7

Root, Rut, Root, Gde, Kako, Zašto, Šta, Zbog čega

superuser

Kako je većina ljudi koji su novi u Linux/Android svetu zbunjena po pitanju root-a, odlučio sam da malo razjasnim ŠTA je to root.

Root pristup je praktično dodavanje SuperUser privilegija sistemskim fajlovima i folderima.

SuperUser je nešto kao administrator na Windows platformi. Pošto je većina nas na XP-u navikla da nakon instaliranja ima Administratorski nalog, nije iskusila na ograničenja ostalih korisničkih naloga. Pa tako ako na Windows platformi imate User nalog, nećete moći da instalirate nove programe, menjate program files, windows folder itd. Ako ste administrator, ovo ćete moći da radite. Na Linux platformama, kada instalirate operativni sistem, automatski vam je dodeljen korisnički nalog, a da bi ste prešli na SuperUser – SU – Root morate posebno da se ulogujete ili u terminalu da kucate SU komandu za izvršavanje nekog procesa ili programa koja će vam tražiti lozinku za taj nalog. Ovo je jedan od razloga zbog čega je Linux platforma mnogo sigurnija.

 

Windows Privilegije

Windows Privilegije

Na Windows-u je ovo takođe moguće odavno, tačnije od pojave NT-a. Ali je prilikom instalacije, default administratorski nalog. Ukoliko napravite User nalog, možete mu kao administrator menjati prvilegije pristupa. Desni klik > Properties > Security vam daje prozor u kom možete menjati privilegije pristupa različitim korisnicima za taj fajl ili folder.

Kako je Android operativni sistem građen na Linux platformi, on je nasledio i neke Linux osobine, pa tako i ovaj sistem zaštite. Kada kupite telefon, imate pristup menjanja fajlova samo na SD kartici, a čitanje je moguće svih fajlova i foldera. Instalacija aplikacija se vrši na posebnu particiju koja je deo sistema. Prilikom instalacije, aplikacija Market Installer koju ručno ne pokrećete, nego je aktivira Market kada je to potrebno, koristi SuperUser privilegije kako bi prekopirala i instalirala novu aplikaciju u sistem. Direktan pristup ovom folderu nije moguć – iz sigurnosnih razloga.

Kada rutujete telefon, aplikacija koju pokrenete izmeni privilegije korisničkog naloga tako da može da pristupa svim fajlovima i folderima, a da bi se sigurnost, koju pruža Root nalog, zadržala, dolazi aplikacija SuperUser koja ukoliko neka aplikacija želi da pristupi delu koji inače nije dozvoljen, ona vas pita da li želite da odobrite ili ne. Slično tome na Linux-u imate prozor koji vas pita za lozinku ukoliko pokušate neki root pristup. Na Windows platformi je u Visti ovo dosta imitirano, pa tako iskače prozor koji vas pita da li dozvoljavate da se aplikacija izvrši sa administratorskim privilegijama. Windows 7 je nastavio tu tradiciju. Na Windows-u se ovo zove UAC – User Account Control.

Nadam se da sam ljudima koji nisu ovo do sada znali malo predočio šta je to root i za šta on zapravo služi.

Root vam ništa novo ne snima na sistem, niti vam briše ni sa telefona ni sa SD kartice, on samo promeni privilegije pristupa (čitanje-upis) koje imate nad određenim fajlovim i folderima.

Objavljeno u Rutovanje
eboye

eboye

Vasilj
Milošević
Objavio tekstova:
Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3 a sada je ponosni vlasnik LG G4 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

7 misli na “Root, Rut, Root, Gde, Kako, Zašto, Šta, Zbog čega

  1. Imam Blueberry net cat m-11 tv cat (mini pc ili tv box),hteo sam da moj Prestigio P4040DUO da koristim kao tastaturu i misa ali nijedim programom to nisam uspeo. Ako neko moze da pomogne. . ..

  2. Već neko vreme pokušavam da rootujem ZTE Kis Lite i bezuspešno…Pregledao sam brdo sajtova i isprobao brdo softvera, ako ima ovde neko zaista stručan trebala bi mi pomoć oko root ovog telefona koji ima android 2.3.6 i da mi odgovori može li se u njega ubaciti android 4 IceCrime Sandwic?

    Hvala unapred

  3. Root je super pomucu njega stavljam ogromne igrice na memorisk hakujem bilu koju aplikaciju pomucu game killera i luckey peatcher.Preporucio bih svima

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *