Samsungov Super AMOLED Plus displej

Objavila u 27/02/2011 u 13:01

Na interesantnom sajtu www.oled-info.com koji se bave OLED (Organic Light Emitting Diodes) tehnologijom sam našla informaciju o Samsungovom novom Super AMOLED Plus displeju. Ovaj displej je predstavljen na CES događaju u januaru i prvi telefon sa ovakvim displejom je Samsung Infuse 4G. Samsung Galaxy S II takođe ima ovakav displej i kako kažu, garantuju čistiju sliku na ekranu i čitljivija slova. A u čemu je fora, odgovor su dali na pomenutom sajtu.

amoled vs super amoled plusNa slici možete videti poređenje Super AMOLED i Super AMOLED Plus WVGA ekrana. Super AMOLED Plus tehnologija ima za trećinu više pod piksela od Super AMOLED tehnologije. PenTile matrice kod Super AMOLED koriste 2 podpiksela za svaki piksel, dok kod Real-Stripe (pravih RGB matrica) se koristi 3podpiksela za svaki piksel.  Na ovaj način ekrani moraju biti veći za postizanje iste rezolucije slike. Tako Samsung Galaxy S ima ekran od 4 inča, dok Samsung Galaxy  S II ekran od 4,3 inča a imaju iste rezolucije. Dodatno iz Samsunga tvrde da pored toga što je slika bolja i svetlija, njihovi ekrani sa Super AMOLED Plus tehnologijom su tanji i troše 18% manje energije.

Pretpostavljam da se ova štednja od 18% odnosi na ekrane iste veličine, tako da ako je ekran ipak veći za postizanje iste rezolucije, onda uštede zapravo i nema. Ali možda grešim.

Tags: AMOLEDdisplejekranrezolucijasamsungslikaušteda

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *