Ice Cream Sandwich beta dostupan za neke Xperia telefone

Objavila u 25/02/2012 u 11:28

ics xperia

Uh, nikako da skupim vremena da vam napišem nešto i o ovom. 🙂 Sony je na njihovom developerskom blogu sa idejom da podrže developersku zajednicu na netu, pustio Ice Cream Sandwich BETA verziju. Već su objavljivali i alpha verziju ICS ROM-a za koji su dobili odličan feedback korisnika. Pa su tako odabrali da zadrže elemente koji se najviše dopadaju korisnicima.

U ovoj beta verziji u odnosu na prethodnu alpha verziju promenjeno je:

 • Korisnički interfejs je unapređen – kako kažu, dodali su brojne UI elemente iz ICS-a i nove UI funkcije iz Xperia S uređaja.
 • Lockscreen i Face Unlock funkciju -dodali su mogućnost direktnog odlaska na kameru sa lockscreen-a kao i kontrole za muzički player na lockscreen-u. Face Unlock funkciju nisu još dodali u beta verziju ali rade na tome da se pojavi u finalnoj verziji.
 • Popravljen email client – popravljen UI
 • Quick dial – dodali su brz i jednostavan način za obavljanje razgovora

Gmail, Google mape, Face Unlock i ostali Google Mobile Services nisu uključeni u beta verziju zbog određenih sertifikata i odobrenja.

Iz Sony-ja ne preporučuju da se instalira ovaj beta ICS ROM ukoliko niste iskusan developer. Trenutno može da se instalira na Xperia™ arc S, Xperia™ neo V i Xperia™ ray koji su na poslednjoj verziji Androida za Xperie (4.0.2.A.0.42). Obratite pažnju da neće raditi na Xperia™ arc i Xperia™ neo telefonu jer oni imaju drugačije particije. Tako da ni ja ne mogu da ga testiram…

Da biste instalirali ovaj ROM, neophodno je da otključate Bootloader na telefonu. To možete uraditi na Sony-jevom sajtu. Ukoliko otključate Bootloader, nećete moći da primite zvaničnu verziju ICS ROM-a kroz update. Nego ćete to morati raditi na alternativni način.

Kako instalirati i isprobati beta ICS ROM, možete naći na na ovom linku. Ukoliko imate neke zamerke na beta ROM, prijavite to Sony-u, možete i vi učestvovati u razvoju novog Xperia iskustva. 🙂

Kako izgleda ova beta, pogledajte na video klipu:

Približava se ICS update. Sreća, sreća… 🙂

via developer.sonymobile.com

Tags: AndroidbetaIce Cream SandwichICSklipROMSonyXperia

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!
 • @Shubrii mi je na Twitteru rekao da je on pokusao na Xperia ray da fleshuje ICS po uputstvu sa Sony-evog sajta ali da nije uspeo. Bilo je nekih problema sa slobodnom memorijom…

  Uspeo je sa prerooted i prepakovanom verzijom sa xda foruma. Naime, developeri su (kako je i ocekivano) prepakovali official beta verziju, dodali aplikacije i servise koje fale i dali na download.

  Xperia ray:
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1516750

  Posto za moj Xperia arc nije ni izasla beta verzija, ekipa sa xda je prepakovala oficijalni beta koji moze da se fleshuje i na arc S i na arc.
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1514282

  Fleshovala sam ovaj rom i na arc-u ne radi mass storage. Posto je potrebo da se instalira dodatno Gapps.zip a ne radi mass storage ni mount iz CWM recovery-a, ADB komandama mozete push-ovati Gapps.zip na karticu pa onda fleshovati google apps iz recovery-a.

  Gapps mozete skinuti odavde
  http://goo-inside.me/gapps#table

  komanda za push:
  adb push gapps.zip /sdcard/gapps.zip

  Vidim danas da se pojavila jos jedna verzija prepakovanog official beta roma na xda. A pojavila se juce i verzija custom roma na ICS-u u beta fazi. (to cu sad da probam)

  ROM koji sam fleshovala ima probleme, ume da laguje. Ne radi mass storage. Meni nece da udje u rom na dugme Power, moze iz CWM recovery-a. Oseti se blagi battery drain.

  Ukoliko niste sigurni sta sam u ovom komentaru napisala, nemojte pokusavati da fleshujete ove ROM-ove. Sve su to BETA verzije i imaju bagove… Onaj ko je razumeo sta sam napisala, moze da pokusa i oseti malo ICS-a na telefonu. Ali ne u potpunosti. 🙂

  Inace mi je telefon rutovan, otkljucan Bootloader, instaliran CWM recovery, backup-ovan stock sistem – sto i vama preporucujem da uradite pre ikakvo igranja sa ROM-ovima.

  Auto instaler za CWM recovery imate ovde:
  https://srbodroid.com/development/custom-roms/xperia-telefoni-iz-2011-dobili-auto-installer-za-cwm-recovery/

 • Odlicna vest, nadam se da ce uskoro i oficijalni rom 🙂

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *