Neograničen protok je sada realnost sa spiralnim radio talasima

Objavio u 30/04/2012 u 14:09

MakaroniNaučnici su uspeli da razviju spiralne radio talase koji imaju potencijal da prenose “neograničen” protok. Ovo je, kako kažu, moguće izvesti tako što se zavijaju dok putuju “kroz vazduh”, tako da ako bi bili vidljivi ljudskom oku, ličili bi na spiralne makarone.

Radio talasi mogu biti kreirani, propagirani i detektovani nezavisno, a da pritom koriste istu frekvenciju na različitim kanalima. Tim istraživača je demonstrirao ove radio talase inspirisane makaronima koristeći 2,4GHz sa dva uvijena talasa. Međutim obećavaju da će biti moguće dodati još talasa u istu spiralu kako bi mogli da šalju još podataka.

Nisam dovoljno stručan što se ovoga tiče, ali svakako zvuči kao dobro rešenje, a još bolje je ako se ova tehnologija primeni, imaćemo bolje mreže.

[via Gizmodo]

Tags: MakaroniNeograničenprotokradioTalasi
eboye

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1136

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
 • eboye

  Ne razumem se ni ja, al makarone nisu lose uopste 🙂

 • eboye

  Сада ми ништа није јасно, како ће се усмерити спирални талси, како се они распростиру, како ће са макаронима покрити 360 степени?

 • eboye

  Mene nije mrzelo, ali ništa baš više nisam shvatio iz priloženog linka. Traži obrazovanje iz pomenute oblasti. Jedina nova informacija je da su autori iz Italije 🙂 Princip rada je izmakao mom razumevanju….

 • eboye

  Ово у суштини ради на принципу слања више таласа један за другим, а пошто су спирални могу бити послати на истој фреквенцији јер се не поклапају. Што је спирала већа то је могуће слати више сигнала исте фреквенције са једне антене.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share