Jednostavan root HTC One X telefona, bez otključavanja bootloader-a

Objavio u , 25/09/2012 u 12:00

HOX SU

Od nedavno sam vlasnik HTC One X telefona, i kao što možete da vidite, još uvek ga nisam root-ovao (nema uputstva 🙂 ). Telefon stvarno leti, a Sense 4.0 ni u jednom momentu do sada nije kočio niti pravio bilo kakve probleme. Međutim, Flash Junkie groznica me drma od prvog susreta sa istim. Nepostojanje metode za dobijanje Eng S-Off me je odvlačila od otključavanja, jer kako sam čitao, nakon otključavanja preko htcdev.com sajta dobija se unlocked status. Međutim S-On ostaje, a ako želite da vratite, zlu netrebalo, Locked stanje, to nije još uvek moguće. Nakon zaključavanja, telefon će biti Relocked. Načuo sam neke priče da se u EU priznaje ovaj Relocked, a telefon sam kupio u EU državi, tako da možda i prođe, ako zaškripi.

Elem, čekajući na S-Off, redovno sam proveravao XDA i gledao sve te slatkiše, a u jednom momentu sam video i da je moguće rutovati telefon bez otključavanja bootloader-a 🙂 Kako kažu, proces ne može ni na koji način da ošteti uređaj, tako da je veoma bezbedan. Zapravo radi se o propustu koji je prvo otkriven na ASUS Transformer Prime tabletu, a koji nakon uzastopna tri restarta daje privremeni root (temp root) u kom je moguće primeniti trajni root. Tačnije dozvole na sistemskim fajlovima se promene i iskopira Super User binary. Ovo je odlično za one koji žele da root-uju telefon a da ne otključavaju bootloader i flash-uju recovery, jer je moguće uraditi unroot i kao da ništa nije bilo 🙂

Ukoliko ste apdejtovali vaš HTC One X na Sense 4.1 Android 4.0.4 ovaj metod neće raditi.

Ovim postupkom nećete dobiti custom recovery tj. ClockWorkMod, za to je potrebno da otključate bootloader. A custom recovery, pretpostavljam da znate, vam je potreban za flešovanje Custom ROM-ova i ostalih sočnih radnji 🙂 Takođe ne gubite nikakve podatke.

Da ne dužim više, evo uputstva, veoma je jednostavno 😉

Root za HTC One X sa Snapdragon procesorom i Tegra 3 procesorom, sa Android verzijom 4.0.3 i Sense 4.0

 1. Skinite i instalirajte drajvere za HTC mobilne uređaje. [Windows]
 2. Skinite root.zip fajl.
 3. Otpakujte root.zip u proizvoljni folder na vašem računaru.
 4. Spojite HTC One X na računar preko USB-a. Poželjno je da spojite sa zadnje strane računara ako koristite Desktop PC.
 5. Uključite USB Debugging na vašem HTC One X-u. Settings > Developer Options > USB debugging (otkačen)

HOX USB Debugging

 1. Ako ste na Windows-u, dupli klik na root.bat; na Linuxu root-linux.sh; na OSX-u root-mac.sh da bi ste pokrenuli skriptu.
 2. Čestitam! Vaš telefon se restartovao nekoliko puta i sada imate trajni root pristup.

Napomena: Isključite HTC Sync ukoliko je instaliran. Takođe proverite u device manager-u da su vam drajveri pravilno instalirani. Meni je stari drajver od DHD-a pravio konflikt sa novim, tako da sam uradio uninstall HTC Drajvera preko CCleaner-a i ponovni install novih iz ovog posta. Testirajte prvo komandom adb devices da li vam računar prepoznaje telefon.

Sada možete backup-ovati sve aplikacije preko Titanium Backup aplikacije ili neke slične koje zahtevaju root i ako želite posle vratiti kada flešujete Custom ROM.

via [XDA]

Pažnja: SrboDroid nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj.
Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.

Tags: BootloaderhtcOne Xoneclickotkljucavanjerootskriptaunlock

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1156

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

6 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Pozdrav druže,
  mozes li mi reci kako da uradim unroot za HTC One x. Dakle, ja sam uradi restor sa nandoird backupa, medjutim nemogu sad da uradim updejt softwera?
  Pretpostavljam da moram uraditi relock ali volio bih da mi detaljno kazes proceduru.
  Unaprijed zahalan.

 • Pozdrav,
  interesuje me kako mogu da rutujem htc desire hd, a vidim da si imao vec taj tel. Pa ako ti nije problem da mi pomognes oko toga, totalni sam pocetnik 😀

 • Zdravo, ja sam iz Makedonija i hocu da pitam dali sa otkljucavanje na bootloader moj telefon ce opet postati SIM-locked? I kako tacno da proverim dali je iskljucen HTC Sync? Pozz i hvala unapred

  • Pozdrav. Otkljucavanjem bootloader-a telefon ostaje SIM Locked. Za otkljucavanje sa mreze trenutno ne postoji besplatan alat jer nemamo S-Off. Jedini nacin da otkljucas telefon sa mreze je kupovinom kodova ili da ti operater otkljuca nakon isteka ugovora (sto verujem nije uskoro).

 • Iako sam se nameracio da rutujem hox prvom prilikom i ubacim neki rom, prezadovoljan sam cak i sa fabrickim softverom da sam batalio tu pricu za sada. Medjutim, ne mogu da podnesem pomisao da se na telefonu nalazi “stocks” cak i ako je disejblovan.
  Nazalost, azurirao sam android na 404 pa ne mogu da iskoristim ovu metodu rutovanja sto je bas ono sto sam trazio.

  Nadam se da ce clanak biti azuriran kada se pojavi mogucnost za ovakvo rutovanje verzije 404.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share