Kako otključati BootLoader na Nexus One telefonu

Objavio u 01/11/2010 u 2:10

nexus one

Postoje dve vrste Google Nexus One uređaja: Retail verzija i verzija koje je Google podelio svojim zaposlenima za praznike. Retail verzija ima svoj BootLoader koji je zaključan, ali za razliku od Apple-a, Google vam dozvoljava da ga otključate! Google takođe upozorava da otključavanjem, gubite garanciju. Ali budimo realni, ukoliko znate šta instalirate od aplikacija, nećete oštetiti vaš uređaj.

Rutovanje Google Nexus One-a je proces u dva koraka. Prvi je Fastboot, a zatim Superboot.

Skinite Fastboot i Superboot fajlove sa Modaco foruma.

Otpakujte oba zip fajla na desktop.

Fastboot [nGoogle-ovo upozoreje i otključavanje BootLoadera]

 1. Priključite vaš Nexus One na vaš PC/Mac i isključite ga.
 2. Držite kontrolnu kuglicu i Power dugme u isto vreme. Trebalo bi da vidite sledeći ekran sa BootLoaderom.

BootLoader ekran N1

 1. Ako ste otpakovali fajlove koje ste predhodno skinuli, videćete folder koji se zove “fastboot“.
 2. Ako koristite Windows:
  1. Na Windowsu pokrenite Command Prompt i sa CD komandom uđite u fastboot folder. (ukucajte “cd ” bez navodnika i prevucite folder u command prompt. Ukucajte “cd fastboot” opet i kucajte sledeću komandu “fastboot-windows oem unlock” (naravno bez navodnika) i pritisnite enter.

winFastboot

 1. Ako koristite Mac ili Linux:
  1. Na Mac ili Linux mašini -startujte Terminal i CD komandom uđite u fastboot folder (kucajte “cd ” i prevucite fastboot folder u terminal. Zatim stisnite enter). Ukucajte CD fastboot opet i zatim dajte sledeću komandu (bez navodnika): “./fastboot-mac oem unlock” (za Mac) ili “./fastboot-linux oem unlock” (za Linux) i stisnite enter. Videćete sledeće. Ignorišite greške.

macFastboot

 1. Ovo je ekran koji ćete sada videti. Koristite tastere za kontrolu jačine zvuka koji se nalaze sa strane na vašem telefonu, da bi ste odabrali “Yes”. (Pročitajte celu poruku na ekranu detaljno). Sada pritisnite Power dugme i slektujte ovu opciju.

BootLoader poruka

 1. Super! Sada ste uspešno otključali BootLoader! Videćete sliku koja prikazuje otključanost dok vam se pali telefon

Superboot [Da zaista rutujete Nexus One]

 1. Priključite Nexus One na vaš PC/Mac i isključite ga
 2. Držite pritisnutu kontrolnu kuglicu i Power dugme u isto vreme kako bi ste pokrenuli BootLoader

BootLoader N1

 1. U fajlovima koje ste predhodno skinuli, naći ćete folder “1.1-nexusone-superboot” (ako ste otpakovali 1.1-nexusone-superboot.exe).
 2. Windows ili Mac
  1. Na Windowsu – duplim klikom pokrenite “install-superboot-windows.bat” fajl
  2. Na Mac-u i Linux-u – pokrenite Terminal i CD komandom idite do 1.1-nexusone-superboot foldera. Sada CD komandom uđite u drugi 1.1-nexusone-superboot folder i kucajte sledeću komandu bez navodnika:
 3. Mac – “chmod +x install-superboot-mac.sh” stisnite enter. Sada kucajte “./install-superboot-mac.sh” i stisnite enter.
 4. Linux – kucajte “chmod +x install-superboot-linux.sh” i stisnite enter, a zatim “./install-superboot-linux.sh” i enter

macSuperboot

 1. Sada ste uspešno rutovali vaš Google Nexus One! I možete početi koristiti aplikacije koje traže root pristup!
 2. Ako želite da instalirate neki Custom ROM na vašem telefonu, biće vam potreban Recovery Image … uputstvo za ovo možete naći na ovom linku

Uputstvo i slike preuzeti sa ilikemygooglephone.com

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj

Tags: Bootloaderfastboothowtoinfoosnoveotkljucavanjerootsuperbootuputstvo

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

6 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Ja nemogu da koristim ni onu aplikaciju za slikanje pozadine .znaci sad jos moram da otkljucam botloadere i instaliram ricaveri i onda mogu raditi na tel sta hocu pa i mjenjati castum romove poput MIUI ili syanogenmod

 • Ja kako sam skontao iz svega ovoga da bi se telefon rutao moraju se otkljucati botloaderi pa tek onda raditi root na telefonu a ja imam motorolu atrix i covjem mi je izvrsio root ali ja i dalje nemogu koristiti aplikacije koje traze root pristup a i nemogu vise tel da vratim na fabricka podesenja raspitivao sam se i kazu mi da je sigurno botloader zakljucan. A po vasem tel se nemoze rutati ako botloader zakljucan i jos jedno pitanje dali tel koi kupim u prodavnici kad palim i drzim tipku za stisa anje zvuka dali se pokazuju one poruke ja mislim da ne a po vasim instrukcijama kako otkljucati botloadere odgovor je da

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *