Raspberry Pi dobio Ice Cream Sandwich

Objavila u 02/08/2012 u 14:57

Raspberry PiAko dosad nise čuli za Raspberry Pi, sada je vreme :). Radi se o kompjuteru veličine kreditne kartice koji se može spojiti na TV i tastaturu. Radi se o jeftinom računaru koji može da omogući kucanje dokumenata, igranje manjih igara, reprodukciju HD video zapisa. Ideja je da ga koriste deca širom sveta za učenje programiranja. Nastao je na Cambridge univerzitetu. Košta oko 25 dolara, a kupovina funkcioniše po principu donacije. Kupiš jedan, a drugi primerak doniraš deci. Više o svemu čitajte na njihovom sajtu.

Uglavnom, zanimljivo je da je portovan Android 4.0 na ovaj uređaj. Portovanjem Ice Cream Sandwicha, Raspberry Pi dobija otvorena vrata hiljadama aplikacija i igara. Ova nadogradnja nije još uvek sasvim zrela, nedostaje audio podrška ali je hardversko ubrzanje grafike i videa uspešno implementirano. Ljudi koji stoje iza ovog projekta, kažu da vredno rade na daljem portovanju.

https://www.youtube.com/watch?v=hgJ7yck1qwY

Tags: Android 4.0Ice Cream SandwichICSjeftinPortPortovanjetastaturauređaj

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Sa njihovog sajta http://www.raspberrypi.org/faqs (tu imas linkove) :

  Where can I buy one?

  You can buy the Raspberry Pi through Premier Farnell/Element 14 and RS Components. Both distributors sell all over the world.

  Na RS Components ima i Srbije medju zemljama.

  Inače do 50 eura se ne carine pošiljke po poslednjem zakonu, čini mi se. Kada se carini, potrebno je da stoji račun pored uređaja i na tu cenu ide oko 40%. Nek me ispravi neko ako sam pogrešila 🙂

 • Odlicnoooooo!! Jel zna neko kako mogu da nabavim jedan u Srbiji??
  Ako je neko narucivao, koliko je ispala carina ili sta vec sto ovi nasi lopovi uzimaju??

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *