Samsung će prestati sa kopiranjem Google servisa nakon intervencije Google-a

Objavio u 03/02/2014 u 13:13

Samsung je pristao da smanji menjanje Androida i da pruži više Google servisa na svojim budućim uređajima kao deo “opšteg dogovora” između ova dva giganta.

Google i Samsung su još za vreme ovogodišnjeg CESa započeli raspravu nakon predstavljanja Galaxy NotePro i Galaxy TabPro tableta koji su dolazili sa Magazine UX interfejsom. Google čelnici nisu bili zadovoljni radikalnom promenom koju je Samsung napravio, a koja drastično odskače od Google-ove vizije Androida.

Izvori bliski obema kompanijama kažu da je Google predložio Samsungu da “razmotri odbacivanje ili menjanje Magazine UX interfejsa” za nadolazeće uređaje. Još uvek se ne zna šta je Google uradio da ubedi korejsku kompaniju da odustane od njihove strategije, ali se sumnja da je možda Samsung bio ljubomoran na Google-Motorola brak koji se nedavno raspao.

Iako nema mnogo detalja, ovo je definitivno bio zemljotres u Android svetu. Jedan Re/code izvor je to nazvao “velikom promenom, morem promena”.

Ne samo da će Samsung odustati od promocije njihovog Magazine UX interfejsa, već će Samsung odbaciti neke od svojih media habova i aplikacija u korist Google servisa. Drugim rečima, umesto da dupliraju Google servise, Samsung će prihvatiti Google aplikacije i stavljati ih u centar pažnje njihovih budućih telefona.

Ovo je ogromna promena, Samsung je dugo radio na tome da svojim korisnicima da alternativu za gotovo sve Google-ove glavne aplikacije, od Play prodavnice, do aplikacija sa multimediom. S voice i S Translate na primer. Koje je većina korisnika ignorisala, ali je Samsung insistirao na njihovom guranju u Android što su mnogi analitičari osudili jer stvara dodatnu fragmentaciju Androida i Google servisa.

Autor Ars Technica sajta Ron Amadeo je za tu priliku kreirao i ovaj infografik koji prikazuje upravo tu situaciju kopiranja gotovo svih aplikacija.

samsung apps google

Google, sa druge strane, ima dobrih razloga da se plaši Samsunga jer Samsung kontroliše većinu Android ekosistema do tačke da su ljudi pre čuli za Galaxy brend nego za Android.

Stvari izgleda da su se smirile i da se prašina slegla. Šta se promenilo? Teško je sada tumačiti, ali nedavno su Google i Samsung sklopili deal u kome dele patente, tako da će ove dve kompanija sada biti bliže nego ikada.

Najveća internet kompanija na svetu i najveći proizvođač potrošačke elektronike su se udružili i to na duže staze. Ovo može samo jedno da znači, a to je da nam vrlo lako sledi diktatura od ove alijanse.

Tags: aplikacijebloatwaregoogleMagazine UXpatentisamsungsporazum

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

8 komentara, pridruži se diskusiji!
  • evo i ovo je dokaz, sto vec svi znamo ;
    http://vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=77629&catnovosti=1&Rusija-protiv-upotrebe-Gugla,-Jahua,-Vocapa-u-drzavnim-sluzbama#.VeGekDZmzt-
    nevredjam ja nikoga, samo govorim istinu. najpoznatije je da je jedna majka tuzila drzavu jer njen sin posle srednje skole nije znao da se potpise i da popuni formular za zaposljavanje. drugo, narod koji je vodio 190 ratova protiv drugih, posle 2 s.r. , a plata vojnika je oko 1500 dolara ?, meni takvi nespadaju u intiligenciju !

  • vidim da komentatore uopste ne brine sto je gugl nosilac kontrole covecanstva. sto w10 ima softver koji ga direktno povezuje sa vrhom kontrole. nikad niko nije davao nesto dobro za dzabaka, a da nije nesvesno platio debelo. sto su svi zajedno glavni; w, gugl, android, jahu itd.
    ja glasam da samsung napravi kvalitetetan tizen i bolje telefone. sta je falilo nekad wave seriji sa bada os. bili su jedno vreme vrh.
    neznam dal iko normalan voli ovo sta nam rade sa androidom. uguravaju nam reklame non stop i to krajnje bezobrazne gde ljude laici dozivljavaju stresove kad im iskoci da im telefon ima virus i da moraju odmah da ga izbrisu, sa podmetnutim sajtom. sramota, laz, lopovluk.
    da ne govorim da sad svaka iole dobra igrica mora da se potplacuje nekakvim kuponima. cista otimacina. takodje ovo stalno azuriranje i to najcesce gugl aplikacija svaki dan ?
    jel vama nesto znaci kad vam stalno uguravaju jedna te ista azuriranja ?
    meni to lici da nam pregledavaju telefone redovno.
    ja nevolim da mi iko pretura po ,,mojim” stvarima. to gugl redovno radi. na laptopu, na gmailu sam napravio grupe za prosledjivanje mejlova. bez ikakvog pardona uslu su mi u telefon i napravili iste grupe u mojim kontaktima ! izvinite, pa zar moji kontakti nisu moji ?
    zar su i guglovi ?

    • Ne kažem da se ne slažem sa tobom, ali su ti argumenti slabi.

      To što su ti se i na telefonu grupisali kontakti kao i na desktopu se zove sinhronizacija.

      Ti kontakti na desktopu nisu na desktopu već na Google serveru, isto tako i na telefonu. Bilo gde da izvršiš izmenu ona će se reflektovati na sve ostale uređaje. U tome je zapravo i poenta Google servisa.

      Ako želiš da tvoji kontakti budu samo na desktopu i da se nigde drugde nr čuvaju, koristi neki email klijent kao npr Mozilla Thunderbird gde poveži Google mail preko pop3 protokola a ne imap jer imap takođe radi sinhronizaciju.

      Niko tebi nije ulazio u telefon i čačkao po njemu.

      Što se konstantnog update-a tiče. Google uglavnom sredom izbacuje update za neke, ako ne i sve, svoje aplikacije. Teardown aplikacija radi Android Police ekipa i veruj mi, svaki update donosi neku izmenu, što sa vidljive strane (UI), što sa strane optimizazije same aplikacije i ispravljanja bagova za neke specifične slučajeve kod određenih telefona.

      Upravo zbog takvog načina ažuriranja i konstantnih eksperimentisanja sa novim opcijama i rasporedom istih u aplikaciji, Google sada ima jedne od najoptimizovanijih i najbržih aplikacija na Android platformi.

      Po pitanju tih reklama koje viđaš da ti kažu da je telefon zaražen. Takve aplikacije nisu sa Play Prodavnice. Verovatno si ih skinuo sa neke druge prodavnice ili su krekovane itd. Takođe ove reklame se često nalaze na sajtovima za download. Ovo nema veze sa Androidom jer i na Windows telefonu i na iPhone-u ćeš istu reklamu dobiti. A u tim reklamama često napišu tvoj model telefona npr. Što pretpostavljam da misliš da su ti takođe “ušli u telefon”. Ove informacije Browser odaje svakom sajtu na zahtev. Vrlo jednostavnom javascript funkcijom je lako dobiti dosta podataka o uređaju sa kog korisnik pregleda stranicu. Ovo je zapravo vrlo korisno jer developeri mogu da targetiraju da na određeni telefon prikažu dizajn u određenom obliku. Zapravo veoma veoma korisno jer se često dešava da npr Samsung Galaxy S4 ne podržava određenu web tehnologiju koju želiš da koristiš i onda možeš da preciziraš i kažeš da se na tom uređaju to jednostavno ni ne prikaže ili da se napravi workaround.

      To što se to zloupotrebljava za marketing, to je već druga stvar. Google adsense i admob ne dozvoljavaju ovakvu zloupotrebu.

      Samo se treba voditi parolom da na web-u ne postoji privatnost i da sve što jednom ode na web, zauvek je tamo i vrlo lako može postati javno. Kad to prihvatiš i ponašaš se adekvatno tome, sve muke prestaju.

      Kod mene je prag tolerancije Microsoft prešao sa Windows 10 gde ti stvarno preturaju po fajlovima na kompu bez tvoje dozvole i znanja i šalju iste na MS server. Takođe prate šta kucaš na tastaturi i iste podatke šalju na server. Tako da bez obzira koju aplikaciju koristiš i da li si online ili offline oni te podatke prikupljaju i šalju istog momenta kad se nakačiš na net.

      Google je poprilično (ne skroz) transparentan koje podatke prikuplja o tebi, dok to Apple, Microsoft, Samsung itd ne rade.

      Ako ne želiš Google aplikacije na Androidu, i to može! Instaliraj CyanogenMod bez gapps (Google Apps) i eto 🙂

      • vidim da se dosta razumes, ali neke konstatacije nisu ti tacne. sve aplikacije su preko pleja skinute. odavno sam sinhronizaciju sa guglom ukinuo. izbrisao sam i gmail, samo ga ponovo stavim kad moram da odem na plej store. (ucenjivaci), jer bez gmaila nemoze se skinuti ni jedna aplikacija.
        posto sam odavno citao da je fejsbuk napravila cija, nisam se nikad ,,fejsbukovao” i godinama sam dozivljavao sou. prvo mi se pre desetak godina javila neka moja prezimenjakinja da hoce da se druzi samnom na fejsbuku. onda mi se javila neka monika iz santa monike i tako jos nekoliko, a zadnje su ga preterali kad su mi podmetnuli drugara iz kanade da hoce da se druzi, neznajuci da ce ja sa njim cujem par puta nedeljno.
        neznam tacno ko vodi te takve rabote, Srbin sigurno nije, verovatno priglupi amerikanac, jer nemogu drugacije da shvatim, kako oni kad mi posalju gmail za druzenje na fejsbuku ne pomisle da je moje normalno pitanje, otkud tim podmetnutim osobama moj mejl ?
        bezbroj takvih situacija bih mogao da nabrojim, ali ocigledna poenta je da niko ne sme da bude bez kontrole.

        • Koje aplikacija koristis za sortiranje kontakata? Da li one imaju sinhronizaciju?

          A to za FB … i FB i LinkedIn mi non stop salju da su moji prijatelji zahtevali da se i ja pridruzim istoj mrezi (nemam ni FB ni LI). Koliko sam primetio, svi ti mail-ovi nisu od FB-a direktno, nego phishing mail-ovi. Proverio sa prijateljima i za FB i za LI i kazu da me nisu pozvali. A inace i FB i LI korisnike pita da uzme kontakte sa gmail, outlook, hotmail itd serverisa i onda spamuju ljude da se pridruze. Klasicna spamerska prica. Mislim da ti to nisu pokazatelji CIA interverncije niti “priglupih amera”. (Gde bih te molio bez vredjanja po rasnoj i nacionalnoj osnovi).

          Da li je CIA pokrenula FB, mozda. Da li uzima informacije od FB, Google, MS, Apple … to sigurno. Google cak to i obelodanjuje:
          http://www.google.com/transparencyreport/

  • Meni se ne sviđaju druge dve stvari: to što su najprodavaniji Androidi sa Gingerbread dizajnom (TW) i to što je postojala opasnost da Samsung potpuno odustane od Androida u korist Galaxy Tizen serije. Ne vidim šta Google gubi, osim Motorole – a piše da je Motorola sasvim dovoljno izgubila, sudeći po objavljenim brojkama o poslovanju. Jedini minus ovde, AKO je tačno i AKO je povezano uopšte, je re-branding Nexus linije, tj. GPE. Meni to ukidanje Nexus linije zvuči nelogično i nepopularno, i verujem da čak i ako reše to da rade, popular opinion im neće dozvoliti (javnost, tj.).
    A monopol, monopol već postoji, kako Androida tako i Samsunga, i nije ni na Google ni na Samsung da se protiv toga bore – svi su slobodni da to probaju da promene.

  • Neeeeee, pa šta je ovo danas sa vestima? Google opet neko s*anje pravi. Kakvi deal-ovi, neeee.

    Razgovodi i dogovori između dve kompanije u sasvim ok stvari i uvek poželjne. Ali uniformisanje mi se ne sviđa i previše bliskosti mi se ne sviđa.

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *