Doviđenja Menu dugme!

Objavila u 28/01/2012 u 19:25

galaxy nexus

Android telefoni su poznati po njihovim dugićima: Back, Home i Menu. Tako HTC ima prepoznatljiv dizajn telefona sa četiri dugmića koja se uvek nalaze ispod ekrana. HTC je pored pomenuta tri dugmeta dodao i dugme Search. Dok recimo Sony Ericsson i Samsung telefoni imaju po tri dugmeta. Ono o čemu se priča već neko vreme je da Ice Cream Sandwich verzija Androida neće imati potrebu za ovakvim dugmićima.

Google je na Android Developers blogu pre dva dana i pozvao developere da ne razvijaju aplikacije koje se oslanjaju na Menu dugme. Google je u Honeycomb verziji koja je kreirana za tablete uveo nove dugmiće koje je preneo i na Ice Cream Sandwich verziju Androida optimizovanu i za tablete i za telefone. Iz Google-a poručuju da se za navigaciju u aplikacijama koristi action bar i sam ekran aplikacije. Ali ukoliko ima previše opcija koje ne mogu da stanu na ekran, onda može da se koristi Action overflow. Action overflow pruža mogućnost prikaza dodatnih opcija kao i Menu dugme, samo što je ovoga puta u skladu sa ICS dizajnom i korišćenjem njega se postiže konzistentnost interfejsa Android operativnog sistema ka čemu Google sada teži. Nedavno je Google objavio i uputstva kako dizajnirati ICS aplikacije.

Kako se vama čini ova ideja da se Menu dugme izbaci? Da li možete da zamislite Android bez Menu dugmeta?

via Android Developers

Tags: action overflowAndroiddugmeIce Cream SandwichICSMenu

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

6 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *