Samsung i Mozilla rade na browser-u koji će koristiti više jezgara

Objavio u 04/04/2013 u 18:53

Firefox

Samsung i Mozilla su najavili partnerstvo koje treba da donese sledeću generaciju browser engine-a. Servo, je budući browser engine koji će koristiti pun potencijal procesora sa više jezgara, što bi mu pružilo još bolje performanse od današnjih browser-a. Za početak, Servo će raditi na Android uređajima koje pokreće ARM arhitektura. Servo je pisan u novom programskom jeziku nazvanom Rust koji je razvila Mozilla i koji će biti sigurniji po njihovim rečima. Još uvek nema zvaničnih datuma o izlasku jer Rust se još uvek ne smatra stabilnim, ali ako ste developer, možete pogledati source code na Github-u.

Evo i zvanične izjave od strane Mozilla tima o programskom jeziku:

“It is intended to fill many of the same niches that C++ has over the past decades, with efficient high-level, multi-paradigm abstractions, and offers precise control over hardware resources. But beyond that, it is *safe by default*, preventing entire classes of memory management errors that lead to crashes and security vulnerabilities. Rust also features lightweight concurrency primitives that make it easy for programmers to leverage the power of the many CPU cores available on current and future computing platforms.”

Source: The Mozilla Blog

Tags: FirefoxMozillapodrškasamsung

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share