Nakon par godina kontroverzi, Android postao deo Linux 3.3 kernela

Objavila u 20/03/2012 u 16:36

Android Linux

Portal Linux za Sve iz komšiluka je objavio lepu vest o Android platformi, naime  Android je postao deo Linux 3.3 kernela. Linux Za Sve iliti LZS je portal posvećen GNU/Linux operativnom sistemu. U nastavku prenosim njihovu vest:

“Android je nakon par godina kontroverzi, napokon postao dio nedavno objavljenog Linux 3.3 kernela. Ovim potezom developerima je olakšan razvoj aplikacija za više platformi.

Iako Android i Linux oduvijek dijele velik dio kôda, temeljni kerneli su bili odvojeni. S novim izdanjem, proizvođači su u mogućnosti jednostavno ubaciti upravljačke programe za specifičan hardver u bilo koji Linux gadget i vrlo lako dobiti funkcionalan Android uređaj.

“Dugo vremena kôd iz Android projekta nije bio uključen u Linux repozitorije radi nesuglasica između razvijatelja oba projekta. Srećom, nakon više godina, uspjeli smo izgladiti sve razmirice. Razni Android podsustavi i mogućnosti su već integrirani u kernel, a uslijedit će i ostalo. Ovo olakšava stvari za sve, uključujući Android MOD zajednicu ili Linux distribucije koje žele podršku za Android aplikacije”, navodi se u službenoj najavi Linux 3.3 kernela.

Zahvaljujući ovom potezu, za očekivati je porast broja razvijatelja a usporedno s njim i porast Android aplikacija. Također, moguće je da se pojave jeftiniji Android uređaji.”

via LinuxZaSve

Tags: 3.3AndroidaplikacijeGNUkernelLinuxoperativni sistem

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *