Da li je Huawei Ascend D Quad XL najbrži procesor?

Objavio u 18/03/2012 u 12:41

benchmark

Dosta novina ima na polju procesora u poslednje vreme. Qualcomm-ov S4 je najavljen i zvuči zanimljivo, Nvidia Tegra 3 sa 4+1 matematičkih i 12 grafičkih jezgara je predstavljena i tek će da zaživi ove godine, Apple tvrdi da je njihov A5X procesor unutar iPad-a mnogo bolji (to ćemo tek da vidimo). Ali Huawei možda ima nešto još bolje od svih njih.

Švedski sajt Nordic Hardware je otkrio malo više informacija o čipsetu unutar Huawei Ascend D Quad XL-a. To je Huawei K3V2 četvorojezgarni procesor koji dolazi u varijantama sa 1,2GHz i 1,5GHz i ima 16 GPU jezgara, četiri više od Nvidia-inog GeForce-a u Tegra3 procesoru. Napravili su test kako bi utvrdili da li je zaista bolji od konkurencije.

Jedan od benchmark testova koje su koristili je Powerboard.com koji testira megapiksele po sekundi u nativnoj rezoluciji svakog uređaja. D Quad je oduvao Samsungov Exynos, Nvidiu Tegra 2 i Qualcomm-ov MSM8260 overklokovan na 2GHz. Uređaj ima HD displej, tako da rezultati nisu veći nego što bi mogli biti na recimo WVGA ili qHD uređaju. Mada možda rezolucija ne igra veliku ulogu ovde.

taijiHuawei

Takođe su uradili i Nenamark 2 benchmark test. Ovaj benchmark testira OpenGL ES 2.0 framerate. Ascend D Quad XL je ovde pobedio sve sa frame rate-om od 62,75 fps. Sledeći najbliži je Qualcomm-ov S4 sa Adreno 225 GPU, pa Nvidia-in GeForce sa ULP2. S4 je jedini dual-core čipset koji je mogao da se ovde takmiči. Četiri od pet rezultata su uređaji sa minimum 720p displejom i Tegra 3 Asus Transformer Prime-om kojima ima nešto veću rezoluciju, koja možda utiče na rezultat, ali verovatno ne mnogo.

huaweinenamark

Benchmark testovi se ne mogu uzeti uvek zdravo za gotovo, jer u nekim slučajevima bi jedan procesor bio jači jer taj benchmark test testira upravo te performanse, a možda je onaj “lošiji” u nečemu drugom bolji. Takođe u benchmark testovima se uređaj dovodi do njegovog maksimuma, što krajnji korisnik možda neće osetiti u svakodnevnom radu. Kao i činjenica da se najzahtevnije aplikacije i igre i dalje rade za sada već matore 1GHz single-core procesore.

Šta vi mislite, jel ovaj Huawei stvarno toliko dobar? 🙂

Tags: AscendHuaweiK2V2MSM8260nvidiaQualcommS4samsungSnapdragontegra

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

10 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Ja bih se složio sa ivicinim komentarom,u ostalom mnogo toga se svodi na marketing, jer smo samo prije koju godinu bili svjedoci minjaturizacije telefona da bi danas dostigli veličinu koja je na samoj granici funkcionalnosti.U tom smislu se može posmatrati i brzina CPU-a i GPU-a, kao što je u početku bila primarno naglašavan broj megapiksela u aparatima i to je korišteno kao udrana informacija u markentiškim kampanjama a stvarnost je bitno drugačija.
    Ukoliko softverski ne budu adekvatno propraćeni ovi brzi procesori će sem u igricama ostati ne iskorišćeni.

  • Interesuje me samo koja profilna grupa je najvise glasala za brzinu na ustrb stabinosti. Ako su otprilike srednjiskolci onda mi je sve jasno, a mogu da se kladim da jesu 🙂

  • Kapiram sta hocete da kazete, ali ako niste napaljeni klinac koji ubija vreme na casu ili zaludjenik u sve sto je igranje i zezanje sa telefonom, nego poslovan covek kome telefom sluzi za citanje mailova, office, internet, gps skype, koji nema mogucnosti ni vreme da se zeza sa punjacima svaka 3-4 sata aktivnog koriscenja. Ako smartphone treba da preraste u konzolu za igranje onda je ovo pravi put, ali ako treba da nam postane svakodnevni pomocnik onda je baterija ono na cemu treba raditi.

  • S4 vs Tegra 3 vs OMAP 4470 vs Exynos 4212: Strong-ARMed Superchip Showdown! http://bit.ly/pv04zI Odlican tekst, vredi procitati.

  • 🙂 Pogledaj na naslovnoj strani Srbodroida stoji anketa. Od 665 glasača koji su mogli da glasaju za maksimalno 3 opcije i tako su dali oko 1400 glasova, 375 glasova je otislo na brzinu, na drugom mestu je baterija sa 231 i stabilnost na trecem sa 221.

  • Pocele su ove glupave trke oko brzine, koja u sustini nije presudna. Umesto da se usresrede na bateriju koja je najslabija tacka svakog smartphona, utrkuju se koji ce imati vise procesora za grafiku i bla bla, kao da svi na svetu samo igraju 3D igrice. A dovoljan je 1Ghz i baterija koja ce izdrzati 3-4 dana normalnog koriscenja. Takav telefon cekam!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *