Programer Advanced Task Manager-a zarađuje i do 10.000 dolara mesečno

Objavio u 28/08/2010 u 20:35

Dolari

U Februaru 2009. Arron La je izbacio aplikaciju na Market koju je nazvao Advanced Task Manager (ATM), koja je u to vreme bila dostupna samo korisnicima rutovanih telefona. Prva četiri meseca La je zarađivao oko 500 dolara mesečno. Posle ta četiri meseca, La je omogućio korisnicima koji nisu rutovali telefon da koriste njegovu aplikaciju, što je vodilo eksponencijalnom rastu njegovih prihoda – otprilike 1.900 dolara mesečno.

U Novembru 2009. La je izbacio besplatnu verziju aplikacije koje je imala reklame emitovane sa AdMob servera i počeo da zarađuje dodatan profit na taj način. Kako su stvari startovale prilično progresivno, ubrzo su se pojavile konkurentne aplikacije sa plaćenim verzijama. Tako da je u Junu ove godine profit od verzija sa reklamama postao izjednačen sa profitom kupovina plaćene aplikacije.

Prošlog meseca La je zaradio 10.600 dolara od ove dve verzije ATM aplikacije. 40% je došlo od plaćene verzije, dok je 60% došlo od verzije sa reklamama. Predhodni mesec La je zaradio 9.400 dolara, a očekuje sličan iznos i u Avgustu. La iako i dalje radi u IBM-u puno radno vreme, daje podršku za ATM aplikaciju. Ali sa ovom količinom prihoda, vrlo je verovatno da će se osloniti samo na podršku za Android aplikaciju.

Pored čistih podataka koje je podelio sa svetom, La je ostavio i par komentara Android programerima, koje ćemo vam ukratko i preneti:

  • Prvo, iako su cifre vezane za profit neverovatne, La je razmišljao da li bi mu bilo pametnije da je aplikaciju od samog starta naplatio više od samo 99 centi, koliko ona iznosi. Ali s obzirom na cene konkurentnih aplikacija, on je ipak zadržao cenu.
  • La kaže da je svakako pomogla činjenica da se njegova aplikacija više prodavala jer je bila na listi najplaćenijih, ali Google-ov algoritam ubraja i druge faktore, a ne samo prodaju.
  • Takođe iznosi da je po njegovom mišljenju market veoma neorganizovan i da je veoma teško pronaći novu aplikaciju, pogotovo što mnoge zemlje (prim. aut.: uključujući i Srbiju) nisu u mogućnosti da skidaju plaćene aplikacije. Što dodatno smanjuje broj potencijalnih korisnika. Nada se da će ovi problemi biti ispravljeni sa najavom ispravke Market-a koju je Google spomenuo na I/O i skorašnjim vestima da PayPal uskoro planira da bude opcija za kupovinu u Marketu.
  • Ponuda besplatne aplikacije podržane reklamama se pokazala kao veoma uspešan potez, tako da vam La predlaže da i ovu opciju uzmete u obzir.
  • Isto tako smatra da je polisa osiguranja, koja omogućava vraćanje novca ukoliko korisnik nije zadovoljan aplikacijom u roku od 24 sata,  veoma dobra stvar jer se na taj način kupci osećaju sigurno.
  • Piraterija je veliki problem, ali Google preduzima neke korake da to spreči, što verovatno neće oštetiti ugodnost programiranja za Android

Ako želite da pročitate detaljnije o tome šta La navodi, možete posetiti link ispod.

Ovo bi mogao biti podsticaj svim sadašnjim i budućim programerima na Android platformi, jer svakog dana broj korisnika Android telefona raste za 200.000, tako da mogućnosti stalno rastu.

Arron La-ov blog

Tags: Arron LaATMmarketzarada

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *