Android veći izazov za programere

Objavila u 05/11/2010 u 11:03

Android aplikacije

Po svetu se uveliko organizuju okupljanja developera za Android platformu na kojima uz piće u opuštenoj atmosferi izlažu svoje ideje i sarađuju. Na ovaj način kroz druženje i zajednicu nalaze inspiraciju i motiv za dalji rad. Kao što sam već pisala, biti developer na Android platformi još uvek nije dovoljno isplativo. Možete na linku pročitati zašto developeri gube zaradu. U navedenom tekstu koji sam pisala početkom septembra je naveden broj zemalja u kojima mogu da se kupe komercijalne Android aplikacije, a sada je taj broj povećan na 32 zemlje. Srbija ne spada još uvek u tu grupu zemalja a koje zemlje pripadaju možete pogledati na linku. Zasad u Srbiji možemo da skidamo samo besplatne aplikacije ili one sa reklamama.

U tekstu The New York Times se navodi komparacija sa Apple aplikacijama i problemi u vezi razvoja aplikacija za Android. Razvoj za Android je mnogo izazovniji programerima nego razvoj za Apple telefone. Google otvorenim kodom pruža mogućnost različitim kompanijama da na različitim uređajima koriste Android. Tako Android platformu već sada imamo na raznim modelima mobilnih telefona, različitim vrstama tableta i od skoro na televizorima. Ovi uređaji se razlikuju po jačini procesora, veličini ekrana, kao i po grafičkim i memorijskim kapacitetima. Dok programeri na Apple platformama treba da razmišljaju samo o tri uređaja: iPhone, iPad i iPod.

Peter Vesterbacka, programer za finsku kompaniju Rovio koja je skoro izbacio besplatnu verziju igre Angry Birds za Android, kaže da su morali da testiraju igru mesecima unazad na različitim uređajima. Potvrđuje da postoji problem fragmentacije o kojoj se dosta govori u poslednje vreme.

Peter Vesterbacka: “It’s so fragmented,”  “It’s a lot more challenging than developing for one device, like the iPhone.”

Android Market je dominantna prodavnica Android aplikacija, i u vezi sa tim eksperti navode problem u načinu plaćanja. Google potencira Google Checkout sistem nad daleko poznatijim Pay Pal sistemom, što bi moglo da uvede zabunu kod potencijalnih kupaca aplikacija i da ih odvuče od kupovine. Ono što je nama u Srbiji interesantno, to je da Google Checkout kod nas FUNKCIONIŠE, a Pay Pal ne. Tako da nama možda ovaj način kupovine aplikacija i odgovara, jer naši ljudi nisu još uvek navikli na ikakav način plaćanja pa im to ne bi predstavljalo problem. Inače, već sada ukoliko imate rutovan telefon, možete kupovati aplikacije. Potrebno je da skinete Market Enabler aplikaciju koja će vam otključati, tačnije prikazati aplikacije koje su dozvoljene na nekom drugom mobilnom operateru. Kombinacijom vaše platne kartice i Google Checkout-a je moguće izvrštiti kupovinu aplikacije. Ovo je isprobano!

Mnogi pričaju kako na Android Marketu mogu da se pojave razne aplkacije, dok se aplikacije za  Apple Store nekada i mesecima proveravaju i lako mogu biti odbačene. Tako je developerima veće zadovoljstvo da postavljaju aplikaciju na Android Market jer je proces veoma brz i njihov trud neće biti uzaludan, što dajue dodatnu motivaciju developerima. Za kvalitet aplikacije se brine rejting sistem korisnika na Marketu, tako da se vrlo lako može uočiti da li neka aplikacija valja ili ne.

Kolega eboye je napravio i infografik koji ilustruje trenutno prisutnu fragmentaciju. Na grafiku možete videti u najvećem krugu koja kompanija ima najveći broj uređaja sa Androidom, u srednjem krugu rasprostranjenost kompanija sa Android uređajima, i u najmanjem, koja verzija Androida dominira (na globalnom nivou). Koristite zoom i full screen da detaljnije istražite grafik.

Tags: platformaprogramiranjerazvoj

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

2 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *