ADB i Fastboot na lakši način

adb

Uputstvo koje sam napisao pre više od godinu dana je zahtevalo instalaciju Android SDK i mnogim korisnicima je zadavalo muka, odlučio sam da sve to prepakujem u mnogo lakše uputstvo i instalaciju.

Dakle, evo jednostavnijeg rešenja za dobijanje adb i fastboot komandi:

 

 • Skinite zip fajl sa ovog linka
 • Otpakujte sadržaj arhive u c:\adb folder
 • u Start meniju idite na Computer -> desnik klik pa odaberite Properties, zatim odaberite Advanced system settings, kliknite na Enviroment Variables. Ovde imate User variables i System variables, treba da otvorite variablu “PATH” pod System Variables.

Menjanje putanje

Selektujte putanju, a zatim kliknite na Edit dugme i dodajte punu putanju do foldera C:\adb na sam kraj u novootvorenom prozoru. Pošto će ovde biti već nekih putanja, nemojte ih menjati, one su potrebne za normalno funkcionisanje Windowsa.

Nakon dodavanja nove putanje, polje bi trebalo da izgleda, na primer ovako:

%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\;C:\Program Files (x86)\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static;C:\Program Files (x86)\QuickTime\QTSystem\;C:\adb

Primetićete da je dodata moja putanja do SDK    C:\adb

a ispred nje se nalazi (;)

tačka zarez je neophodan simbol, kako bi se putanje odvojile jedna od druge, tako da on mora i da ostane. Kada ste dodali putanju, potrebno je da restartujete komp.

To je to, sada u command prompt-u možete koristiti adb i fastboot komande.

Naravno, da bi adb i fastboot komande mogle da funkcionišu, na telefonu/tabletu je potrebno uključiti usb debugging mode (menu > settings > developer options > android debuggins) i instalirati adb i/ili fastboot drajvere koje potražite za svoj telefon pošto su za svaki različite. Windws Vista i 7ca bi trebalo da sami instaliraju sa neta drajvere.

Objavljeno u Uputstva

eboye

Vasilj
Milošević
Objavio tekstova:
Čovek koji je uvek tu kada ste u nevolji i koji će vam uvek pomoći svojim savetima i IT iskustvom. Hobi mu je čitanje ChangeLog-a. Posle HTC Hero telefona posedovao je HTC Desire HD, HTC One X, a sada je ponosni vlasnik LG Nexus 5 i LG G3 telefona. Inače je grafički dizajner po struci i zanima ga sve u vezi modernih tehnologija. Čovek pored kojeg morate biti Up To Date je autor na Srbodroidu. (napisala: goldie)

18 misli na “ADB i Fastboot na lakši način

 1. Na vase staro uputstvo ja bih dodao i laksi nacin za instaliranje recovery.img
  umesto kroz fastboot moguce je kroz aplikaciju Root toolbox , free verzija nema tu opciju,ali se na netu lako moze naci placena. Na GT540 savrseno radi

  Za ili protiv: Thumb up 3 Thumb down 0

 2. @igor90 pa i iz ROM Managera i 4Ext mozes da flashujes recovery, doduse njihov, ali je podrzano dosta telefona. Ali i ROM Toolbox je kul ;)

  Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Rom manager ne podrazava GT540, a koliko sam primetio to je jako popularan telefon,pa root toolbox olaksava instalaciju recovery-ja korisnicima ovog telfona (ne moraju da se bakcu sa fastbootom)

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Pingback: Upgrade bootloader-a, instaliranje Gingerbread-a (2.3.4) i rutovanje Telenor One Touch (Alcatel OT990) | Srbodroid

 4. Kod mene kada kliknem na Edit,vidim da su sve putanje odvojene bez ; ve’ samo /.Da li to ne[to menja_Koristim Windows 7 Ultimate.

  Za ili protiv: Thumb up 1 Thumb down 0

 5. Pingback: Uputstvo za rutovanje Motorole Defy+ | Srbodroid

 6. Pingback: Telenor One Touch OT990 apgrejd na Gingerbread Telenor Srbija | Srbodroid

 7. Pingback: Otključavanje bootloader-a, flešovanje Custom Recovery-a, root i instalacija Custom ROM za HTC One X (Tegra3) | Srbodroid

 8. Pingback: Otključavanje bootloader-a, flešovanje Custom Recovery-a, root i instalacija Custom ROM za HTC One X (Tegra3) | Srbodroid

 9. Pingback: adb i fastboot bez Android SDK na Ubuntu 12.04 i starijim | Srbodroid

 10. Pingback: Zaboravljen šablon za otključavanje, koje su opcije? | Srbodroid

 11. Pingback: Root za bilo koji telefon sa Androidom od 2.0 do 4.2 bez upotrebe računara | Srbodroid

 12. Pingback: Kako izvući sve podatke sa telefona i resetovati ga na fabrička podešavanja i kada ekran ne reaguje? | Srbodroid

 13. Pingback: Šta je ADB i kako ga instalirati? | Srbodroid

  • Pa nisi mi dao dovoljno informacija da zaključim šta bi moglo biti. Jesi pratio uputstvo korak po korak? Jesi instalirao drajvere? Jesi uključio USB Debugging na telefonu? Jel ti na charging only ili Camera PTP? Koji telefon? Koji operativni sistem na kompu? Koja verzija Androida?

   Za ili protiv: Thumb up 0 Thumb down 0

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Polja koja su obavezna obeležena su sa *

Obavestite me o budućim komentarima e-mail-om. Takođe se možete pretplatiti bez komentarisanja.