Juče je Samsung predstavio novi pametni sat Gear S2

Objavila u 04/09/2015 u 13:29

Iako Samsung kompanija prodaje najviše Android telefona na svetskom tržištu, čini se da su na polju pametnih satova dosta eksperimentisali. Prvobitno su išli na kvadratne satove, dok je Motorola odmah izbacila okrugao sat. Ali evo ih sada su izbacili Gear S2 koji je okrugao i deluje vrlo interesantno.

Sa ovim satom, Samsung zaista pokušava da promeni način interakcije sa pametnim satovima. Oni su ovog puta napravili okvir oko okruglog sata koji može da se okreće, i tim okretanjem se zapravo navigira po ekranu. Zapravo okvir je nešto što odavno imaju klasični satovi ali ovog puta ima i dodatnu funkciju navigacije kroz OS. Kada smo već kod operativnog sistema, Gear S2 pokreće Tizen OS koji razvija Samsung i ovog puta su ga prilagodili okruglim ekranima.

Samsung je napravio dve verzije ovog sata, standardan Gear 2 koji je dizajniran za aktivne korisnike i dolazi sa silikonskim kaišem. Dok je Gear 2 Classic više poput tradicionalnog sata sa kožnim kaišem. Ovde Samsung nudi dve različite verzije kaiševa, tako da sat mogu da nose ljudi i sa debljim i tanjim ručnim zglobovima.

Sat je vodootporan sa IP68 standardom i ima 2 dugmeta. Gornje dugme je poput Back dugmeta, a donje dugme je za povratak na Home ekran i sa njim se može pristupiti drawer-u. Sa zadnje strane sata se nalazi i senzor za praćenje otkucaja srca.

Sat ima AMOLED ekran od 1.2 inča sa 360×360 px rezolucijom. Gear S2 ima dual core procesor od 1GHz i 512 MB RAM i 4GB interne memorije. Sat ima Bluetooth i NFC.

Kada je reč o pametnom uređaju, ono što se očekuje od njega je mogućnost instalacije aplikacija i dalje proširenje funkcionalnosti na taj način. Kako bi poboljšali Tizen, Samsung se udržio sa mnogim kompanijama i da će kada lansiraju Gear S2 biti dostupno čak 1000 aplikacija. Sklopili su partnerstva sa Ebay, Groupon-om, Twitter, CNN i Bloomberg.

Ono što je takođe promena je da ranije verzije satova sa Tizenom nisu bili kompatiblni sa svim Android telefonima, nego samo sa Samsung Galaxy serijom telefona. Ovog puta Gear S2 će biti kompatibilan sa svim Android telefonima koji imaju Android 4.4 KitKat i veće verzije sa minimalno 1.5 GB RAM-a. Ovim potezom Tizen ima šansu da uspe na tržištu.

 

Tags: downgrade samsungIFA 2015IFA sajamkožni kaišsamsungSamsung Gear S2Samsung Gear S2 ClassicTizen OS

Autor
goldie Zlata Milošević

Objavljenih tekstova: 883

Devojka u gik svetu (giketa) se retko viđa, pogotovo kada je pri tom developer i preduzetnica. Poznatija je na Twitteru kao @kremasica, a možete je pratiti i na Instagramu: goldie021. Mi imamo čast da nam je ona jedan od autora na ovom sajtu. Posle HTC Desire, Sony Ericsson Xperia arc-a i Nexus-a 4, Nexus 5, LG G3, Nexus 6P a sada je vlasnica Google Pixel 2XL telefona. Voli da čita zanimljive vesti i da ih deli sa drugima. (napisao: eboye)

3 komentara, pridruži se diskusiji!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *