Uputstvo za root-ovanje i instalaciju Recovery ROMa na HTC Tattoo

Objavio u 28/12/2010 u 16:35

HTC Tattoo

Pre nego počnete

Proverite da li imate instaliran HTC Sync program na vašem računaru i da prepoznaje vaš Tattoo.

Zlatna Kartica (GoldCard)

Neke memorijske kartice jednostavno neće dozvoliti njeno menjanje, tako da ako vam ne radi sa jednom, morate probati sa drugom. Biće vam potreban čitač kartica, bio to usb čitač kartica ili čitač kartica u laptop-u. Trebaće vam, jer ovaj proces mora da se uradi preko rečunara i nije moguć direktno na telefonu.

Instalirajte ADB

Pratite uputstva sa ovog članka, ako nemate instaliran adb

Kako napraviti Zlatnu Karticu

 1. Stavite SD karticu koju želite da koristite u vaš telefon.
 2. Sa karticom u telefonu, idite na settings > SD and Phone storage > Unmount SD card. Kada se unmount-uje SD kartica, kliknite na Format SD card. (Podsećam vam da neke kartice ne rade, i ovim procesom brišete sve podatke sa SD kartice, tako da prvo bekapujte sve podatke na vaš računar)
 3. Na telefonu, idite u Settings : Applications > Development i proverite da li je USB Debudding otkačen, ako nije, uključite.
 4. Priključite telefon na kompjuter i otvorite Command Prompt (otvorite start meni i ukucajte cmd u polje za pretragu ako ste na Win7, na XP-u: Start > Run, ukucajte cmd / Enter). U Command Prompt-u ukucajte

adb devices i pritisnite enter (ako ste instalirali adb prema uputstvu putanje bi trebale biti dobre, ako ne proverite još jednom da li ste dobro podesili adb)

sačekajte da se pojave serijski brojevi ispod, proverite da li su vam dobro instalirani adb driver-i od telefona (Desni klik na My Computer > Manage > Device Manager – adb driver-i bi trebali biti pri vrhu i bez ikakvog simbola preko njih)

Zatim kucajte:

adb shell

cat /sys/class/mmc_host/mmc1/mmc1:*/cid (Nema razmaka OSIM iza prve komande cat na početku gde je obavezan razmak)

 1. Ispisaće vam se kod, zapišite ga (Da bi ste ga iskopirali identičnog, možete uraditi desni klik > mark i zatim mišem obeležite ceo kod i pritisnite enter, otvorite notepad i paste-ujte)
 2. Idite na sajt http://hexrev.soaa.me/, (zahvaljujemo se Soaa za reverser!) zatim unesite vaš kod koji ste upravo zapisali u polje i kliknite na submit. On će vam generisati novi kod na osnovu unetog i obrnuti redosled karaktera i zameniti prva dva karaktera nulama automatski. Zapišite ovaj kod.
 3. Sada, idite na http://psas.revskills.de/?q=goldcard i unesite vaš email u odgovarajuće polje i u CID unesite novogenerisani iz koraka 6, ali ako nisu zamenjene prve dve cifre nulom, zamenite ih. (npr. 12345678910 pretvorite u 00345678910). Hvala Viper-u na ovom Generatoru
 4. Kliknite continue, i nakon toga ćete dobiti goldcard.img na vaš email. Kada stigne, sačuvajte ga na kompjuter.
 5. Skinite HxD Hex Editor sa ovog linka. Sačuvajte ga i instalirajte na vašem računaru.
 6. Izvadite SD karticu iz telefona i stavite je u čitač SD kartica. Priključite čitač na kompjuter i proverite da li se pojavio Removable Disk u My Computer.
 7. Otvorite Hex Editor (mora biti pokrenut sa administratorskim pravima na Visti i 7ci) i kliknite na Extra tab, zatim kliknite na Open Disk. Pod Physical Disk sekcijom izaberite Removable Disk (vašu SD karticu koju ste upravo ubacili u kompjuter). Open as ReadOnly ne sme biti selektovan. Kliknite OK.

Idite na Extra tab ponovo i kliknite Open Disk Image. Otvorite goldcard.img koji ste dobili u mail-u. Trebalo bi da sad imate dva taba otvorena, jedan je SD kartica (Removable Disk) i drugi goldcard.img

Pritisnite OK kada vas bude upitao za Sector Size 512 (Hard Disks/Floppy Disks).

 1. Kliknite na Goldcard.img tab i kliknite na Edit > Select All. Zatim Edit > Copy
 2. Kliknite na Removable Disk tab (vaša SD kartica) i selektujte od 00000000 do 00000170 i kliknite na Edit > Paste Write.
 3. Kliknite na File > Save.
 4. Zatvorite Hex Editor
 5. Izvadite karticu iz čitača, a zatim je vratite.

Pokušajte da otvorite karticu na kompjuteru (Removable Disk), ako uspešno otvorite, možete nastaviti. Ako vam bude tražio da reformatirate karticu, ponovite korake 13 – 19 ponovo. Ako vam pokaže grešku ponovo, probajte drugu karticu.

 1. Sada možete vratiti karticu u telefon.

Problemi na koje možete naići:

Problem: Dobijete grešku da ne postoji fajl ili folder kada kucate:

cat /sys/class/mmc_host/mmc1/mmc1:*/cid

Rešenje: Probajte da ukucate ovu komandu (zamenite jedinicu nulom iza mmc):

cat /sys/class/mmc_host/mmc0/mmc0:*/cid

Problem: Problemi sa cat komandom…

Rešenje:

Priključite telefon na kompjuter kao usb storage i formatirajte karticu sa računara – obavezno Full Format, a zatim ponovite korake od 4-18

DODATO 28. februara 2012.

Rutovanje (način 1)

Novi i lakši način rutovanja HTC Tattoo sa aplikacijom koju možete skinuti odavde. Ovom aplikacijom se telefon rutuje i flešuje custom recovery ClockworkMod 5.0.2

Znači ako vam uspe sa ovom aplikacijom, ne morate raditi ništa u nastavku ovog uputstva. Možete flešovati custom ROM-ove koje rade na CWM recovery-u.

Ukoliko vam ova aplikacija ne radi, onda možete ručno rutovati i flešovati custom recovery. Pratite uputstvo u nastavku.

Staro uputsto:

Rutovanje (način 2)

 1. Skinite aplikaciju za rutovanje i sačuvajte je na računaru.

Tattoo Rooting App (w/ Amon Ra’s Recovery Image)

 1. Kada je sačuvate na kompjuteru, otpakujte je i kopirajte u rtattoo folder u C: (ni u jedan folder, nego c:\rtattoo treba da bude putanja kad završite).
 2. Na telefonu idite na Settings > Applications > Development i proverite da je uključen USB Debugging.
 3. Priključite telefon na kompjuter.
 4. Na kompjuteru pokrenite RootTattoo aplikaciju koja se nalazi u c:\rtattoo
 5. Sačekajte da se sve završi (Nemojte ništa da dirate za vreme ovog procesa). Kada se završi, gotovi ste! Imate root pristup i custom recovery image ako želite da instalirate Custom ROM, uživajte!

Ako želite da instalirate Custom ROM, pogledajte ovo uputstvo: Kako instalirati Custom ROM na HTC Tattoo

[via theUnlockr]

Dodato 8.5.2011.

Mnogi noviji custom rom-ovi traže da imate instaliran poslednji Clockwork Recovery umesto Amon Ra recovery slike. Clockwork Recovery možete probati da instalirate iz poslednje verzije aplikacije ROM manager. A ukoliko ne uspete na ovaj način, pratite sledeće uputstvo:

 1. Skinite Recovery Clockwork image za HTC Tattoo sa linka (druga kolona Download Recovery) sa ovog LINKA.
 2. Skinite Android SDK sa ovog linka i instalirajte ga. (ako vec niste za instalaciju adb-a)
 3. Otpakujte zip iz prvog koraka i recovery.img kopirajte u instalacioni folder Android SDK u folder Platform-Tools (Android/android-sdk-windows/platform-tools)
 4. Prikačite telefon kablom na računar
 5. Uključite u Settings > Applications > Development opciju USB Debugging i možete uključiti Stay Awake
 6. Otvorite Command prompt i pozicionirajte se u pomenuti Platform-tools folder iz koraka 3.
 7. Kucajte redom:
adb push recovery.img /sdcard/recovery.img
adb shell
su
flash_image recovery /sdcard/recovery.img
exit
exit

Možete se reboot-ovati u Recovery komandom:

adb reboot recovery

via Pedja iz komentara na ovu temu 🙂

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

Tags: Amon RaCIDflashFlešovanjeGold CardhtcHTC TattoorecoveryRecovery ROMrootSIMZlatna kartica

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

12 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Drustvo,
  imam problem oko pocetnih koraka, tacnije pre istih. Moj PC ne moze da vidi HTC Tattoo? Kada ga prikacim na komp,bilo da odaberem opciju HTC Sync ili Disc drive kaze mi da usb uredjaj ne prepoznaje (USB Device not Recognized).

  Inace, imam iskustva sa rutovanjem HTC Desire telefona, i pre toga sam obrisao sve vezano za drivere i prethodna rutovanja, potom instalirao najnoviji HTC Sync, ali uredjaj (Tattoo) i dalje ne prepoznaje. Zna li neko u cemu bi mogao biti problem?

  Takodje bi me zanimalo da li je moguce da se, nekom od novijih metoda, Tattoo rutuje bez pravljenja zlatne kartice, nesto kao i HTC Desire? To bi veoma olaksalo proces.

  U svakom slucaju, unapred hvala.

  Pozdrav svima!

 • Zasto kada udjem na Recoveri ekran na telefonu ne postoji opcija Backup/Restore?? Vec imam samo 4 opcije? Hvala

 • Moze li pomoc? Prilikom rutovanja mi stalno izlazi ovo: http://i298.photobucket.com/albums/mm247/boleguc/Untitled-6.jpg

  Ne znam sta da radim, posto su svuda neki fail-ovi i greske, samo izadjem iz prozora, bojim se da ne brickujem telefon ili nesto. Sta je problem ovde ako ga ima uopste, i koji bi bio sledeci korak? 🙂

  • Hmm, jel ti ukljucen USB Debugging na telefonu? To ti se desava prilikom pokretanja RootTattoo programa? I jesi napravio Zlatnu karticu?

   • Ukljucen mi je USB debugging. Da, to se desava prilikom pokretanja RootTatoo.bat programa. Napravio sam i zlatnu karticu. Sve je ok islo i uspeo sam sve do ovoga, probao sam vise puta, ali svaki put je tako… Ima li mozda veze sa tim koji mod povezivanja odaberem? Treba li da bude ukljucen HTC Sync ili disk drive kad povezem telefon?

    • Ne, treba da bude charge only, a probaj da uninstalliras HTC Sync.

     Jesi probao da u command promptu ukucas “adb devices”? Jel prepoznaje telefon?

     • E, uspeo sam. 🙂 Pokusavao i pokusavao i uspeo, a da nisam postavio pitanje u komentaru ne verujem da bih… 😀 Fazon je bio u tome sto sam svaki put pokretao rootTattoo as administrator, i onda nije hteo da ga rootuje, nemam pojma sto. Slucajno sam pokrenuo samo dvoklikom i uspelo… Idem sad da flashujem neki rom. Hvala za odlican tutorijal 🙂

 • ClockworkMod Recovery je mnogo bolji od Amon Ra-ovog iz nekoliko razloga:
  -Moze da instalira nepotpisane ROM-ove sto znatno ubrzava instalaciju
  -Manji font bolje izgleda na malim ekranima….
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=854152

 • Upravo tako. Sva uputstva koja sam našao koriste metod GoldCard.

 • Znaci jedini moguci nacin je pomocu ove gold kartice?Nemoze neki program da se koristi koji ce to da uradi?

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *