Uvod u Android za programere

Objavio u 14/10/2010 u 4:43

Ovo je prvi iz serije tekstova o programiranju na Andorid platformi, o čemu ću više pisati u narednom periodu. Pre nego što krenete da radite bilo šta vezano za razvoj aplikacija za ovu platformu, potrebno je da se upoznate sa samom arhitekturom Androida, a Google tim je za tu priliku pripremio 3 odlična video klipa iz Andriodology serijala sa objašnjenjem najosnovnijih stvari koje traba da znate o samoj organizaciji arhitekture OS-a, životnom ciklusu aplikacija,procesima i osnovnim svojstvima API-ja koji Android SDK omogućava.

Ovde ću ukratko opisati sve ono što je bitno za predznanje pre no što krenete u pisanje svoje Hello World aplikacije, no u svakom slučaju preporučujem da pogledate ova tri video snimka u kojima je sve, kroz primere, objašnjeno.

Arhitektura Android sistema

Pregled arhitekture

Životni ciklus aplikacije

API u Androidu

Kompletan originalni tekst sa detaljnijim opisom možete pročitati na plagosus blog-u.

Tags: APIdeveloperiprogrameriSDKuputstvo

Autor
plagosus Branko Đurković

Objavljenih tekstova: 7

Drago nam je da je jedan zaljubljenik u open source i tehnologiju a posebno u mobilne telefone, developer, dizajner, Linux korisnik, Nokia fan i bloger, autor na Srbodroidu. Trenutno testira LG GT540 koji je ustupio mt:s. Izuzetno je aktivan u online svetu, dobro informisan i druželjubiv, možete ga pratiti na tviteru: twitter.com/plagosus. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *