Intel E6XX Procesori će osetiti ukus đumbira

Objavio u 20/09/2011 u 17:49

intel-gingerbread-e6xx-2012

Intel već neko vreme priprema procesore za Android platformu. Problem je što je Android platforma optimizovana za ARM procesore, dok Intel već godinama radi na x86, a u poslednje vreme i x64 arhitekturi. Intel je skoro izbacio video sa prezentacijom njihovog E6XX procesora. Na klipu se može videti i plan za Android platformu, između ostalih. Nakon kopanja, saznao sam da Intel planira da izbaci Android 2.3 Gingerbread na novi Atom E6XX procesor u januaru 2012. Ovo je ujedno i uzbudljiva vest, ali i zabrinjavajuća.

Prvo zabrinjavajući deo. Google obećava sledeću verziju Androida Ice Cream Sandwich (ICS) za oktobar/novembar. Ova verzija operativnog sistema je dizajnirana tako podrži i tablete i telefone. Ovo takođe znači i da Intel bira staru platformu za njihov niskonaponski procesor. I pored fragmentacije koja je još uvek velik problem u Android ekosistemu, da li je pametno od Intela što je izabrao stariji OS umesto da radi na novom koji je dizajniran da bude univerzalniji?

Sada onaj uzbudljiv deo. Intel se dosta mučio da izbaci Atom procesor sa niskim zahtevima što se voltaže tiče kako bi ga prilagodio telefonima i tabletima. Jako su dugo bili zarobljeni na tržištu set-top box-ova i netbook–ova, izgleda da se stvari menjaju.

Iako Intel tvrdi da njihov novi procesor nije za pemtne telefone, već za urađeje poput fintess aparata, GPS navigacija ugrađenih u automobile itd. Šta ovo znači za nas potrošače? Zamislite frižider koji prati vaše kalorije i sinhronizuje sve to sa trakom za trčanje u vašem fitnes klubu kako bi poboljšao vaše vežbe, ili ako vam se ne sviđa softver za navigaciju u vašem autu, jednostavno ga zamenite onim koji želite.

Android se širi na sve aspekte naših života, a Intel bi mogao biti pokretač svega toga.

Iako je previše rano za bilo kakva nagađanja, budućnost je uvek uzbudljiva, kada je IT u pitanju 🙂 . Ko zna, možda će naši telefoni uskoro postati novi laptopovi, koji će se kačiti na docking station sa tastaturom i monitorom, ili je to već tu? Skynet je tu iza ugla! 😉

Tags: AndroidAtomE6XXFintessGingerbreadGPSIntelx86

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *