Nove litijumske baterije će imati tri puta veći kapacitet i puniće se za deset minuta

Objavio u 15/02/2013 u 16:50

li battery principle

Imamo gigaherce, gigabajte i ostale gigante, ali nemamo dovoljno đusa da sve to napajamo. Pametni telefoni jedva izdrže dan, oni veći preguraju dan i po do dva … da li je to dovoljno? Naravno da ne. Ali litijum jonske baterije izgleda da će ostati sa nama još malo ukoliko budu mogle da nahrane ove sumanute gedžete mereći u danima a ne satima.

Konvencionalne litijum jonske baterije proizvode energiju “prebacivanjem” pozitivnih jona između tankih listova karbona na svakoj elektrodi. Ovi listovi kako stare, tako gube kapacitet i performanse pražnjenja.

Naučnici sa univerziteta Južne Karoline su kompletno izbacili silikonske listove koji se u poslednje vreme sve više koriste. Prema studiji objavljenoj u magazinu Nano Research, tim koji predvodi profesor Chongwu Zhou, koristi polja silikonskih nano cevi kako bi prebacivao elektrone bez gubitka kapaciteta. Ono što je ohrabrujuće je da možemo očekivati ovakve baterije za dve do tri godine.

Takođe tvrde i da će punjenje ovih baterija biti brže, možda ne za deset minuta, ali barem upola brže 😉

Tags: BaterijebrzinaKapacitetli-ionlitijumnano

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

6 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *