Adobe Edge Inspect

Objavila u 12/10/2012 u 14:00

Ako se bavite web dizajnom i web programiranjem i ako ste ikada razvijali mobilnu verziju sajta, sigurno znate da je testiranje i debagovanje mrkotrpan posao kada treba uskladiti za sve različite veličine uređaja i platforme. Ako dosad niste koristili Adobe Edge Inspect, možda ne bi bilo loše da ga isprobate. Ovo je odličan alat za debagovanje prilikom kreiranja responzivnog dizajna sajta.

3 osnovne funkcionalnosti:

 1. Sinhronizacija web sadržaja između računara i mobilnog uređaja. Sve što radite na računaru u HTML/JS/CSS-u se bežično sinhronizuje (preko Wi-Fi-a) na priključeni uređaj preko Edge Inspect-a.
 2. Edge Inspect se ponaša poput Inspect Element u standardnom browser-u ali na remote uređaju. Znači možete da odaberete uređaj u Inspect Element Chrome pluginu i preko njega direktno na telefonu/tabletu selektujete klasu/id u CSS-u od interesa. Potom je menjate na računaru i odmah vidite promene. Firebug za telefone 😉 ili šta već koristite.
 3. Kreiranje screenshot-a dizajna na svim priključenim uređajima istovremeno.

Evo i video klipa gde sve ovo lepo predstavljaju:

Edge Inspect i mnoge druge korisne alate za web dizajnere i programere, Adobe je predstavio na događaju koji se održao sredinom septembra. Celokupna prezentacija svih novih alata je jako interesanta (ukoliko ste u struci), pa ako vas zanima možete pogledati video:

Edge Inspect je samo jedan od predstavljenih alata i može se koristiti u besplatnoj i plaćenoj verziji. Besplatna verzija dozvoljava konektovanje samo jednog uređaja, dok komercijalna verzija dozvoljava konektovanje neograničenog broja uređaja istovremeno. Besplatna verzija se može koristiti sa free Creative Cloud nalogom, a komercijalna sa full Creative Cloud nalogom.

Adobe radi zaista fantastičan posao za web razvoj. Postavljaju nove standarde koji će zaživeti u narednom periodu i koji će sigurno pored Chrome-a morati da podrže i ostali browser-i. Ono što je moja velika zamerka Adobe-u je što još uvek ne podržavaju Linux operativni sistem. Ja sam Ubuntu korisnik i ja sam očajna što kod mene ovaj Edge Inspect ne može da radi. Ali zato radi na Windows-u i na Mac-u. Nadam se da će se ova situacija promeniti… uskoro.

Kako se instalira?

Za Win i Mac korisnike:

 1. Instalirajte Edge Inspect na računar.
 2. Instalirajte Chrome Extension.
 3. Instalirajte Edge Inspect aplikaciju na Android uređaj (ima i aplikacija za iOS)

Pratite sledeće korake:

 1. Edge Inspect aplikacija treba da je “upaljena” na računaru
 2. Pokrenite Edge Inspect na Android uređaju (iOS uređaju)
 3. Trebalo bi da su vam svi uređaji na kojima radite (računar, telefoni, tableti) na istoj bežičnoj mreži
 4. Kada kliknete na connection u aplikaciji, dobićete passcode.
 5. U Chrome-u na računaru, primetićete ikonicu Plus koja će se prikazati na ikonici ekstenzije Edge Inspect (ova ikonica je obično u gornjem desnom uglu Chrome-a). Kliknete na ikonicu i ukucate passcode pored uređaja koji je izlistan kako bi aktivirali uređaj.

Da li ste već isprobali Edge Inspect i kako vam se sviđa?

Tags: adobeaplikacijedizajnedgeHTMLInspectorjavascriptJSmobilneweb

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 871

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3 sada je vlasnica Nexus 6P telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

share