BlueStacks omogućio instalaciju Androida na x86 arhitekturi

Objavio u 17/04/2011 u 12:33

bluestacks logo 3dBlueStacks je uspešno napravio soluciju za instalaciju Androida na PC. Što može biti bum, a može doživeti i veliki #fail

Čemu sve ovo?

Zapitaćete se zašto bi neko instalirao Android na njihovom PC-u? Ovo je dobro pitanje jer je Android pravljen za uređaje sa ekranima osetljivim na dodir. Ja postavljam pitanje, a zašto da ne?

Slično pitanje su verovatno i BlueStacks postavili sebi kada su počeli da razmišljaju o ovom projektu. Ovo može biti zanimljivo proizvođačima PCa jer je, kao prvo Android veoma popularna platforma među korisnicima, a uz to je skoro besplatna za ugradnju. Korisnici Android platforme su se već navikli na rad u ovom sistemu, tako da im na desktop mašinama neće biti problem da se prilagode.

Još jedna pozitivna strana je što će developeri imati mogućnost izbora. Trenutno developeri kreiraju aplikacije fokusirane na pametne telefone i tablete. Uskoro će moći da prave aplikacije targetirane i za Google TV. Ako BlueStacks uspe u svojim namerama, developeri će takođe moći da razvijaju aplikacije za desktop i laptop računare.

bluestacks word

Kako radi?

BlueStacks je praktično napravio virtualizaciju Android operativnog sistema na x86 Windows PC-evima. Nije potreban nikakav dual boot i pokreće punokrvni Froyo. Pokreće se kao virtuelni OS, i prelazak iz Windows-a u Android i obrnuto je veoma lak. Korisnik može biti u Windows aplikaciji i minimizovati je u taskbar i otvoriti Android aplikaciju, koristiti je, minimizovati je za kasnije korišćenje. Mutlitasking između Android aplikacija i Windows aplikacija je možda ključ uspeha.

Još impresivnija stvar može biti to da koristi Windows alatke i dravjere. Na primer, u Android aplikaciji ste, a trebate nešto da odštampate. Dovoljno je da u meni baru na vrhu odete na opciju za štampanje, i štampanje će se izvesti preko Windows drajvera. Ili ako ste u Android Skype aplikaciji, ona će koristiti Windows drajvere za upravljanje audio ili video pozivima.

bluestacks windows desktop

Trenutno ne postoji pristup Android Marketu zbog restrikcija koje je Google postavio prema onima koji žele da sertifikuju svoj uređaj za Android Market. BlueStacks ima dobru soluciju sa Amazon App prodavnicom, koja je postavljena umesto Android Marketa u njihovoj implementaciji. Trenutno ovaj software nije javno dostupan, ali BlueStacks planira da izbaci njihov software krajem ove godine.

bluestacks home

Zaključak

Microsoft može da se počeše po glavi, jer njihova borba za prevlast nad Androidom ovim može biti ugušena. Takođe je moguće da budući razvoj Windows software-a bude ugrožen ovim ako korisnici budu preferirali Android aplikacije umesto software-a za Windows.

Intel i AMD mogu da budu presrećni jer obe kompanije žele da na njihovim procesorima radi Android. Što se PC OEMa tiče, ova kompanija im je možda pomogla u pristupanju tržištu od kod su kompletno bili odsečeni.

Mene iskreno jako zanima šta će se desiti sa ovim, i šta će developeri da naprave na ovoj platformi. Šta vi mislite o ovome? Da li bi ste kupili npr. netbook sa instaliranim Androidom?

Tags: AndroidBlueStacksvirtualizacijawindowsx86

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

5 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share