način sve vaše fotografije, muzika i video će nestati iz galerije ili muzičkog plejera.

Ova nenormalna potrošnja je učestalija ako vam je SD kartica matora (interna ili eksterna) i/ili ako imate puno fajlova.

Prva solucija: Očistite Media Storage Data

Najjednostavnija solucija je da očistite bazu podataka Media Storage-a i pustite da se restartuje proces i krene iz početka da skenira vaše podatke. Velike su šanse da će ovo da popravi probleme sa Mediascanner/Mediaserver servisom. Tako da vam savetujem da ovo probate prvo. Uradite sledeće:

Idite na Settings > Applications > Media Storage > Clear Data, Force Stop i onda restartujte uređaj.

Druga solucija: Uklonite nepotrebne multimedijalne fajlove

Mediaserver se stvarno trudi naporno da analizira svaki multimedijalni fajl na koji naiđe, čita meta podatke, generiše thumbnail-ove i sve to stavlja u Android mediastore bazu podataka. Možete mu olakšati posao tako što ćete obrisati sve neželjene fajlove. Prođite kroz vaše fotografije, obrišite one blurovane koje nikad nećete nikome pokazati, video snimke koje ste slučajno snimili, preuzete fotografije sa interneta itd. Prelistajte i obrišite sve što vam je nepotrebno. Ako imate DropBox, Copy, Mega, Google+ ili neki sličan cloud backup, predlažem vam da ga uključite i sačuvate sve fotografije i video u cloud i da ne razmišljate da li će vam ove “neželjene” fotografije ikad zatrebati.

Otvorite file manager. Ako nemate instaliran, evo liste nekih koje vam toplo preporučujem:

Solid Explorer Classic
Solid Explorer Classic
Developer: NeatBytes
Price: Free
ES File Explorer File Manager
ES File Explorer File Manager
Developer: ES Global
Price: Free+
Total Commander - file manager
Total Commander - file manager
File Explorer Root Browser
File Explorer Root Browser
Developer: JRummy Apps
Price: Free+

Zatim je potrebno da uključite prikaz skrivenih fajlova. Nađite u file manager-u opciju “show hidden files” i zatim otvorite folder:

/sdcards/DCIM/.thumbnails i obrišite sve fajlove koji se tu nalaze.

Ovo ponovite i za eksternu SD karticu (ako je imate). Na AOSP ROMovima, Android galerija kreira previše thumbnail-ova što posle postaje problematično za media scanner. Tako da, čišćenje ovog foldera jednom mesečno je preporučljivo.

Ako vam telefon zabaguje iz nekog razloga kada brišete sadržaj .thumnails foldera, možete pokrenuti ADB komande sa računara:

adb shell

cd /sdcard/DCIM/.thumbnails

rm *

Ako ne znate šta je ADB, pročitajte ovo uputstvo. Ako želite da instalirate ADB, predlažem ove korake.

Takođe, možda nije loše da instalirate Clean Master ili SD Maid aplikacije, koje između ostalog rade i čišćenje ovog foldera.

SD Maid - System Cleaning Tool
SD Maid - System Cleaning Tool
Developer: darken
Price: Free

Treća solucija: Testirajte i obrišite loše/oštećene multimedijalne fajlove

Ako ste sigurni da ste uradili sve prethodne korake i i dalje imate problema sa mediaserverom, vreme je da zaronite malo dublje sa pomoći Android developerskih alata.

Potrebno:

  1. Morate biti rutovani
  2. Android Developer Tools sa ADB-om i ADB treba da prepoznaje vaš uređaj.

Kada ste instalirali, pokrenite command prompt/terminal i kucajte sledeće redove kako bi ste odobrili superuser privilegije:

adb shell

su

Vaš Android uređaj ako je rutovan će vam prilikom pokretanja ovih komandi tražiti da odobrite superuser privilegije, morate ih odobriti.

Zatim pokrenite “top” (linux-ov task manager) da vidite koji procesi jedu vaš procesor. Sledeća komanda prikazuje samo rezultate vezane za media scanner:

top -grep media

Pokretanjem ove komande ćete dobiti rezultat sličan sledećem:

130|[email protected]:/ # top | grep media
1905 0 15% S 7 23080K 7168K bg media /system/bin/mediaserver
2808 0 42% S 3 3524K 740K media_rw /system/bin/sdcard
2825 0 11% S 19 255832K 43936K bg u0_a5 android.process.media

procenti pokazuju koliko je zauzeće procesora, tj. koliko media server troši procesorske snage. Ako je ovaj broj velik, treba ga srediti. Pokrenite sledeću komandu kako bi ste videli sa kojim fajlom se muči:

lsof | grep media_rw

Dobićete nešto slično ovome:

[email protected]:/ # lsof | grep media_rw
sdcard 2808 media_rw 0 ??? ??? ??? ??? /dev/null
sdcard 2808 media_rw 1 ??? ??? ??? ??? /dev/null
sdcard 2808 media_rw 2 ??? ??? ??? ??? /dev/null
sdcard 2808 media_rw 3 ??? ??? ??? ??? /dev/fuse
sdcard 2808 media_rw 4 ??? ??? ??? ??? anon_inode:inotify
sdcard 2808 media_rw 5 ??? ??? ??? ??? /mnt/media_rw/sdcard1
sdcard 2808 media_rw 6 ??? ??? ??? ??? /mnt/media_rw/sdcard1/audiobooks
sdcard 2808 media_rw 7 ??? ??? ??? ??? /mnt/media_rw/sdcard1/audiobooks/2-14 HTML5 Android development CD 02- Track 14.mp3

Ako se media servis zadrži na nekom folderu ili fajlu duže vreme, to je signal da je taj fajl oštećen i treba da ga obrišete.

Kada se rešite ovih fajlova i foldera, siguran sam da će media server završiti skeniranje vrlo brzo i prestaće da vam jede bateriju.

Četvrta Solucija: Formatirajte SD karticu

Ako ništa od ovoga ne radi (ili vam je treća solucija prekomplikovana), sačuvajte sve podatke sa interne i eksterne memorije i vratite samo fajlove i foldere koji su vam stvarno potrebni.

Ako je SD kartica ispravna, problemi će biti kao rukom odnešeni 😀

Peta solucija: Ugasite Media Scanner

Ako je vaš Android i dalje neposlušan i neće da vas sluša i posle svega što ste uradili, vreme je da ipak ugasite Media Scanner. To možete uraditi sledećom ADB komandom:

adb shell

su

pm disable com.android.providers.media/com.android.providers.media.MediaScannerReceiver

To je to, Media Scanner vas više neće smarati, ali nećete imati ni jedan multimedijalan fajl u galeriji i drugim aplikacijama. Da bi ste ga ponovo pokrenuli, evo komande:

pm enable com.android.providers.media/com.android.providers.media.MediaScannerReceiver

To je to, nadam se da sam pomogao 😀

Tags: AndroidčišćenjeSD kartica

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share