8 čestih problema sa LG G3 telefonom i kako ih popraviti

lg g3 bottom

LG G3 je po pitanju specifikacija pomerio granice kada je prvi kao prvi mainstream Android uređaj imao Quad HD ekran. LG-ev flagship je jedan od najboljih high-end pametnih telefona trenutno dostupnih, i pokazao se kao veoma popularan u svetu, međutim i on ponekad ima problema. Ja ću se u ovom tekstu osvrnuti na neke od tih problema i ponuditi moguće solucije za popravku. Pa da počnemo!

Napomena – LG G3 je i dalje odličan telefon i u većini slučajeva se nećete sresti ni sa jednim od problema ispod.

lg g3 quick circle case

Problem br. 1 – LG G3 se iznenada sam ugasi

Neki korisnici su prijavili da im se njihov telefon automatski ugasi s vremena na vreme. Pritiskanjem dugmeta za paljenje se telefon ponovo upali, ali nekad je potrebno i da izvade bateriju i restartuju uređaj.

Moguća rešenja:

 • Reset na fabrička podešavanja uglavnom zna da popravi većinu stvari, pa tako možda popravi i ovaj problem. Prvo se osigurajte da ste sačuvali na sigurno mesto (backup) sve važne podatke. Zatim uradite Factory Reset. Sve što treba da uradite je da odete u Settings – General – Backup and Reset – Factory Data Reset – Reset Phone – Erase Everything. Kada se reset na fabrička podešavanja završi, proverite da li se problem ponovo javlja, takođe obratite pažnju koje aplikacije instalirate jer moguće je da neka od aplikacija je zapravo uzrok ovog problema.
 • Ako problem nije softverske prirode, moguće je da imate lošu ili faličnu bateriju. S obzirom da je baterija izmenjiva, možete kupiti drugu. Mada je svakako preporučljivo da ga odnesete na servis, ukoliko je hardver u pitanju, sigurno će ga zameniti.
 • Postoji još jedan mogućnost. LG G3 će se ugasiti ukoliko se temperatura procesora popne na 120C. Ovo se može desiti u slučajevima da igrate neku veoma zahtevnu igru ili pokrećete benchmark. Normalna radna temperatura ne bi trebalo da prelazi 60C. Takođe je moguće da imate lošu aplikaciju čiji bag zapravo preoptereti procesor i dovede ga do “usijanja”. U ovom slučaju uradite prvo rešenje i nemojte instalirati odmah sve aplikacije, već jednu po jednu, dajte neko vreme aplikaciji da se pokaže da je stabilna i onda instalirajte sledeću.

lg g3 overheating

Problem br. 2 – LG G3 se pregreva

Veliki broj LG G3 korisnika se žali da im se uređaj pregreva. Ovo se dešava kada igrate procesorski zahtevne igre, gledate video sadržaj duži period ili imate velik broj aplikacija koje rade u pozadini.

Moguća rešenja:

 • Zatvorite sve pozadinske aplikacije koje koristite i osigurajte se da je auto-sync opcija za neke od aplikacija isključena. Ovo možete uraditi tako što ćete otići u Settings – General – Applications , odabrati aplikaciju i isključiti automatsku sinhronizaciju.
 • Ovaj problem takođe može biti vezan i veoma visokom rezolucijom ekrana. Tačnije kada je Quad HD ekran duže vreme upaljen na maksimalnoj osvetljenosti (brightness). LG G3 inače automatski smanjuje osvetljenost kada se ekran pregreje, ali svakako je poželjno da podešavanja osvetljenja ne držite na maksimumu, nego na nekoj razumnoj vrednost.
 • Ako imate zaštitnu futrolu za LG G3, moguće je da upravo ta futrola sprečava hlađenje uređaja i takođe je poželjno da je skinete i vidite da li se i bez futrole telefon pregreva. Takođe, kada igrate neke intenzivne igre, preporuka je da ga ne držite u futroli.
 • Takođe pogledajte i rešenja vezana za Problem br. 3 što može rešiti i ovaj Problem br. 2.
 • Opet, ukoliko se telefon pregreva bez razloga, kada je ekran ugašen i ne radi ništa procesorski zahtevno, najbolje je da tražite zamenu ako i dalje imate garanciju.

remove lg g3 thermal throttling lag fix

Problem br. 3 – Interfejs uspori i počinje sve da koči

Neki korisnici su prijavili da imaju problem sa lagom gde u samom interfejsu telefona dolazi do kočenja i usporenih animacija. Ka na primer otvaranje poslednje pokrenutih aplikacija (recent apps menu) i da se odziv ekrana na dodir drastično pogorša. Većina ovih problema je vezana za bogat interfejs LG G3 telefona i postoje jednostavna rešenja za ovaj problem.

Moguća rešenja:

 • Potrebno je da pristupite Developer opcijama kako bi podesili neke parametre. Otvorite Settings – About Phone – Software Information, i nekoliko puta pipnite Build Number. Zatim se vratite u početni Settings menu, videćete Developer options opciju odmah iznad About Phone. Ovde možete isključiti ili staviti manju vrednost za Windows animation scale, transition animation scale, i Animator duration scale što će animaciju interfejsa isključiti ili skratiti na podešenu dužinu.
 • Druga solucija je nešto komplikovanija i zahteva ulaženje u skriveni meni telefona. Ovo postižete tako što ćete “pozvati broj” u Dialer (Phone) aplikaciji 3845#*855#, gde je 855 internacionalna verzija (koja se uglavnom prodaje kod nas). Ukoliko imate drugu verziju, npr 851 ili 850, stavićete taj broj. Nakon što uđete u ovaj meni, potažite opciju High Temperature Property OFF i uključite je. Ugasite telefon i čekajte 10 sekundi. Zatim ga ponovo upalite i sačekajte bar 30 sekundi pre nego ga otključate. Ponovite korake da uđete u skriveni meni, skrolujte do opcije Thermal Daemon Mitigation OFF i uključite je. Opet ponovite korake gašenja telefona i ovo bi trebalo da dovede telefon u stanje bez laga. Zapamtite da ova opcija isključuje automatsko smanjenje osvetljenosti ekrana kada se uređaj pregreva, ali do toga ne bi trebalo da više dolazi.
 • Da bi ste popravili responzivnost ekrana, uđite u Settings – Accessibility – touch and hold delay, i podesite po želji.
 • Takođe probajte da instalirate neki brži i lakši Launcher sa Play Store-a, kao na primer Nova, APEX …
Nova Launcher
Price: Free
Nova Launcher Prime
Price: €5,25
Apex Launcher
Developer: Android Does
Price: Free
Apex Launcher Pro
Developer: Android Does
Price: €4,39

lg g3 battery life tests

Problem br. 4 – Problemi sa baterijom

LG G3 dolazi sa  3000 mAh baterijom, ali ima ekran sa ogromnom rezolucijom koji treba napajati. Hajda da pogledamo šta možete uraditi po tom pitanju.

Moguća rešenja:

 • Koraci koje sam naveo iznad koji sprečavaju pregrevanje, kao što je smanjenje osvetljenja ekrana i isključivanje nekih aplikacija, takođe mogu produžiti vek baterije.
 • Postoji gomila aplikacija na Google Play Prodavnici koje tvrde da će pomoći u ovom problemu, ali samo nekoliko zaista rade. Juice Defender i Greenify znam sigurno da rade ono što tvrde. Takođe ugrađen mod za čuvanje baterije na LG G3 radi poprilično dobro, njemu pristupate preko Settings – General – Battery – Power Saving Mode.
 • Takođe možete da nađete aplikacije koje vam troše najviše baterije odlaženjem u Settings – General – Battery – Battery Use, i tamo ćete odmah videti baterije koje su na vrhu. Probajte da ih update-ujete na poslednju verziju, ako i posle toga ne smanje potrošnju, pokušajte da nađete alternativu.
 • Baterija na LG G3 je izmenjiva, tako da ako vam je baterija veoma bitna, možete kupiti dodatnu 😉
 • Ako se i pored svih ovih rešenja baterija prazni alarmantnom brzinom, moguće je da je sama baterija problem. U tom slučaju ili kupite novu bateriju ili vratite telefon na garanciju.
Greenify
Developer: Oasis Feng
Price: Free
Greenify (Donation Package)
Developer: Oasis Feng
Price: €2,99
JuiceDefender - battery saver
Developer: Latedroid
Price: Free
JuiceDefender Ultimate
Developer: Latedroid
Price: €4,99

LG Toneplus

Problem br. 5 – Loš kvalitet zvuka prilikom telefonskog poziva

Neki LG G3 korisnici su se žalili da prilikom telefonskom poziva imaju problema gde imaju distorzije zvuka i šum. Ovo se odnosi isključivo na GSM pozive i ne odnosi se na VoIP pozive poput Hangouts, Viber, Skype … Gde takođe prijavljuju da prilikom korišćenja slušalica ovih problema nema.

Moguća rešenja:

 • Otvorite Settings – Call – Voice enhancement i uključite ili isključite opciju, proverite razliku u kvalitetu poziva u oba slučaja.
 • U istom tom meniju, nađite Privacy Keeper, probajte ovo da isključite, ovo može popraviti distorziju i šum.
 • Takođe su mnogi korisnici prijavili da ništa od ovoga nije uspela i da su nakon zamene uređaja dobili uređaj koji radi bez ovog problema, tako da u tom slučaju možete uvek vratiti uređaj na garanciju.

lg g3 zvucnik

Problem br. 6 – Problemi sa zvukom

Nekolicina vlasnika LG G3 telefona je imala problem sa reprodukcijom zvuka. U nekim slučajevima prijavljuju pištav zvuk na slušalicama na levom kanalu. Drugi su spominjali da prilikom spajanja aux kabla u uređaj, telefon i dalje pušta zvuk sa svojih zvučnika. Iako rešenja ispod možda budu radila za neke, mnogi su prijavili da za ovo nema rešenja na vidiku.

Moguća rešenja:

 • Pištav zvuk je bio softverski problem koji je postojao na Androidu 4.4.2 KitKat. Na Lollipop Androidu 5.0 ovaj problem je izgleda rešen jer se niko do sad nije žalio.
 • Popravka koja je nekima uspela na KitKat-u je da vrate runtime sa ART-a na Dalvik, što možete da uradite u Developer options – gde ste opciju i uključili 😀
 • Oba problema su mnogi rešili drugim slušalicama. Izgleda da slušalice ne mogu da prime viši napon od standardnog kakav LG G3 ima.

zoom

Problem br. 7 – Kamera se gasi kada zumirate u toku snimanja

Aplikacija za kameru koja dolazi uz LG G3 zna da se “sleši” ako pokušate da zumirate prilikom snimanja videa i snimak je oštećen i ne može da se pusti.

Moguća rešenja:

 • Mnogi korisnici koji su imali ovaj problem su ga rešili resetom na fabrička podešavanja. Za ovo pogledajte korake iz prvog problema ili probajte da držite dugme za paljenje/gašenje i dugme za stišavanje u isto vreme dok ne vidite LG logo. Tada pustite dugme za paljenje/gašenje i odmah ga pritisnite i držite. Pojaviće vam se opcija za Factory hard reset, odaberite opcije (mislim da je OK ili Yes) i telefon će se restartovati na fabrička podešavanja.
 • Ovo je bio bag sa LG Kamera aplikacijom koji je otklonjen u Lollipop verziji. Tako da ili apdejtujte na Lollipop ili koristite neku alternativu Camera aplikaciju, kao na primer Google Camera koja radi perfektno i ima PhotoSphere opciju 😉 ali nema 4K snimanje 🙁 .

knock code

Problem br. 8 – Telefon se pali dok je u džepu

Mnogi korisnici su se žalili da im se telefon automatski pali dok je u džepu dok im je uključena opcija Knock On.

Moguća rešenja:

 • Ako ne želite da isključite opciju Knock On (ono kad pokucate na ekran a on se upali) onda je najbolje da telefon u džep stavljate tako da ekran ne dodiruje telo ili da koristite flip cover kako bi ekran bio zaštićen od toplote tela.
 • Knock on možete isključiti iz skrivenog menija, pratite korake iz trećeg problema. Skrolujte do Knock On Off opcije i pipnite je. Ovo bi trebalo da isključi Knock On opciju.

 

Objavljeno u Uputstva

eboye

Vasilj
Milošević
Objavio tekstova:
Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *