Ekskluzivni intervju sa članom DEV-team koji razvija Ice Cream Sandwich rom za HTC Desire

Objavio u 20/12/2011 u 8:00

Intervju SandvoldSiguran sam da većina vas koji nas redovno posećuju imate instalirane custom romove na svojim telefonima, a ista ta većina ne može da dočeka da stigne taj famozni Ice Cream Sandwich i donese nam nešto novo! Dok proizvođači telefona izmišljaju glupave razloge da ne apdejtuju svoje starije telefone na novu verziju Androida, developeri vredno rade i krčkaju nam romove sa najsvežijim softverom.

Jedan od timova koji razvija Ice Cream Sandwich port za HTC Desire jeste DEV-Team. Razgovarali smo sa jednim od njih, moglo bi se reći pi arom DEV-Team-a, koji je na XDA Developers forumu već postao čuven pod nadimkom Sandvold. Ceo intervju je preveden sa engleskog na srpski.

Sandvold, kaži nam nešto o sebi i čime se baviš inače.

Zovem se Kristoffer Sandvold, imam 26. godina. Rođen sam i živim na Zapadnoj obali Norveške, a trenutno sam u Bergenu. Ovog leta sam završio učiteljsku školu, što je poprilično daleko od razvoja romova za Android. Trenutno predajem u jednoj osnovnoj školi.

Kako si se zaljubio u Android i koji je tvoj prvi Android telefon?

Nikada nisam voleo iTelefone (ne volim Apple uopšte). Kada sam čuo prvu informaciju da će Google da napravi svoj telefon (Nexus One), bio sam prilično siguran da će to biti nešto veliko. Od kada je Nexus One pušten u prodaju želeo sam da ga kupim, međutim kao student, nisam mogao da ga priuštim, pa sam morao čekati leto. Kada je došlo leto, HTC Desire je izgledao kao bolji izbor od N1 tako da sam odlučio da potrošim novac na Desire. To je prvi i jedini Android koji sam imao. Od dana kada sam ga kupio do danas sve više i više sam voleo Android platformu, a posebno kada su nove verzije počele da izlaze!

Koliko dugo si u razvoju Androida? Da li imaš neke koristi od toga i da li ima keša ili to radiš samo iz zabave? 

U stvari nikada nisam razvijao za Android. Prvi put sam pogledao izvorni kod kada smo počeli da pravimo Ice Cream Sandwich rom.  Sve je počelo kada je Chaosz_X napravio IRC chat za razvoj roma. Bio sam jedna od prvih osoba koja je želela da pomogne. Većina nas nije imala nikakvo iskustvo u razvoju romova kad smo se uključili. Samo smo želeli da probamo ukus Ice Cream Sandwich-a kao i svi ostali. Niko od famoznih XDA developera nije želeo da traći vreme na HTC Desire telefonu, pa smo odlučili da ne prepuštamo ništa slučaju.

Ovo nije one man show, ovo rezultat truda velikog broja ljudi. Nikada ne bismo uspeli u ovome da nije Drewisa (Texaice na XDA) koji razvija za Nexus One. On nam je pružio fantastičnu podršku tokom celog procesa razvoja roma.

Ja sam verovatno najpopularniji lik iz naše ekipe, što ne bi trebalo da bude tako, ali od samog početka sam bio tu negde sa timom tako da sam se našao na poziciji na kojoj sam sad.  Rom je oduvek bio tu negde oko mene, verovatno zato što sam stalno na XDA forumu. Posedujem neko uopšteno znanje o programiranju, to su većinom stvari koje sam pokupio tokom poslednjih godina i pomažem da svaka stvar bude na svom mestu.
Sve ovo radim iz zabave! Stvarno sam uživao u projektu od samog početka kada sam bio totalno zelen do sad kada mogu da zavirim u logcat i provalim u čemu je problem. Najveći problem u svemu tome je što je veoma zarazno! Počneš da rešavaš jedan problem i u tom trenutku se pojavljuje novi problem kojim se slagalica komplikuje.

Počeo sam da prihvatam novčane donacije nakon što mi je devojka rekla “što je dosta dosta je” i nakon nekih neplaniranih troškova kad mi je riknula memorijska kartica i USB kabl. Previše vremena sam trošio na ove stvari, tako da sam morao imati neku materijalnu korist. Satnica i nije neka cifra, dobijem 1 dolar po satu ako imam sreće. 🙂 Lepo je videti da se neka kinta priliva iz svega ovoga. Još jedna stvar od koje je sačinjena moja “plata” jesu sponzorisani linkovi preko kojih zarađujem tako što ljudi preko njih skidaju fajlove. Želim da se zahvalim svima koji su nam donirali novac!
Da li bih ovo radio i da nemam novčane koristi? Naravno da bih, samo bih to morao nekako da sakrijem od svoje devojke! Eh, te žene. 🙂

Šta bi mogao da nam kažeš o Ice Cream Sandwich-u?

Sa programerske tačke gledišta ne biste želeli da čujete ništa, ali kao korisnik ima dosta stvari koje me impresioniraju. Google je rekao da neće razvijati za Nexus One što je po mom mišljenju glupost. Mi smo za vrlo kratko vreme dobili ICS koji se butuje veoma brzo, čak i pre hardverskog haka koji trenutno koristimo. Poslednjih nedelja sam dosta proučavao ICS i mogu vam reći da je dosta sigurniji od prethodnih verzija Androida. Već po butovanju sistema aktiviraju se određene mere sigurnosti (ovo je funkcija na čijoj implementaciji trenutno radimo). Cela ICS platforma je mnogo temeljnija nego što je bio slučaj u ranijim Androidima.  Takođe, novi Android dosta lepše radi.

Preporuči nam neku aplikaciju.

Postoji nekoliko aplikacija bez kojih ne bih mogao da živim, a to su Battery Monitor Widget, definitivno najbolja aplikacija za bateriju koja postoji, a ako volite da flešujete romove, probajte EXT4 recovery (možete ga skinuti kao aplikaciju ako imate rutovan telefon). Nemam puno korisničkih aplikacija u telefonu, većinom su tu aplikacije za produkciju.

Šta bi poželeo u Novoj 2012. godini našim fanovima sa Balkana?

Nikada nisam znao šta da odgovorim na ovakva pitanja, ali ako ćemo sa aspekta tehnologije želeo bih da svi nabavite neke HTC quad-core telefone veličine Sensationa! (Telefoni ostalih proizvođača su mi nekako plastični). Isto to želim i sebi! 🙂

Extra pitanje: Glanc nov iPhone 4S ili zapaljen HTC Tattoo?


Jel se vi zezate? Jedini razlog zbog kog bih uzeo iPhone jeste da bih ga odmah prodao ili razvalio o zemlju čim bih izašao iz App Store. 😀 U svim ostalim slučajevima bih uzeo zapaljen HTC Tattoo.

Hvala Kris, želimo vam puno uspeha u daljem radu!

Hvala i vama i pozdrav za sve fanove Srbodroid.com sajta!

 

Oficijelni sajt na kome možete videti najnovije informacije o Ice Cream Sandwich portu koji radi ova ekipa jeste www.sandvold.as, a oficijelna tema je na XDA Developers forumu, a rom je trenutno u beta 0.1.4 fazi.

Tags: DEV-teamhtc desireIce Cream SandwichinterviewintervjuPortSandvoldXDA Developers forum

Autor
Coby Goran Svoboda

Objavljenih tekstova: 379

Coby je über geek i zaljubljen je u njegov LG Nexus 5 na kome ima AICP custom rom. Pre toga je imao HTC Desire, HTC Desire S, HTC One S i HTC One X. Bavi se programiranjem i web dizajnom, voli minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Ne voli Apple fanbojeve, Opera browser fan, ne voli Firefox browser jer ga svi koriste. Kreativan je i radoznao i kao takav, idealan autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *