Kako proveriti da li je Android telefon root-ovan? Da li ima Custom Recovery? Da li ima Custom ROM?

Objavio u 24/12/2013 u 8:02

Mnogi ljudi kupe polovan telefon i nisu sigurni u kom je stanju. Ako se pri tom prvi put susreću sa Androidom, kada saznaju za root, Custom ROM, Recovery itd. i shvate da se time narušava “dragocena” garancija, žele da provere u kom je stanju njihov telefon i postave sebi sledeća pitanja:

Da li je telefon rutovan?

Ovo možete ustanoviti na sledeći način. Pogledajte da li među svim instaliranim aplikacijama postoji SuperUser aplikacija ili Super SU. Ovo su najčešće aplikacije za kontrolu administrativnih tj. super user (root) privilegija.

Ako ovih aplikacija u sistemu nema, moguće da telefon nije rutovan. Međutim za svaki slučaj je dobro proveriti i aplikacijom Root Checker. Ova aplikacija će vam reći da li je telefon možda rutovan ali nema instaliranu SuperUser aplikaciju, tj. ima samo su binnary.

Root Checker
Root Checker
Developer: joeykrim
Price: Free

Ako je telefon rutovan, postavlja se sledeće pitanje:

Da li telefon ima Custom Recovery?

Ovo možete proveriti tako što ćete instalirati Reboot Recovery aplikaciju. Kada je instalirate, pokrenite je i restartujte telefon u Recovery. Ukoliko dobijete žuti trougao, sigurno imate Stock Recovery. Ako imate par opcija, takođe je moguće da imate Stock Recovery. Međutim, ukoliko imate gomilu opcija, između kojih je i backup, restore, flash zip from SD Card itd. Sigurno je Custom Recovery. Ako piše u zaglavlju ClockWorkMod, TWRP itd. onda je sigurno Custom Recovery.

Reboot Recovery
Reboot Recovery
Developer: QBANIN
Price: Free

Takođe, u Recovery možete ući i kombinacjiom tastera prilikom paljenja. Ne znam za svaki model telefona koja je kombinacija tastera, ali najčešće se ulazi tako što ugasite telefon i palite ga držeći dugme za stišavanje i dugme za paljenje.

Pored ovih metoda, možete probati da instalirate ADB i Fastboot na lakši način i zatim u command prompt-u ukucati:

adb reboot recovery

Da li je na telefon instaliran Custom ROM?

Najlakše je ovo proveriti odlaskom u menu > settings > about phone i pod opcijom Build number videti da li ima neko dugačko ime sa sve potpisom autora ROM-a, da li ima na kraju tes-keys itd. Zvanični ROMovi uglavnom imaju kratak naziv od nekoliko karaktera, nešto kao serijski broj.

[thankyou]

Tags: AndroidCustom Recoverycustom romKako proveriti?root

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

9 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Molim vas kupio sam nov tel. aparat Y6
  2019 u 9mjesecu, ujedno në znam sto je Root i slicne stvari oko tih pitanja i odgovora, mene zanima sto je Root i sl. takodze molim da mi kažete kako provjeriti jeli se to moze desiti ako sa. kupio nov tel jeli to mogao neko da uradi a ja to neznam uraditi odnosno jeli to potrebno i poželjno uciniti, sto se dobije ako se to uradi na uredzaju, dali se to preporucuje bilo polovan ili nov telefon, zasto se to radi, ja jedino sam cuo nekada prije da se sa tim dobije nesto vise od onih svih app. koje imas plus nesto brzi, pouzdanije i brze, novijeg softwera, ujedno ako znate koji je operativni softver u Y6 2019, koji sam kupio 9 mj. proslr godine, recite mi što bi vi ucinili, ako moze bez kompjutera na tipke bilo pozeljno i ako bi to uradio, mislim dali bi izgubio app. jednu ili vise, sve, Telefon je na Pretplatu, mislim paket od 2 i nesto malo jace novaca je racun koji sam duzan mjesecno kao osnova, to je nebitno mene zanima odavno i neznam nista od pomenuto za cim tragam, mada ja nemam problema sa tel. jer ima 32 GB. Inter. mem. I ubacio sam mem. karticu iste pohrane, mob. je duo, malo prije sam drzso tipke za gašenje i pojacavanje tel i pojavio se tekst, od 4,5,pitanja a ja sam stisnuo Safe on, ili off në sjecam se sto je tacno, ali nema android ovog robota, naslikanog odnosno kao na jednom od telefona koje sam imao prije kada bi uradio sa tipkams za stisavsnje i glasnocu pojavljivalo se logo robota Android, prije 10 godina sam imao Samsung koji je imao samo 200 MB. Int. mem. i zatvarao se sam pokretanjem bilo koje App. neznam sto bi jos pisao, molim samo da mi pojasniti najlaksim odgovorima sta je i zbog cega bi trebao ili ne pokusao uraditi taj root i ili kako se veç zove sve vezano za ovu temu, hvala unaprijed

 • Pozdrav,.. Molim vas za Kratki savet,naime koristim Samsung Galaxy S4 (gt-i9505, Android 5.0.1),perfektan,ali ni sam neznam zasto sam Root-ovao Tel. uz Pomoc KingoRoot Aplikacije za Windows. Ni sam nisam siguran jeli rootovan ili ne,uglavnom jedino sto se Promenilo,a govori da je nesto ipak uradjeno je Sto nemogu da pokrenem KNOX Rezim,.!! Dali i kako mogu da Vratim Telefon u Prvobitno stanje?! (Trazio sam na NET-u,konkretno za Moj model,ali nikako da Pronadjem,. nasao unroot za S3 preko Odina i nekog TriangleAway-a,ali nisam siguran dali ce to Raditi),tako da,pomoc,.!!

  • Prvo kažeš da imaš S4, pa posle S3. Moraš znati tačno koji telefon imaš. Trebalo bi preko Odina da mu flešuješ stock firmware i da se vrati u nerutovano stanje sa knox-om

   • Postovanje,.- Nigde nisam napisao da imam ,,S3” Vec da sam jedino i samo,trazeci resenje za Svoj Galaxy S4 (GT-I9505),naisao na ,,unroot za S3”, pa ga prema tome ne mogu,niti zelim primeniti na Svoj S4,.. Ali OK,vidim da ste razumeli sta je moj Problem,.. Jedino bih zamolio,posto nisam bas toliko napredan,priznajem,Sta tacno trebam uraditi,. Sto se Odina tice,imam ga,u redu je,ali Kako Telefon koristi Android 5.0.1 verz.(i9505XXUHOJ2),dali trebam Preuzeti Isti Firmvare ili moze neki drugi,.. Ako postoji Neka stranica,molim za Link,. Hvala jos jednom.

 • Zaboravila sam obrazac za otkljucavanje telefona(zmijice). Uradila sam reboot systema.. Imam alcatel idol 2 i kada spustim padajuci meni pokazuje mi da ne postoji vlasnik,a pre je prikazivao moj nalog. Interesuje me da li sam ovim postupkom rutovala telefon i da li mogu nekako,u slucaju da sam rutovala,da uklonim taj rut?

 • Pre neki dan sam Root-ovao telefon. Za to mi je bila potrebna neka aplikacija od 800KB i superSU. Kada sam ušao u podešavanja>osnovni podaci o telefonu kako već piše mi nešto CUSTOM VERSION custc128d002. Dali to znači da sam nekako instalirao custom ROM i ako ga nisam skinuo :/ Neverujem da se u onih 800KB moze nalaziti ceo jedan ROM

  • Moguce je da je aplikacija:

   – skinula kernel i flesovala ga
   – samo izmenila taj parametar

   pa otud “custom version”. Sve zavisi koja aplikacija.

   Ne verujem da je Custom ROM instaliran, to zahteva Recovery i video bi sigurno da je telefon ulazio u recovery i flesovao ROM.

   • Hvala na odgovoru. Dali je nekako moguće vratiti stari kernel (zbog povratka garancije itd…). Uglavnom od kad sam rootovao telefon i postavio SWAP FILE telefon radi 300x bolje 😀

 • Može li se Android telefon, konkretno HTC OneX, vratiti u stanje prilikom kupovine (konkretno od Telenora).
  Dakle, UnRoot, instalacija “originalnog” Androida, tako da se “ne vidi” da je telefon root-ovan?

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *