PollFish – ankete u aplikacijama koje nagrađuju i korisnike i developere

Objavio u 08/01/2014 u 20:26

Kontaktirao me je Andreas Vourkos preko Twitter-a i pitao da li poznajem developere iz Srbije koji bi se priključili njihovom programu PollFish. Na prvu loptu nisam skapirao o čemu se tačno radi, sve što sam video je da omogućuje ankete u aplikacijama i kao neku zaradu. Takođe Andreas mi je skrenuo pažnju da se radi o SDK koji se include-uje u samu aplikaciju, što mi je istog momenta bilo sumnjivo. AirPush i ostali servisi za laku zaradu kroz aplikaciju funkcionišu na taj fazon i uopšte nisu cool. Pročeprkao sam malo pošto me je priča zainteresovala i evo mog mišljenja i šta sam skapirao.

PollFish iz ugla developera i korisnika

Dakle, pošto sam prvo gledao to sa strane developera, moram tako i da počnem.

PollFish balončić

Ovde se radi o biblioteci koja se uključi u samu aplikaciju. Nisam lično testirao SDK koji nude, ali iz demo aplikacije za koju ću ostaviti link se vidi kako to zapravo funkcioniše. Kao na Google Mapama, PollFish se pojavi kao mali crveni balončić u donjem levom uglu u aplikaciji na koji, kada korisnik klikne, pojavi mu se “slide-in” tzv. hamburger meni. Zapravo nije meni, već anketa. Korisnik odmah može da vidi šta dobija ukoliko popuni anketu. U demo aplikaciji je prikazan vaučer od 10 dolara na Amazonu, što je skroz kul ako mene pitate. Ali ipak je to demo, ne znam da li daju tako vredne nagrade u pravim aplikacijama. Ali ako postoje takve nagrade, to je skroz kul.

PollFish nagrada za korisnika

Naravno, ako niste zainteresovani, možete kliknuti na “No thanks”, ako ipak želite, možete započeti anketu sa “Take the survey” dugmetom. U demou je korišćen skroz ok dizajn, minimalistički i flat, što mi se sviđa. Ne znam da li imaju i verzije koje se prilagođavaju dizajnu aplikacije. Ali taj balončić je dosta mali i mislim da ne smeta korisniku previše. Pretpostavljam da pozivom SDK može da se bira i pozicija gde će se on prikazati kako korisnik ne bi slučajno kliknuo na isti. Sama anketa ima otprilike sve vidove formi koje jedna anketa može da ima.

PollFish i ko tu kome plaća?

Koliko sam ja razumeo, kompanija koja želi da ispita tržište ili već šta tu kompaniju interesuje, plati određenu sumu novca za anketiranje. Korisnici koji imaju i koriste aplikaciju sa PollFish-om dobiju nagradu za popunjenu anketu, a developer iste aplikacije dobije keš. Ovo je po meni najprostije moguće objašnjenje servisa i verujem da ne postoji neka kvaka koja to narušava.

Odluka developera

Mislim da developeri koji se odluče da ovo implementiraju nikako ne bi smeli to da rade u plaćenim aplikacijama (ipak je to 3rd party servis), ali iskreno mislim da u besplatnim verzijama je ovo bolje rešenje nego reklame. Kod reklama imate plaćen klik ili pregled (ređe pregled) i same reklame jako narušavaju izgled aplikacije. Kroz ovaj servis je to mnogo manje napadno (ako mene pitate) i verujem da je slična zarada. E sad, naravno, postoje i developeri koji zloupotrebljavaju reklame i postavljaju ih na nezgodna mesta kako bi korisnik slučajno kliknuo, što mislim da donosi više keša, ali definitivno nije fer prema korisnicima i verujem da imaju jako loše mišljenje kod korisnika i loše ocene.

PollFish kao vid zarade iz Srbije

Budimo realni, iz Srbije developeri teško zarađuju. Problem naplate aplikacija je po meni jako velik. Imamo stvarno dobre developere koji moraju da se dovijaju na svakojake načine da naplate svoje aplikacije preko stranih računa i firmi. Opet, besplatne aplikacije teško donose zaradu kroz reklame, jer admob reklame imaju malo domaćih reklama koje btw i slabo plaćaju jer nije velika konkurencija. PollFish možda nudi bolje rešenje kada su besplatne aplikacije u pitanju. Nisam probao jer realno nemam aplikacije u koje bih mogao tako nešto da implementiram, ali bih voleo da čujem od samih developera šta misle o servisu?

Pollfish Demo
Pollfish Demo
Developer: Pollfish
Price: Free

Samo da se razumemo, nisam plaćen da ovo napišem, stvarno me je zainteresovao servis. A ekipa iz PollFish-a ako nakon ovoga odluči da plati, naravno da su dobrodošli 😛

Tako da, ovo nije sponzorisan tekst.

Tags: Android Srbijaanketeankete na androidubesplatne aplikacijedomaći developeriPollFishzarada

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *