Paranoid Android [recenzija]

Objavio u 17/07/2013 u 10:14

PA Promo

Kada god se spomene Custom ROM u Android svetu, uglavnom se prvo pomisli na CyanogenMod. Naravno postoji razlog za ovo. Ovo je jedan od prvih uspešnih Custom ROM projekata i živi i do dan danas. Većina Custom ROM-ova se i danas zasniva na CM koji podržava neverovatan broj uređaja. Verovatno odmah posle Cyanogen-a prva asocijacija je MIUI koji takođe podržava ogroman broj uređaja. Posle njih je tu i AOKP projekat koji je takođe zadobio veliku pažnju.

Nakon svih njih, pojavio se Paranoid Android. Da budem iskren, kada sam prvi put zavirio u opis nije mi se svidelo. Tablet UI na telefonu … nije to za mene. Posle dugo izbegavanja ovog projekta, odlučih se da probam Paranoid Android i vidim o čemu se tu zapravo radi. U samom opisu je pisalo sledeće:

“Paranoid Android more than Tablet UI”

Dakle, Paranoid Android donosi sledeća inovativna rešenja:

Per-app system colors – prilagođavanje boje u sistemu svakoj aplikaciji ponaosob

PA Colors

PA Colors

Phone, tablet, phablet i Hybrid UI za ceo sistem i/ili po aplikaciji

PA UI Chooser

PA UI Chooser

PA UI Chooser

PIE navigacioni sistem

Paranoid Android PIE

HALO notifikacije za sve aplikacije u sistemu sa mogućnošću postavljanja crnih i belih lista i pokretanjem aplikacije iz HALO sistema notifikacija se otvara aplikacija u lebdećem prozoru, tako da ne morate da izlazite iz trenutne aplikacije.

Halo

Per-App system colors

Ova podešavanja su najprimetnija na Nexusu ili ako u Hybrid podešavanjima uključite Nav. bar koji zapravo predstavlja softverske dugmiće za uređaje koji nemaju rezistivne ili kapacitivne dugmiće za home, back, task manager …

Prilikom odabira boja ovde, Nav. bar dobija boje koje ste izabrali. Sa ROM-om stižu podešavanja za najčešće korišćene aplikacije koje je moguće promeniti. Tako da na primeru ispod imate Nav. bar u bojama Gmail aplikacije 😀

Paranoid Gmail

Ovo zapravo nema mnogo smisla ako na uređaju postoje fizički tasteri jer ovaj Nav. bar samo oduzima dragoceni prostor. Ali ako imate Nexus ili uređaj kod kojeg je proizvođač odlučio da izbaci fizičke tastere, onda je ovo sjajno rešenje.

Phone, Tablet, Phablet UI

Sa ovom funkcionalnošću se Paranoid Android ROM proslavio. A to je mogućnost promene interfejsa operativnog sistema. Moguće je izabrati Tablet interfejs na telefonu, ili pak Phablet itd. Meni lično najviše odgovara Stock UI, tj. interfejs telefona na telefonu (zvuči logično). E sad, tu nije kraj, moguće je kasnije promeniti UI za svaku aplikaciju ponaosob … e ovde Paranoid Android blista 😀

Ja na primer držim Stock UI sa 280 PPI za ceo sistem, iako je 320 PPI nativna “rezolucija”, tako da je sve blago umanjeno, sitnije, ima više prostora za sav tekst na ekranu itd. Dok za neke aplikacije spustim PPI na 240 i odaberem Phablet UI, kao na primer Twitter aplikaciju. Viđao sam da mnogi stave Tablet UI za Gmail, što daje sidebar sa folderima na levoj strani i samim mailovima na desnoj.

Paranoid Gmail Tablet

Zapravo, PA daje svima mogućnost izbora u prilagođavanju. Ovo je po meni odličan primer kako Android dozvoljava korisnicima da biraju ono što im se najviše sviđa, a ne da budu ograničeni na interfejs koji im je proizvođač odredio.

PIE navigacija

paranoid android control pieSiguran sam da je većina vas već videla ili koristila PIE navigaciju ako ste probali neki Custom ROM, pošto je dosta developera PIE navigaciju integrisala u svoj ROM. O čemu se zapravo radi? Pa PIE navigacija funkcioniše tako što se na ekranu kreira nevidljivo polje od koga ako se uradi Swipe u slobodnu stranu, otvara se pita sa opcijama. Prevlačenjem preko jedne od opcija otvara se novi krug opcija i tako sve dok ne dođete do opcije koju želite.

Dugim pritiskom na Power dugme, pored opcija za restart, gašenje itd. u PA ROMu postoji i opcija PIE Fullscreen. Odabirom ove opcije notifikacioni bar se uklanja sa ekrana, kao i Nav. bar. Tako da svim opcijama pristupate direktno iz pite. U početku ovo može biti dosta zbunjujuće, ali opcija da imate ceo ekran dostupan za aplikacije i opet lak pristup svemu tome na jedan potez prsta je jako kul.

Halo notifikacije

Kada je Facebook Home predstavljen, videli smo notifikacije slične ovome, ali samo za Facebook obaveštenja. Međutim Paranoid Android tim je podigao ovaj koncept na viši nivo omogućavajući da sve aplikacije imaju mogućnost obaveštavanja korisnika o novom sadržaju, kao i dodavanje gomile novih funkcionalnosti. Halo će se prilikom prvog instaliranja ROM-a biti isključen, a tek nakon klika na plavu ikonu u notifikacionom baru, Halo se aktivira.

Enable PA HALO

Balončić koji lebdi na ekranu u svakom momentu a koji se zalepi za ivicu ekranu i izviruje je uvek dostupan. Ako vam stigne notifikacija u neku aplikaciju, Halo će se za trenutak pomeriti na ekran i prezentovati ili ikonu aplikacije ili fotku prijatelja koji vam je poslao poruku, mail itd. Klikom na jednu od notifikacija moguće je otvoriti prozor koji lebdi iznad trenutno upaljene aplikacije, tako da možete odgovoriti na mail, SMS itd. bez da prekidate igru, gledanje video klipa itd. Nakon što završite radnju, dovoljno je pritisnuti back ili pipnuti ekran negde van tog lebdećeg prozora i nazad ste u svojoj aplikaciji.

Kombinacija Halo i Fullscreen PIE daje Androidu potpuno novo iskustvo, rečima je teško opisati, morate probati par dana da se naviknete i onda ćete se zapitati kako ste funkcionisali na starom pristupu kontrole telefona.

Pomislićete da ovo može da smeta, pa Halo je kao što sam rekao dizajniran tako da se nakon obaveštavanja skloni sa ekrana i postaje polu providan. Ako vam i tu smeta (kao meni) moguće je odabirom opcije “Hide Halo After Activity” naterati da Halo ode sa ekrana ukoliko nema novih obaveštenja. Ja trenutno imam mali problem ovde, jer mi Any.Do aplikacija konstantno stoji u notifikacionom baru, čak i pored stavljanja Any.Do aplikacije na crnu listu Halo-a, Any.Do onemogućuje da se Halo skloni.

Ako neko zna način da ovo zaobiđem, molio bih ga da mi ostavi savet u komentaru 😀

Ispod opcije “Hide Halo After Acitivity” se nalazi opcija “Reverse HALO gestures”. Što nas dovodi do HALO “poteza”. ako imate nekoliko notifikacija, možete da dva puta pipnete i svajpujete ili da držite dugo i svajpujete na HALO balončić i pomerite prst ka drugom kraju ekrana da odaberete jednu od notifikacija. “Reverse HALO gestures” opcija vam daje mogućnost da jednom pritisnete i povučete za promenu notifikacije a da dva puta pipnete i svajpujete ili dugim pristiskom i svajpom uklonite notifikacije. Možda zvuči komplikovano, ali jednom kad probate, videćete, veoma je intuitivno 😀

Povlačenjem na gore ili dole postoje opcije za dismiss, clear all i hide. Ako uradite hide (ako ga sakrijete), moraćete opet da ga aktivirate kao i prvi put.

Ako dismisujete notifikaciju, ona nestaje i iz notifikacionog bara.

HALO))) Aplikacija

Iako HALO sam po sebi radi odlično, možda ste poželeli da otvorite nove aplikacije potezima na HALO iako nemate notifikacije? E tu stupa na snagu HALO))) aplikacija koju možete naći na Play Store-u i koja je besplatna. Pokrenite je i odaberite ikonu čiode da izaberete bilo koju aplikaciju kojoj želite pristup iz HALO-a i zatim odaberite skroz desnu ikonu za pokrenete servis.

Halo)))

Na ovaj način dodajete odabrane aplikacije u HALO koje ako pokrenete preko HALO balončića one će biti otvorene u plutajućem prozoru. Ovo je korisno za kalkulator i slične aplikacije za koje vam ne treba ceo ekran i koje koristite kratko.

HALO)))
HALO)))
Developer: drcmda
Price: Free

Suma sumarum

Paranoid Android je definitivno novi pristup operativnom sistemu i dosta se razlikuje od AOSP, AOKP … ROM-ova. Najbolje je da sami probate i uverite se u njegovu različitost. Naravno, verujem da će nekim ljudima ovo biti možda previše komplikovano, ili možda neće imati živaca i vremena da se poigraju.

I pored toga, moja najtoplija preporuka.

Ako vas zanima više informacija, posetite njihov Google+ Page i Community pošto im zvanični sajt više nije dostupan 😐

Tags: AOKPAOSPACyanogenModHaloHybridParanoid AndroidphabletPIEPPItablet

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

7 komentara, pridruži se diskusiji!
 • Paranoid Android je jedan od najboljih i možda najkompletniji ROM. Uz njega vam nikada neće biti dosadno, jer uvek ima nešto da se došteluje! U gore navedenoj recenzi je sve rečeno, eboye to radi odlično 😉
  HALO je super aplikacija, ali zna da bude jako bolna ako imate ljubomornu devojku (iz ličnog iskustva) 😀
  Za Dušana i sve koji koriste SGS ll (kao i ja) ovo vam je rudnik, pa šta vam se dopadne? Ja lično, najviše volim goli CM 10.2 i Paranoid. PAC je nabudženi Paranoid, u principu nema neke veće razlike, dodate su neke opcije iz AOKP, ali u osnovi je to to!
  http://galaxys2root.com/

 • Mozete li da me uputite na paranoid rom za SGS II?

 • Za mog smultrona nema Paranoidandroid,ali vec par dana testiram PAC-man rom (Paranoidandrdnid + AOKP + Cyanogenmod). Sto se tice prikagodjavanja UI stvarno ima milion opcija,koga zanima i ima vremena moze po ceo dan da podesava izgled i boje!

 • Odlicna recenzija, a i odlican ROM, jedva cekam neki nexus kojim cu ovaj rom terati :):):)

 • Ja ga koristim na note 2.. radi sjajno.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *