Radijacija mobilnih telefona i bluetooth-a mnogo veća od WiFi-a

Objavio u 09/05/2014 u 17:31

Svi znamo da je radijacija koju stvara WiFi signal svuda oko nas i da ne postoji način da je izbegnemo. Pre nego što nastavim sa tekstom, da se razumemo da pod radijacijom podrazumevam emitovanu snagu na masu uzrokovanu elektro-magnetnim talasima, koju nazivamo elektro-magnetnom radijacijom ili elektromagnetnim zračenjem. Ipak, nakon istražvanja, došao sam do zaključka da radijacija koja dolazi od mobilnih telefona, tj. GSM i 3G mreže je daleko veća od Bluetooth i WiFi zračenja. Ako bi radili upoređivanje, to bi izgledalo ovako: godinu dana izloženosti WiFi signalu je slično izloženosti korišćenju telefona za telefoniranje preko GSM ili 3G mreže za samo 20 minuta, gde nam telefon dodiruje uši bez upotrebe spikerfona ili bežične slušalice ili slušalice na kablu.

A šta je sa Bluetooth zračenjem? Jel opasno? Bluetooth takođe emituje određenu količinu radijacije. Nivo izloženosti je ipak daleko niži od GSM i 3G zračenja. Mobilni telefon mora da bude konstantno povezan na GSM i 3G tornjeve koji mogu biti udaljeni kilometrima od vas. Bluetooth uređaj treba da se konektuje na drugi upareni uređaj koji je samo nekoliko metara od vas. Iz tog razloga Bluetooth mora da emituje drastično manje energije, samim tim i manje radijacije.

E sad, ne znam da li ste znali da telefoni koji kao imaju “dozvoljeni” nivo radijacije (zračenja) su zapravo testirani držeći telefon na 15 do 25mm od glave? Tako mobilni telefoni dobiju sertifikat od FCC-a, tj. Ratel-a kod nas, gde mere SAR (Specific absorption rate u W/kg). Drugim rečima, FCC protokol ne testira telefone koji emituju signal punom snagom dok je telefon u džepu ili kada je prislonjen na uho, što su dva najtipičnija slučaja kako se telefon zapravo i koristi.

Odvajanje našeg telefona od prijemnika mobilnog signala znači. Čak držanje na distanci od 15mm može da smanji nivo radijacije na siguran nivo. Držanje telefona pored našeg tela dok spavamo može da drastično poveća nivo radijacije, a realno to nije potrebno 😉

Opet, život bez mobilnih telefona uopšte nije praktičan danas. Zato ako puno pričate telefonom, pokušajte da to radite preko spikerfona ili da koristite Bluetooth slušalicu. Ja lično preferiram email ili Hangout poruke umesto klasičnog poziva, ali ima ljudi koji jednostavno žele da pričaju!

Naučite da kucate brzo na tastaturi i bićete zdraviji!

Takođe, koristite Hangout, Viber, Bolt, Skype ili bilo koji drugi metod “telefoniranja” umesto klasičnog GSM i 3G poziva, bićete zdraviji.

Tags: 3GbluetoothGSMHangoutsradijacijaSkypeViberWiFiwifi signal

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

8 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Drago mi j eda sam slučjano naleto na vaš sajt i da sam o temi kojom se Udruženje BIOGEN bavi već pet godina, sa sličnim definisanjem celokupnog problema, učestvujući na velikom broju međunarodnih skupova na ovu temu, …Prvo radi tačnijeg informisanja SAR se ne ispituje na ljudima već na fantomima i to baš na predelu glave prislonjeno na “žealatinastog ” čoveka, Napredak tehnologija u ovoj oblasti je pratio razvoj tehnologije mobilne komuniakcije, što se ne bi moglo reći za dinamiku istaživanja. Ono što ostavlja mesto sumnji je ne lociranje tj. odstojanje od glave ili tela mobilnog telefona, prema FCC ili CENELEC ili kom drugom standardu, već što se tro radi na smeši koja samo hemijski podražva ljdski organizam, a ne i BIOLOŠKI.
    …Uticaj WiFi dokazuju srednjoškolke iz danske možete pogledati na youtubu nagrađeni rad danskih srednjoškolki na takmičenju iz biologij ekoje su WiFi zračenju izložili seme žitarica i rezultat… mreporučujem da pogledate sami jer se za ovaj eksperiment zainteresovano i sam Karolinksa institut sa željom da ga ponovi i naučno validira, kako bi se eliminsale sumnje u verodostojnost rezultata.

    Teorija o štetnoti tumorogenezi neosporna je i sama WHo preko svog stručnog tela IARC razvrstava ova nejonizujuća zračenja ( ne treba reći, niti pisati izraz – radijacija, jer naš svet to povezuje sa nuklearnim i jonizujućim radioaktvnim zračenjme) u 2B grupu tumrskih rizika ne bez razloga. Ne sa namerom da odustanemo od korišćenja već da njihovoj primeni i korišćenju pristupimo mnogo obazrivije , odgovrnije i sa mnogo više primene PRINCIPA PREDOSTROŽNOSTI.

    U oktobru ove godine , kao priprema delegacije BIOGEN-a da , već tradicionlano petu godinu za redom, a na poziv ICNIRP-a ( Međuanrodne komisije za zaštitu od nejonizujućih zračenja) održali smo 1 REGIONALNU KONFERENCIJU O NEJONIZUJĆEM ZRAČENJU SA MEĐUNARODNIM PRISUSTVOM. O detaljima možemo da vas obavestimo i sa vam podelimo iskustva mnogoih predavača na ovu temu, ako želite naravno . Naš meil smo vam dostavili i očekujemo da nas kontaktirate jer svaka medalja ima dve strane o ovoj temiu mnogi pričaju ali kažu samo toliko koliko njima odgovara.

    Na kraju u Austriji su se LEKARI izborili da graničen vrednsoti izloženosti građana budu (prema našem važećem Zakonu) 70 puta niže nego u Srbiji , a nekoliko 100 puta nego u drugim zemljama. Evo i tu se vidi da stavovi nisu ujednačanei na ovom polju. Pa eto ni kod nas ne postoji isti stav koji mi želimo da promovišemo BOLJE SPREČITI NA VREME NEGO … jer ELEKTROMAGENTSKA ZRAČENJA SU DOBAR SLUGA ALI LOŠ GOSPODAR.

  • На мене сви скачу јер причам на спикерфон а још нисам нашао телефон код кога је звук добар. Ово радим не због зрачења већ ми некако лакше 🙂
    Иначе, код свих уређаја који зраче даљина је веома битна, највеће зрачење је до центиметар, разлика у јачини на удаљеностима од прислоњеног и 15мм може бити 5х.
    Вајрлес уређаје треба држати бар метар од себе.

  • Ja podesim da mi se telefon gasi u recimo 1h nocu a ukljuci u 7 ujutru, ili ako ostavim ukljucen telefon onda ukljucujem airplane mod i gasim wi-fi, jer ne zelim da me bude poruke.

  • A na primer staviti u Airplane mode tokom spavanja?

  • Znači kada spavam, da sklonim telefon od glave sa kreveta, zdravije je.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *