Od cigle do ultra tankog za 40 godina

Objavio u 03/04/2013 u 18:10

cellphone psycho

Pre tačno četrdeset godina je počela revolucija mobilnih telefona. Sve je počelo jednom velikom ciglom koja je uzdrmala svet, promenila živote, započela gomilu teorija zavera vezanih za zračenje, a danas imamo te male gedžete u džepovima bez kojih većina nas ne bi mogla da zamisli dan. Na njima obavljamo sve više i više stvari koje bi smo obavili na desktop računaru, jer su to zapravo postali mali čepni računari.

Trećeg aprila 1973. Martin Cooper, zaposleni u Motoroli je napravio prvi mobilni telefonski poziv. Od tada, svi su želeli da se dokopaju ove devetoinčne cigle, koja je imala 30 štampanih ploča i punila se deset sati za 35 minuta razgovora.

Pogledajte i ovaj mali dokumentarac u kome je Discovery napravio rekonstrukciju tog prvog telefonskog poziva:

Nakon tog prvog telefonskog poziva, narednih deset godina je bio bum u Sjedinjenim državama. Tada je to bio uređaj samo za poslovne ljude, dok su normalni ljudi koristili fiksni ili telefonsku govornicu.

Prava revolucija mobilne telefonije se desila devedesetih kada su mobilni telefoni dospeli u ruke svake “šuše”. Kod nas je ovo krenulo nešto kasnije, negde oko 2000. godine. Sećam se da sam svoju prvu Nokiu 5110 kupio i skoro da nikog nisam mogao da zovem, jer niko nije imao telefon. Tada je Mobtel davao besplatne poruke, pa smo svi maksimalno to koristili i pronalazili servisne centre iz turske, bugarske itd. preko kojih da šaljemo poruke jer su naši bili preopterećeni. Posle je i gprs bio besplatan kad je uveden, a danas se sve plaća.

 

Tags: DiscoveryDokumentaracmobilni telefoniMobtelmotorolaPrvi mobilni telefonSrbija

Autor
eboye Vasilj Milošević

Objavljenih tekstova: 1160

Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, LG Nexus 5, LG G3, LG G4, HTC 10 a sada je ponosni vlasnik Xiaomi Mi Mix 2S telefona. Inače je grafički dizajner po struci, ali se sada bavi programiranjem i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

3 komentara, pridruži se diskusiji!
  • Ja sam malo mladji, pa nisam telefon imao bas tako rano, prvi tel mi je bila nokia 6110, koju sam nasledio od mojih…
    http://4.bp.blogspot.com/-Yj8JAjJT54E/UDdt2KNt5XI/AAAAAAAAATg/x25eY46DPOE/s1600/Nokia+6110+Old+Mobile+Image.jpg

    Secam se besplatnog GPRS-a , to sam doziveo i koristio bogami, a sada je kilobajt na prepaid-u skuplji nego u Severnoj Koreji…

    MT:S : 5 para 1kb ~ 5120 din 100Mb ~ 51 200 dinara 1Gb
    S.Koreja (to je ona ‘zatucana’ da napomenem):
    1. …2GB podataka koštati 300 dolara, a 10GB podataka 525 dolara…. (izvor b92.net)

    2. first reported data charges of between 150 euro for 2GBs to 400 euro for 10GBs (izvor northkoreatech.org)

    (verujem da je MT:Sova 3G/HSDPA pokrivenost isto na nivou SKoreje)

    Eto malo off-topic, ali funny fact ako se tako moze nazvati…

Pošalji odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *