GLONASS podrška za Android telefone

Objavila u 23/01/2012 u 14:07

GPS test

GLONASS je ruski satelitski navigacioni sistem baziran na radio frekvencijama koji dopunjava i pruža alternativu GPSu. GLONASS je potpuno podržan u Xperia S i Xperia ion telefonima, dok svi uređaji sa Qualcomm Snapdragon S2 ili S3 procesorima i poslednjim softverom su u stanju da podrže GLONASS.

Kako kaže Magnus Persson koji radi u Sony Ericssonu, svi ste verovatno primetili da nekada aplikacija koja koristi GPS najednom uspori i laguje u toku vožnje gradom kada je najpotrebnija. Jednostavno nekada nije dovoljno precizna i kasno nas obavesti da skrenemo ili se prestrojimo. Ovo se najčešće dešava kada ste okruženi blokovima zgrada koje onemogućavaju vidik na GPS satelite. Da bi telefon brzo i uspešno izračunao trenutnu poziciju neophodno je da ima čist vidik prema barem 4 satelita, često i više. Ukoliko signal mora da prolazi kroz neku prepreku, dolazi do grešaka i smanjenju tačnosti utvrđivanja lokacije. GLONASS je drugačija verzija satelitskog pozicioniranja od klasičnog GPSa.

GPS vs GLONASS

GPS je skraćenica za Global Positioning Systems i to je satelitski navigacioni sistem kojim upravljaju Američke vazdušne snage (US Air Force). GPS se trenutno sastoji od 31 aktivnog satelita koji emituju signale. GPS se koristi i milionima civilnih uređaja za utvrđivanje lokacije.

GLONASS je skračenica za Глобальная Навигационная Спутниковая Система i takođe je satelitski navigacioni sistem kojim upravlja Ruski Svemirski Program (Russian Space Forces). Počeli su da ga razvijaju 1976. godine i sada imaju globalnu pokrivenost sa 24 aktivna moderna satelita. Broj uređaja koji trenutno koriste ovaj sistem je veoma limitiran i mali.

Kako GLONASS pomaže?

Matematika je ovde jasna – podrškom oba sistema u risiveru, broj dostupnih globalnih satelita se povećava sa 31 na 55. Što bi značilo da bi se pokrilo više geografskih lokacija sa četiri ili više signala satelita, što čini utvrđivanje pozicije uređaja mnogo lakše i uspešnije. Testiranjem na terenu u San Francisku je utvrđeno da je tačnost utvrđivanja pozicije povećana i za 50%. Testovi su urađeni sa ekipom iz Qualcomm-a. Korišćenjeni su Sony Ericsson Live with Walkman telefoni i urađeno je 600 merenja po svakom telefonu koja su posle analizirana.

KonfiguracijaBroj korišćenih satelita*CEP 68% (m)**
GPS5,5<30,4
GPS + GLONASS10,917,7

* Broj korišćenih satelita je prosečan broj satelita koji je korišćen za izračunavanje pozicije. Više korišćenih satelita omogućavaju brže i tačnije rezultate.

**CEP 68% podrazumeva da su  68% od 600 meranja dali rezultate udaljene X metara od referentne pozicije. Manja vrednost govori o preciznijem lociranju.

GLONASS u telefonima

E sada, pošto je jasno šta GLONASS pruža, sledeći korak je iskoristiti tu mogućnost. Ukoliko koristite Android aplikaciju koja koristi GPS provider, imate poslednju verziju Androida i Qualcomm Snapdragon S2 ili S3 procesor, najverovatnije da već koristite GLONASS satelite za bolje utvrđivanje pozicije. 🙂 Što bi značilo da svi telefoni iz Xperia 2011 serije podržavaju GLONASS (Xperia™ arc, Xperia™ arc S, Xperia™ ray, Xperia™ neo, Xperia™ pro, Xperia™ PLAY, Xperia™ active and Live with Walkman™). Takođe ovo bi trebalo da važi i za HTC telefone sa navedenim procesorom (HTC Desire HD, HTC Sensation, HTC Desire S…) kao i Samsung telefone sa ovim procesorom i ostali.

Možete i sami proveriti da li vaš telefon podržava GLONASS. Potrebno je da instalirate aplikaciju sa Android Marketa GPS Test. Ovo je aplikacija koja vam u realnom vremenu grafički prikazuje koje satelite trenutno vidi vaš telefon i koliko satelita koristi. Ukoliko vaš telefon vidi satelite koji su obeležinu u aplikaciji brojevima od 65 do 88, onda su to GLONASS sateliti. Naravno, u zatvorenom prostoru ćete uhvatiti mnogo manji broj satelita, pa je potrebno da recimo ovaj test uradite pokraj otvorenog prozora, na terasi ili da izađete napolje. 🙂

GPS Test
GPS Test
Price: Free

Evo moja Xperia arc hvata GLONASS satelite 🙂

GPS test

dodato 24.1.2012: Pošto nema zvanične objave od HTC-a i Samsunga (nisam našla), probajte sa GPS Test aplikacijom da testirate vaš telefon. Kolega eboye je probao aplikaciju na njegovom HTC Desire HD ali on trenutno ma ICS custom rom, tako da aplikacija nije htela da radi. 

Tags: aplikacijaGlonassGPSLokacijaNavigacijapodrškapozicijasateliti

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 876

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3 sada je vlasnica Nexus 6P telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

5 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Provereno, Alcatel 995 hvata GLONASS.

 • Verovatno Qualcomm nije naveo modele jer nije placen za to ili nisu sigurni da li je softverski omoguceno. 😉 Mada su rekli da uredjaji koji imaju Snapdragon s2 i s3 mogu da podrze, naravno uz odgovarajuci softver.

  Za Sony Ericsson pise na njihovom blogu:
  http://developer.sonyericsson.com/wp/2012/01/19/glonass-support-in-our-latest-xperia-phones/

  Meni je GPS Test pokazao da mi telefon koristi Glonass satelite, imam Android verziju 2.3.4.

  HTC telefoni sa navedenim procesorima imaju mogucnost podrske, jedino je pitanje da li je HTC ubacio softversku podrsku kao sto je to uradio Sony Ericsson. Nema zvanicnih objava od HTC-a (kao po obicaju).

  Zato mislim da bi bilo lepo da neko sa stock romom i HTC uredjajem instalira GPS test pa dojavi da li koristi ili ne Glonass satelite.

 • Na sajtu qualcomm-a nisu navedeni mnogo od tu navedenih telefona.
  Na spisku ima samo Sony Ericsson Xperia™ PLAY sa S2.
  Od gore navedenih HTC ,nema niti jedan.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share