Root, Rut, Root, Gde, Kako, Zašto, Šta, Zbog čega

Objavio u 20/02/2011 u 20:23

Kako je većina ljudi koji su novi u Linux/Android svetu zbunjena po pitanju root-a, odlučio sam da malo razjasnim ŠTA je to root.

Root pristup je praktično dodavanje SuperUser privilegija sistemskim fajlovima i folderima.

SuperUser je nešto kao administrator na Windows platformi. Pošto je većina nas na XP-u navikla da nakon instaliranja ima Administratorski nalog, nije iskusila na ograničenja ostalih korisničkih naloga. Pa tako ako na Windows platformi imate User nalog, nećete moći da instalirate nove programe, menjate program files, windows folder itd. Ako ste administrator, ovo ćete moći da radite. Na Linux platformama, kada instalirate operativni sistem, automatski vam je dodeljen korisnički nalog, a da bi ste prešli na SuperUser – SU – Root morate posebno da se ulogujete ili u terminalu da kucate SU komandu za izvršavanje nekog procesa ili programa koja će vam tražiti lozinku za taj nalog. Ovo je jedan od razloga zbog čega je Linux platforma mnogo sigurnija.

 

Windows Privilegije

Windows Privilegije

Na Windows-u je ovo takođe moguće odavno, tačnije od pojave NT-a. Ali je prilikom instalacije, default administratorski nalog. Ukoliko napravite User nalog, možete mu kao administrator menjati prvilegije pristupa. Desni klik > Properties > Security vam daje prozor u kom možete menjati privilegije pristupa različitim korisnicima za taj fajl ili folder.

Kako je Android operativni sistem građen na Linux platformi, on je nasledio i neke Linux osobine, pa tako i ovaj sistem zaštite. Kada kupite telefon, imate pristup menjanja fajlova samo na SD kartici, a čitanje je moguće svih fajlova i foldera. Instalacija aplikacija se vrši na posebnu particiju koja je deo sistema. Prilikom instalacije, aplikacija Market Installer koju ručno ne pokrećete, nego je aktivira Market kada je to potrebno, koristi SuperUser privilegije kako bi prekopirala i instalirala novu aplikaciju u sistem. Direktan pristup ovom folderu nije moguć – iz sigurnosnih razloga.

Kada rutujete telefon, aplikacija koju pokrenete izmeni privilegije korisničkog naloga tako da može da pristupa svim fajlovima i folderima, a da bi se sigurnost, koju pruža Root nalog, zadržala, dolazi aplikacija SuperUser koja ukoliko neka aplikacija želi da pristupi delu koji inače nije dozvoljen, ona vas pita da li želite da odobrite ili ne. Slično tome na Linux-u imate prozor koji vas pita za lozinku ukoliko pokušate neki root pristup. Na Windows platformi je u Visti ovo dosta imitirano, pa tako iskače prozor koji vas pita da li dozvoljavate da se aplikacija izvrši sa administratorskim privilegijama. Windows 7 je nastavio tu tradiciju. Na Windows-u se ovo zove UAC – User Account Control.

Nadam se da sam ljudima koji nisu ovo do sada znali malo predočio šta je to root i za šta on zapravo služi.

Root vam ništa novo ne snima na sistem, niti vam briše ni sa telefona ni sa SD kartice, on samo promeni privilegije pristupa (čitanje-upis) koje imate nad određenim fajlovim i folderima.

Tags: AdministratorAndroidLinuxrootSuperUser

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

7 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *