NVIDIA predstavila Tegra X1 mobilni super čip

Objavila u 05/01/2015 u 18:40

Počele su prve najave na ovogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu. Rado bih sada bila u Las Vegasu na licu mesta, ali ne može čovek baš sve ni fizički da postigne, kada bi imao i para. 😀 Uglavnom, stiglo je odmah danas i saopštenje od Nvidia da su predstavili novi Tegra X1 mobilni super čip. Kažu da je to nova generacija mobilnog super čipa sa procesnom snagom preko jednog teraflopsa za napredne mogućnosti koje donose neviđenu grafiku u deep learning aplikacijama i aplikacijama za vizuelno računarstvo.

Tegra X1

Evo malo i parčeta saopštenja:

Tegra X1 se temelji na istoj onoj NVIDIA Maxwell™ GPU arhitekturi koja je pre samo par meseci integrisana u gejming grafičke karte najjačih performansi  na svetu, GeForce® GTX 980. Tegra X1 sadrži 256 jezgara i pruža duplo bolje performanse od svog prethodnika Tegra K1 čipa, koji je zasnovan na prethodnoj generaciji Kepler™ arhitekture i predstavljen na prošlogodišnjem CES-u.

Tegra procesori su namenjeni embedded proizvodima, mobilnim uređajima, autonomnim mašinama i automobilskim aplikacijama. Tegra X1 će zvanično biti dostupan u prvoj polovini godine.

Ovaj čip će biti sadržan u nedavno predstavljenim  NVIDIA DRIVE™ računarima za automobile. DRIVE PX je računarska platforma koja ima ulogu auto-pilota i koja može da obradi video snimljen sa 12 ugrađenih kamera  za pokretanje Surround-Vision-a i besprekorni pregled automobila u prečniku od 360 stepeni, kao i Auto-Valet funkcijom za autonomno parkiranje. DRIVE CX  je kokpit platforma dizajnirana za pokretanje napredne grafike za veliki broj ekrana koji se koriste za digitalne klastere, informativno-zabavne  sadržaje, heads-up displeje, virtuelna ogledala i zabavne sadržaje na zadnjim sedištima.

“Mi vidimo budućnost u autonomnim automobilima, robotima i dronovima koji vide i uče, sa prividnom inteligencijom koju je teško zamisliti,” izjavio je Jen-Hsun Huang, generalni direktor i koosnivač kompanije NVIDIA. “On će omogućiti bezbedniju vožnju,  sigurnije gradove i velike pogodnosti za sve nas.”

“Tegra K1 je skup novih GPU računarskih performansi, a samo godinu dana kasnije tu je Tegra X1 koja pruža dva puta više,” izjavio je Linley Gwennap, osnivač  i glavni analitičar kompanije Linley Group. “Ovaj impresivni tehnički napredak donosi benefit za  3D grafiku, a posebno na uređajima koji sadrže ekrane u visokoj rezoluciji, kao i za GPGPU softver koji sve više uzima primat u automobilskim aplikacijama.”

 

Tehničke specifikacije

Tegra X1 podržava sve glavne grafičke standarde, uključujući  Unreal Engine 4, DirectX 12, OpenGL 4.5, CUDA®, OpenGL ES 3.1 i Android Extension Pack, olakšavajući developerima da optimizuju PC igre za mobilne uređaje.

Tegra X1 tehničke specifikacije uključuju:

  • Maxwell GPU od 256 jezgara
  • 8 CPU jezgara (4x ARM Cortex A57 + 4x ARM Cortex A53)
  • 60 fps 4K video (H.265, H.264, VP9)
  • kameru sa 1.3 gigapixela protoka
  • 20nm tehnologija

 

Tags: CES2015DRIVE CXDRIVE PXnvidiaNVIDIA Maxwellsajamsuper čipTegra X1

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 871

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3 sada je vlasnica Nexus 6P telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share